Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ötven éves a valaha volt legjobb gördeszkázó, Tony Hawk

Ötven éves a valaha volt legjobb gördeszkázó, Tony Hawk

Az idén május 12-én ötven éves gördeszkázó, Tony Hawk gyakorlatilag együtt született a választott sportjával, és kéz a kézben lettek igazán nagyok. A gördeszkázás történelme legalább annyit köszönhet Hawknak, mint Hawk a gördeszkának, de ne rohanjunk ennyire előre.

Tony Hawk 18 évesen a Del Mar Skate Ranchen (Fotó: Doug Pensinger/Getty Images)

A gördeszkázás a hátsókerti szabadidős programok közé tartozott a 60-as évek elejéig, ekkor történt az, hogy egyre több kaliforniai szörfös ugrott deszkára az utcán, ha nem voltak jók a hullámok, és néhány év alatt kialakult az utcai gurulgatásból egy olyan versenysport, ami a mai dollármilliókat termelő X Gamesek alapját adta. Az 1968-ban született Tony Hawk azokban az években nőtt fel, amikor a sportág első legendái, a később sikeres dokumentumfilmessé váló Stacy Peralta, és a Tony Hawk gördeszkás szakágát gyakorlatilag feltaláló Tony Alva a csúcson voltak. Alva volt az, aki egy különösen aszályos nyáron bemerészkedett a gazdag Los Angeles-iek üresen hagyott, leeresztett kerti medencéibe, hogy guruljon egy kicsit, ezzel gyakorlatilag megteremtve a modernkori gördeszkázást.

Nem véletlenül választotta a Transworld Skateboarding Tony Alvát a valaha volt nyolcadik legnagyobb hatású deszkásának, és nem véletlenül szerepel ezen a listán a második helyen Tony Hawk.

A San Diegóban felnőtt Hawk iskolaévei egészen addig problémásak voltak, amíg nem állapították meg róla pszichológusok, hogy nagyon magas az IQ-ja, 144-es, ezért nem köti le különösebben az iskola, az iskola azt javasolta, hogy küldjék emelt szintű órákra Hawkot, a szülei viszont megelégedtek azzal, hogy a kedvenc hobbiját, a bátyjától kapott gördeszkával gurulgatást folytassa. Mondjuk a megelégedés enyhe kifejezés, a szülei látták, hogy az ifjú Hawk nagyon szereti deszkázni és ügyes is, úgyhogy a profi karrier felé terelgették. Hawk végül nagyon fiatalon, már 14 évesen professzionális gördeszkázó volt, a szülei pedig nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ez megtörténjen, intézték neki a versenyeket, egyengették az útját, erről az időszakról Tony Hawk későbbi interjúkban úgy számolt be, hogy egyszerre volt ez áldás és átok.

A 14 éves Tony Hawk ilyen videókban szerepelt, és népszerűsítette a gördeszkázást a 80-as évek legelején.

Aztán néhány évvel később már ilyen videók kezdtek el róla keringeni.

Hawkhoz az összes gördeszkás szakág közül a medencés ugrálásból kinőtt félcső állt a legközelebb, ebben hozta össze a legnagyobb újításokat, ráadásul ez a szakág mind közül talán a leglátványosabb, mert ehhez kell a legkisebb sportismeret, hogy az ember csak úgy ámuljon azon, ha valaki 8-10 méter magasra felugorva pörög, mint a búgócsiga a kezében egy négykerekű, rétegelt falemezzel.

Hawk gyakorlatilag berobbant a sportba, 12 éven keresztül volt megszakítás nélkül világbajnok, és a végtelenül profi teljesítményéhez társuló szerény, kedves személyisége nagyon gyorsan óriási sztárrá tette. Aztán 1999-ben megjelent a 2015-ig futó, a nevét viselő Tony Hawk’s Pro Skater gördeszkás videojáték, ami egy egészen másfajta közönséggel ismertette meg a sportoló nevét, és csavart még egy jó nagyot a sztárságán. Az első Tony Hawk-játékok a kétezres évek legelejének legismertebb videojátékai voltak.

Tony Hawk a szülei kertjében gyakorol a kaliforniai Carlsbadban 18 évesen. (Fotó: Paul Harris/Getty Images )

Az érdemei felsorolásakor természetesen nem szabad kihagyni a legendás trükkjé, a 900-at, ami egy félcsöves trükk és a 900 fokos, vagyis két és fél fordulatos forgásra utal. Hawk először 1999. június 27-én mutatta be a trükköt, tizenkét sikertelen próbálkozás után jött össze neki az akkor elképzelhetetlennek tartott ugrás az X Games döntőjében.

Ennyi próbálkozás persze nem fér bele egy rendes futamba, de az X Games lazaságát és a trükk történelmi jelentőségét jól mutatja, hogy simán engedték a szervezők, hogy tovább próbálkozzon az ugrással, egészen addig, amíg össze nem jött neki.

