Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az EU új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme érdekében

Az EU új rendeletet fogadott el a földek és az erdők fokozottabb védelme érdekében

Az európai ügyekkel foglalkozó miniszterek tanácsa új rendeletet fogadott el az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében. A cél, a földek és az erdők fokozottabb védelme, valamint az ezekkel való megfelelő gazdálkodás érdekében. A rendelettől azt remélik, hogy 2021 és 2030 között az elvárt ütemben csökken majd az üvegházhatású gázok kibocsátása – közölte az Európai Unió Tanácsa hétfőn.

Az új rendelet hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió (EU) teljesítse a Párizsi Megállapodásban vállalt 40 százalékos kibocsátáscsökkentést 2030-ig.

Az unió tanácsának soros elnökségét betöltő Bulgária környezetvédelmi és vízügyi minisztere elmondta, az új szabályok anélkül fogják éghajlatbarát földhasználatra ösztönözni a tagállamokat, hogy újabb korlátozásokat vagy adminisztratív terheket teremtenének. Neno Dimov hozzátette, a rendelet nem állapít meg semmilyen kötelezettséget a magánfelek, a mezőgazdasági termelők vagy az erdőgazdálkodók számára.

A földhasználatról és az erdőgazdálkodásról szóló rendelet minden tagállam számára kötelező érvényű kötelezettségvállalást és számviteli szabályokat határozott meg, hatálya az erdészetből és a mezőgazdaságból származó szén-dioxid kibocsátására terjed ki.

Az EU területén található erdők évente az EU összes üvegházhatású gáz-kibocsátásának csaknem 10 százalékát nyelik el – áll az Európai Unió Tanácsának közleményében.