Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Westworld Bernardja: Sokkoló, hogy vannak, akik arra vágynak, vezessék őket

A Westworld Bernardja: Sokkoló, hogy vannak, akik arra vágynak, vezessék őket

Jeffrey Wright az HBO saját gyártású, népszerű Westworld sorozatának egyik kulcsfigurája. A robotokat kezelő specialista, a Westworld vadnyugati élménypark vezető programozója. A sorozatbeli Bernard kétséget kizáróan a film nagy gondolkodója, aki szó szerint életről és halálról dönt – legalábbis az androidokra ő mondja ki az utolsó szót és a meghibásodott, menthetetlen egyedeket ő küldi parkolópályára. A nagytudású szakembert (akiről a tavalyi évad végén kiderült, hogy maga is robot) alakító színész, talán nem is olyan meglepő módon, nagyon emlékeztet sorozatbeli szerepére: mélyenszántó gondolatait egy Los Angeles-i médiaeseményen osztotta meg velem.

Fotó: HBO

A nemrég tartott nagyszabású austini közönségtalálkozón azt mondta, hogy a második évad forgatása alatt elhatalmasodott önben az érzés és a saját telefonjától is viszolyogni kezdett. Úgy érezte, hogy tartania kell a készüléktől. Miért?

Haha, igen, de azért nagyjából ezt viccnek szántam, még ha van is valóságos alapja a kijelentésemnek. Egyik napról a másikra egyszercsak azt kezdtem el érezni, hogy a telefonommal valami olyan kapcsolatom alakult ki, mint egy kutyával: ott alszik velem az ágyban, vagy az ágyam mellett, amikor felébredek, ő is felébred és arcon nyal… Ijesztő, ahogy néha még a gondolatodat is kitalálja. Teljesen kezdünk összenőni. Igazából nem a telefonnal magával van bajom, nem is azzal, ahogy Alexa (az Amazon mesterséges intelligenciája – a szerk.) mostanában váratlanul elkezd ördögien kacagni néhány tulajdonosánál (nevet), hanem számomra inkább az a kérdés, hogy a készülékek mögött álló vállalatok milyen szinten kezdik átvenni a kontrollt felettünk és a gondolataink fölött. Egyébként azt gondolom, hogy ez egy egyszerűen a profitorientált piac mellékterméke.

Azt el tudja képzelni, hogy a való világban a sorozatban szereplő vállalathoz hasonló vállalat tarthat minket kontroll alatt?

Nem kifejezetten. De, ez egy olyan kérdés, amire a második évad is választ keres.

Sok szó esik mostanában arról, hogy a világ, amiben élünk, talán nem is valóság, hanem egy magasabb intelligenciával rendelkező hatalom kreálmánya, amit mi, emberek realitásnak érzékelünk. Egy szimulált világ. Mit gondol ezzel a vitával kapcsolatban?

Számos tudós szerint ez nem vita tárgya. Sokuk szerint a szabad akarat nem létezik. Ez csak egy illúzió, amit azért alkotott meg egy felsőbb hatalom, hogy kiengeszteljenek minket a valódi valóság miatt.

Fotó: HBO

Mi az ön személyes véleménye ezzel kapcsolatban?

Az, hogy ez a kérdés egyre fontosabb a mi valóságunkban, társadalamainkban is, de leginkább átvitt értelemben. Néhányan szabadabbak vagyunk, mint mások. Néhányunknak megvan a lehetősége szabadabbnak lenni mint másoknak. A kérdés egyébként releváns, különösen, amikor azt a vágyat nézzük, hogy fel akarjuk adni a kontrollt és a teljes szabadságra vágyunk. Ez az egyik elemi vágy. De másik vágy is létezik, csak meg kell nézni a mi országunkat: hogy az emberek egy részének megvan az igénye, vágya arra, hogy vezessék őket. Valamilyen szinten ez a szabadság feladását is jelenti és számomra ez eléggé sokkoló. Ez egy személyes kérdés, de én látom benne a politikai vita lehetőségét is.

Austinban felépítették a Westworld parkot, ahol mindenki – beleértve a szereplőket is – kicsit átélhette, hogy milyen élmény lehet pszichésen egy ilyen élménypark (játék)programjában részt venni. A parkba lépők titkos cédulákon húzták ki, hogy ki hova tartozik majd. Milyen élmény volt Ön számára ez az nap?

Szerintem nagyon hasonló, mint bárki másnak. Nyilván játék volt a egész és mindenki tudta, hogy nem az igazi Westworld parkban van. Az az igazság, hogy én leginkább a szelfikkel voltam elfoglalva, amit a kollégákkal és a rajongókkal készítettünk.

Most, hogy a közönség ilyen közel volt önökhöz, hogy szinte a sorozatba is beengedték őket, érezhető volt a sorozat iránt felfokozott rajongás?

Igen. Az emberek nagyon szeretik a Westworldöt, nagyon népszerű sorozat. De ami érdekes, hogy mi – akik benne dolgozunk – is mindannyian rajongók vagyunk. Mi is ugyanolyan érdeklődéssel várjuk a tévé előtt, hogy mi lesz a következő részben, mert általában legalább két műszakban, de néha akár négy műszakban is dolgoztunk és elkerültük egymást. Egyszerűen nem találkoztunk a kollégákkal, mert máskor forgattak és váltottuk egymást. Így nem láttuk a jeleneteket, és mi sem tudtuk összerakni a történetet.

Fotó: HBO

A szerepe szerint programozó specialista, hogyan készül, készült a szerepre? Kért valamilyen külső szakmai segítséget, hogy kicsit nagyobb háttértudással rendelkezzen a programozásról?

Tény, hogy nem vagyok programozó, nem vagyok hozzáértő. Ezért a szerepet is más irányból közelítem meg. Ami engem igazából lenyűgöz benne és a sorozatban, azok a létezéssel kapcsolatos kérdések. Az út, ahogy felfedezzük apránként a kapcsolatunkat a valósággal. A karaktereket is ez mozgatja: a valóságos világgal való kapcsolatuk megismerése, az egymással való kapcsolatuk feltárása.

A sorozat légköre bizonyára mindenkit megfertőz kicsit, és gondolkodásra késztet a mesterséges intelligenciáról. Ön szerint valóban kell attól tartanunk, hogy a gépek egyszer csak fellázadnak ellenünk és az életünkre törnek?

Nem hiszem, hogy minden hasonló dolognak a kaotikus pokolba kell vezetnie. Pláne nem egy ilyen kísérletnek. Ez egy technológia, egy játék, amit emberek játszanak. Igaz, a sztoriban kicsúszik a rendszer a felügyelet alól és irányíthatatlanná válik. Ugyanakkor ez az egész csak egy mitikus kerettörténet, ahhoz, hogy megláthassuk, hogyan működnek a csapatok (robotok és emberek) bizonyos szituációkban.

De valahol mégiscsak arról szól ez a történet, hogy a mesterséges intelligencia hatalomra tör és ki akarja irtani az alkotóját, az emberiséget.

Nos… azt hiszem meg kell néznie a második évadot… (nevet)

A Westworld megtekinthető az HBO GO-n és az HBO-n.