Hawk tíz évvel a trükk előtt írt egy listát azokról az ugrásokról, amiket meg akar csinálni az életében. A 900-as volt az utolsó ilyen trükk, és amikor először sikeresen landolt az X Gamesen a 900-as után, akkor Hawk arcán is látszik, hogy alig hiszi el a dolgot, később azt nyilatkozta, hogy ez élete legboldogabb napja.

A trükköt azóta is csak egy maréknyian tudták megcsinálni, de egyrészt ma már vannak köztük 8-10 éves deszkások is, akik megugrották, másrészt ma már ugranak 1080 fokos ugrásokat is, vagyis a három teljes fordulat sem lehetetlen a mai, nagyobb rámpákon és modernebb deszkákkal. Azokban az extrém sportokban, ahol a felszerelés a testhez van rögzítve (korcsolya, snowboard, sí) már az 1620 fokos, vagyis a négy és fél fordulatos ugrásoknál tartanak a legjobbak, de a gördeszka más amiatt, hogy a felszerelés bármikor elszállhat.

Mindezek ellenére a 900-as a gördeszka sport ikonikus ugrása marad, és örökre Tony Hawk nevéhez kötődik. Hawk két évvel ezelőtt, 48 évesen, 17 évvel azután, hogy a karrierje csúcsán megcsinálta az ugrást gondolt egyet, és újra megpróbálkozott vele. Természetesen sikerült neki.

A sportkarrierje lezárása után Hawk a saját szórakoztatására elindította a Youtube-csatornáját, a RIDE-ot 2012-ben, ahol visszatérő videók azok, amikor őrültebbnél őrültebb rámpákat talál ki, majd megy rajtuk végig, miután jó alaposan összezúzza magát gyakorlás közben. Itt például egy lefelé tartó spirált építenek, ami egészen betegen néz ki, és különösen durva, hogy Hawk itt már közelebb van az ötvenhez, mint a negyvenhez, amikor végigmegy rajta.

A magánéletéről nem szokott nyilatkozni, de jelenleg éppen a negyedik feleségével próbálja megtalálni a tartós boldogságot, a házasságaiból eddig négy gyereke született, a legidősebb fia, Riley az apjához hasonlóan profi gördeszkás lett, de nem az apja nyomdokaiban halad, ő nem a félcsövet akarja meghódítani, hanem az utcai stílusban szeretne nagyot alkotni.

A népszerűségéhez sokat hozzátesz az is, hogy elég sokat jótékonykodik, a Tony Hawk Foundation már több mint 400 szegény környéken létesített deszkaparkokat, és több alapítványnak is a tagja, amelyek a sporton keresztül szeretnék elérni, hogy jobb hely legyen a világ, szegény közösségeket támogatnak, sporteseményeket szerveznek és hasonlók.

Nem véletlen hát, hogy Barack Obama 2009-ben egy apa-fiú eseményre meghívta Tony Hawkot is a Fehér Házba, ahol Hawk végérvényesen legitimizálta a sokáig utcagyerekek sportjának tartott gördeszkát azzal, hogy bemutatott néhány trükköt az Egyesült Államok egyik legfontosabb intézményében.

Persze néhányan kritizálták, mert úgy gondolták, hogy Hawk nem adta meg a kellő tiszteletet a Fehér Háznak, amikor a folyosókon gurult. De őszintén szólva, ki ne próbálta volna ki a dolgot, ha lehetősége lett volna rá?

Ráadásul tényleg pont Tony Hawktól abszolút elfogadható az ilyesmi, hiszen mégiscsak ő volt az, aki egy személyben elképesztő népszerűséget szerzett az addig meglehetősen rétegsportágnak. Az ő nevét azok is ismerik, akik még sosem álltak gördeszkán, míg az összes többi gördeszkázó lehet akármilyen híres, sosem lesz a neve fogalom a sporton kívül.

Tony Hawk 49 évesen 2018 februárjában Sydneyben a BOWL-O-RAMA nevű teknőversenyen. (Fotó: Don Arnold/WireImage/Getty Images)

És hogy ezek után hogy lehet, hogy Tony Hawk csak a második legnagyobb hatású gördeszkázó a patinás magazin toplistája szerint? Hát úgy, hogy az első helyen az a Mark Gonzales van, aki a nagy előd Rodney Mullenhez hasonlóan azt az utcai stílust képviseli, amiben Tony Hawk fia is próbálkozik.

Gonzales volt az egyik úttörője ennek a stílusnak, amiben a hangsúly nem a nagy ugrásokon van, hanem a fifikás kis trükkökön, amiket viszont bárhol elő lehet adni, ezért sokkal több embernek lehetősége van belevágni ebbe a stílusba, mint az infrastruktúrát igénylő félcsövezésbe.

Ő volt az egyik legelső deszkás, aki egy lépcsősort ugrott át gurulás közben, illetve aki először csúszott korláton, vagyis az utcai versenysport alapjait rakta le.

Gonzales egyébként pár nappal Hawk után, június elsején lesz ötven éves.

Borítókép: Tony Hawk az 1998-as X Games játékokon San Diegóban (Getty Images)