Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ötvenkettőre nőtt gázai összecsapások áldozatainak száma, már több mint 2400 sérültről tudni

Ötvenkettőre nőtt gázai összecsapások áldozatainak száma, már több mint 2400 sérültről tudni

A legfrissebb híradások szerint már 52-en meghaltak a palesztinok és izraeli katonák közötti összecsapásokban a Gázai övezetben.

Az összetűzések azután kezdődtek el, hogy Jeruzsálemben átadták az új amerikai nagykövetséget.

Égő gumiabroncsot gurít izraeli katonák felé egy palesztin tüntető a ciszjordániai Betlehemben. Még több kép a galériában, kattintson! Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Az első hírek még csak tizenhat palesztin haláláról szóltak a hírek, a palesztin vörös félhold 512 palesztin sebesültről tud. A sebesültek száma folyamatosan nőtt délelőtt óta.

A hétfői tüntetés sérültjei között van hat újságíró, köztük az algériai tévé tudósítója is.

Az övezetet irányító Hamász radikális iszlamista palesztin szervezet március végén hetekig tartó tiltakozásra szólította fel az ott élő arabokat az izraeli “blokád” ellen, a palesztinok hazatérésének jogát követelve. Hétfőn ismét ezrek gyűltek össze a határkerítés közelében, mert ezen a napon nyílik meg a Jeruzsálembe költöztetett amerikai nagykövetség. Ráadásul ez Izrael Állam megalapításának 70. évfordulója, amit az arabok Nakbának, vagyis katasztrófának neveznek.

Az izraeli hadsereg röplapokat dobott le az övezetben, arra szólítva fel az ott élőket, hogy ne legyenek a Hamász eszközei, és ne közelítsék meg a határkerítést. Izrael váltig állítja, hogy katonái nem alkalmaztak a szükségesnél nagyobb erőszakot. A hadsereg közleményében arról tájékoztatott, hogy “zárt katonai övezetnek” nyilvánította a gázai határ menti területet.

Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben 2018. május 14-én. További képek a galériában, kattintson! Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed

Az izraeli felszólítás ellenére egyes tüntetők megpróbálták megrongálni a kerítést, hogy átjussanak Izrael területére. A tiltakozók gumiabroncsokat égettek, kövekkel dobálták a katonákat, és ismét égő tégelyekkel felszerelt papírsárkányokat eregettek, hogy lángra lobbantsák a területet. A katonák könnygránátokat vetettek be ellenük, és határsértési kísérletek esetén fegyverüket használták.

A Sin Bét izraeli belbiztonsági szolgálat közölte, hogy a Hamász egyik tagjának kihallgatása révén olyan információkhoz jutottak, hogy az iszlamista szervezet célja az, hogy fegyvertelen civilek ezreit küldi a kerítéshez, s miután ők átszakították az akadályt, fegyvereseik a tömeggel együtt benyomulnak Izraelbe. (MTI)

Frissítés: A BBC már 52 halottról számolt be, a sebesültek száma meghaladja a 2400-at.

„Izrael szörnyű mészárlást követ el a Gázai övezetnél.”

– nyilatkozta a ciszjordániai Rámalláhban a Palesztin Nemzeti Hatóság. Juszuf al-Mahmúd, a palesztin kormány szóvivője közleményében “azonnali nemzetközi közbelépést” sürgetett annak érdekében, hogy “véget vessenek a megszálló izraeli erők által hősi népünk ellen Gázában elkövetett mészárlásnak”.

Dzsavád Avád, a Palesztin Nemzeti Hatóság egészségügyi minisztere szerint is Izrael mészárlást követ el a palesztinok ellen.

António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki az övezetbéli helyzet miatt.

„Különösen aggódom a Gázából érkező, a halottak magas számáról szóló hírek miatt”

– mondta az ENSZ-főtitkár Bécsben.

Benjamin Netanjahu a Twitteren szólalt meg, az izraeli miniszterelnök szerint önvédelem vezérelte Izraelt a Gázai övezet határán végrehajtott műveletei során.

„Minden országnak kötelessége megvédeni a határait. A Hamász terrorszervezet kinyilvánított szándéka elpusztítani Izraelt, és emberek ezreit küldi a határhoz, hogy áttörjék a határkerítést céljuk elérése érdekében. Továbbra is határozottan fogunk fellépni, hogy megvédjük a szuverenitásunkat és a polgárainkat”

– fogalmazott Netanjahu.

(Borítókép: Palesztin tüntetők izraeli katonákkal csapnak össze a ciszjordániai Betlehemben Fotó: MTI/AP/Madzsdi Mohamed)