Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Lánchíd Rádióból lett az egyetlen csak magyar zenét játszó adó

A Lánchíd Rádióból lett az egyetlen csak magyar zenét játszó adó

Hiába szűnt meg az adás, továbbra is szól a Lánchíd Rádió. Az október közepéig érvényes frekvenciára lett volna komoly vevő, ezért nem maradtak némák, de így is büntethet a médiahatóság.

Április eleje óta ez a közlemény fogadja a Lánchíd Rádió holnapjára látogató érdeklődőt:

A Lánchíd Rádió finanszírozási problémái miatt, a tulajdonosok döntése alapján 2018. április 11-től a társaság beszünteti médiaszolgáltatási tevékenységét, így 2018. április 10-én éjfélkor elhallgat a rádió adása.

Még mindig szól a Lánchíd Rádió. Fotó: Veres Viktor

Egy hónappal ezelőtt vált ismertté, hogy a finanszírozási problémák miatt, a tulajdonosok döntése alapján elhallgat a Lánchíd Rádió, megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az Mno.hu. A Heti Válasz pedig új befektetőt keres. Simicska Lajos tulajdonos egyetlen médiacégét tartja életben, de a Hír TV működését is racionalizálja a fennmaradás érdekében. Ennek ellenére nem hallgatott el a rádió, a frekvencia él, és adás is van rajta, csak éppen nap 24 órájában csak zene szól.

„Ez a legegyszerűbb és a legolcsóbb műfaj. Volt komolyan vehető érdeklődő, aki megvette volna frekvenciát, így nem akarunk csendben maradni, az engedélyünk október 18-ig szól”

mondta a Zoom.hu-nak rádió utolsó főszerkesztője.

Schlecht Csaba szerint ha csöndet sugároztak volna, az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) könnyen elvehette volna frekvenciát. Azt nem tudta megmondani, hogy a szervezetnek így milyen lehetőségei vannak megbüntetni a rádiót. Mi úgy tudjuk, hogy mivel nem az előre megadott műsort sugározzák, így is számíthatnak szankcióra, adott esetben pedig emiatt is elvehetik tőlük a frekvenciát. A pontos részletek, a jogi háttér miatt kerestük a médiahatóságot, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ tőlük.

Schecht Csaba bejelenti a Magyar Nemzet és a Lánchíd Rádió megszűnését április elején. Fotó: Béres Attila/Magyar Nemzet

Schlecht Csaba azt is elmondta, eleinte alapvetően külföldi zene szólt a „megszűnés” óta, de később úgy döntöttek, ha úgyis jogdíjat kell fizetni az Artisjusnak, akkor inkább a magyar előadókat támogatják. Leginkább olyan dalokat játszanak a hátralévő időben, amelyeket más adón nem vagy alig lehet hallani. Így kicsit ezek a zenekarok is örülhetnek.

Az alábbi kérdésekben várjuk az NMHH válaszait:

1. Meddig szólhat zene a frekvencián?
2. Van -e ennek bármilyen költsége a Lánchíd Rádió tulajdonosának részéről?
3. Terveznek -e pályázatot kiírni a frekvenciára?
4. Mennyi idő hallgatás után vesznek egy el frekvenciát a tulajdonostól?
5. A médiaszolgáltatási tevékenység megszüntetése után mennyibe kerül a zeneszolgáltatás egy adott frekvencián? Milyen jogi feltételei vannak ennek? Csak zenét szabad szolgáltatni vagy más műsort (például archív felvételeket) is?

Már online is

A Magyar Nemzet volt munkatársai által életre keltett hetilap, a Magyar Hang már online is szolgáltat tartalmat. A múlt kedden megjelent nulladik lapszám cikkeinek egy részét feltöltötték a honlapjukra.

Borítókép: Zoom.hu