Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Dobozonként akár több száz forintos cigarettaáremelés is jöhet

Dobozonként akár több száz forintos cigarettaáremelés is jöhet

Magyarország még mindig nem teljesíti a cigaretták esetében az elvárt uniós minimumadót. A kormánynak akár több száz forintot is emelni kell, ha nem akar egy újabb brüsszeli eljárást.

A magyar kormány a választások előtt nem akarta magára haragítani a dohányosok több milliós táborát, ezért az uniós adóminimumhoz szükséges adóemelést a választások előtt nem lépte meg. A kormány megalakulása után viszont érkezik a 2019-es költségvetési vita, ami jó alkalmat teremt a szükséges adóváltozások átvezetésére. Magyarországon ma ezer szálra jelenleg 29 200 forintos adót kell fizetni, ez 93,89 euró.

Falcsik István, az RSM Hungary jövedéki üzletágának vezetője a Világgazdaságnak elmondta, hogy még 5,4 százalékkal kell megemelni a jövedéki adót ahhoz, hogy Magyarország az unió elvárást teljesítse. A jövedéki adóra viszont jön még a 27 százalékos áfa is, vagyis az adóemelés dobozonként több száz forintot is hozhat a magyar államnak, illetve húzhat ki a dohányosok zsebéből – így előbb-utóbb a kormány meglépi az emelést –, hisz jelentős többletbevételhez juthat. Ami óvatosságra intheti a kormányt az a feketepiac, a túl magas adók felerősítheti az unión kívülről érkező dohánycsempészetet. Így az adóemelés azért csökkentheti az állam által “látott” piac méretét.

Jelenleg nyolc ország nem teljesíti az uniós minimumot, ők ezzel brüsszeli eljárást kockáztatnak. Az uniós szabályok szerint a minimumadónak el kell érnie az átlagos dobozár 60 százalékát – ez ma Magyarországon azonban csak 54,6 százalék. Azokban az országokban, ahol az ezer szálanként számított jövedéki adó meghaladja a 115 euró, ott már nem kell teljesíteni a 60 százalékos szabályt. Ahhoz, hogy Magyarország teljesítse a 60 százalékos mértéket, ahhoz akár 300 forintos dobozáremelés is jöhet.

Az Európai Unói januári listája szerint a Magyarországi 93,8 euró az egyik legalacsonyabb adómérték a kontinensen. Ennél kisebb teher van érvényben Bulgáriában, Horvátországban, Litvániában, valamint Romániában. A másik oldalon a csúcsot az írek tartják 344 eurós jövedéki adóval – ami több mint háromszorosa a magyar adónak. Ez azt jelenti, hogy Dublinben 3300-3600 forint egy doboz cigaretta. A csempészet és az unión belüli legális kereskedelem miatt azonban érdemese a környező országokhoz igazítani az adót. Ausztriában jelenleg 139,7 euró a minimumadó, Szlovákiában pedig 96,5 euró, amivel ők már teljesítik a 60 százalékos szabályt – így Magyarországnak érdemes ezen a szinten maradnia.