Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Úgy távozhat Tállai András a NAV éléről, hogy sosem volt az elnöke

Úgy távozhat Tállai András a NAV éléről, hogy sosem volt az elnöke

A Zoom.hu információi szerint hamarosan távozik a NAV éléről Tállai András. Ezt az adóhivatal belső ügyeit jól ismerő több forrásunk is megerősítette.

A Magyar Idők csütörtöki információi arról szóltak, hogy komoly változások várhatóak Nemzetgazdasági Minisztériumban, amely nyolc év után felveszi a Pénzügyminisztérium nevét. A legfontosabb hírük az volt, hogy Tállai András a jövőben marad ugyan parlamenti államtitkár, de elveszik tőle az adóügyeket. Mivel a politikus vezeti a Nemzeti Adó-és Vámhivatalt (NAV) is, a cikk alapján logikus a következtetés, hogy az államtitkárcsere érintheti a szervezetet is.

Tállai András közösségi oldalán számos vidám fotót lehet találni. Kattintson az úton álló galériánkért! Forrás: Facebook/Tállai András

Búcsúbeszéd

Úgy tudjuk, hogy Tállai tavaly év végén, az utolsó vezetői értekezletén mindenkinek megköszönte a munkáját. Mivel azonban a szervezeten belül a végrehajtási tevékenységek évtizeddel előtti szinten, az ellenőrzési adatok pedig mélyponton vannak, a dicséretnek nem volt alapja. Ezért inkább búcsúbeszédnek tűnt.

Tállai akkor beszélt a NAV működésének koncepciójáról is. Kiderült, szerinte nem ilyen szervezeti struktúrában kellene működnie a hatóságnak, nem szabadna, hogy elnök nélkül egy politikus irányítsa.

Nézegessen úton álló képeket a NAV vezetőjéről! Kattintson a képre a galériáért! MTI Fotó: Vajda János

Szakmai konfliktusok

Sok konfliktusa volt a vezetőtársaival, akadt olyan helyettes államtitkár, akit nem fogadott, ő év végén jutalmat sem kapott, pedig mindenki más igen. Az egész szervezetben köztudott, hogy Tállai havonta annyi időt töltött a NAV központi épületében, mint elődje egy nap alatt.

Nézegessen úton álló képeket a NAV vezetőjéről! Kattintson a képre a galériáért! Forrás: Facebook/Tállai András

Gyakorlatilag

nincs olyan szakterület a NAV-on belül, ahol ne lett volna komoly konfliktusa. Az éves februári egri szakmai értekezleteken nyilvánosan is konfrontálódott vele egy vezető beosztású kollégája.

Orbán embere

Informátorunk szerint teljesen egyértelmű, hogy a NAV vezetéséről szóló megbízást 2015 decemberében pártfeladatként a miniszterelnöktől kapta. Orbán Viktor így jobban az ellenőrzése alatt tudta tartani a szervezetet, nem akarta átengedni Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek a felügyeletét.

Meglepetés a miniszterelnök úrnak. Úton is erős az államtitkár, kattintson a képre a galériáért! Forrás: Facebook/Tállai András

Forrásunk szerint a dicstelen nyilatkozatai óta teljesen letiltották arról, hogy adóügyekben szóba álljon a sajtóval. Az utolsó csepp a pohárban elhíresült interjú volt az Erzsébet-utalványokról. Nagy port kavart, amikor azzal dicsekedett, hogy sikerült elérnie a MOL-nál, csökkentse az árakat Mezőkövesden. Hiába okleveles könyvvizsgáló, a hibalehetőség mindig benne volt a nyilvános szerepléseiben. Úgy tudjuk, az MTI-ben megjelenő nyilatkozatait valójában előre megírják, neki csak jóvá kell hagyni azokat, ezeket írásban küldik el a távirati irodának.

Lesz vécépapír

Forrásaink szerint a szervezetben a bizonytalanság után örömmámor várható, ha olyan ember kerül a NAV élére, aki ért ezekhez az ügyekhez és a szívén viseli a szervezet sorsát.

Kattintson a képre, ha úton álló galériánkat nézné meg! Forrás: Facebook/Tállai András

A munkatársak remélik, hogy normális munkakörnyezet tér vissza az adóhivatal életébe. Így talán lesz, aki gondol majd az infrastruktúrára és újból rendben működő szervezetté válik a hatóság. Megszűnik például

a vécépapírhiány, lesz elég toll és papír a megyei igazgatóságokon.

Tudomásunk szerint ez természetesen nem pénzhiány, hanem a rosszul felépített szervezeti struktúra miatt alakult így.