Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Látta már együtt a NER legnagyobb nyerteseit és veszteseit? Itt az alkalom

Látta már együtt a NER legnagyobb nyerteseit és veszteseit? Itt az alkalom

Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételén nem mindenki tudott mosolyogni a parlamenti padsorokban.

Egyszer fent, egyszer lent – még a Nemzeti Együttműködés Rendszerében is előfordulhat, hogy nem mindenkinek osztanak lapot. Hiába nyertek kétharmaddal, még a Fidesz-frakció soraiban is bőven akadnak olyanok, akik joggal hívhatják magukat veszteseknek. Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételén azonban bőven akadtak olyanok is, akik biztosra vehetik: a következő négy évben is haszonélvezői lesznek a rendszernek.

Íme, most bemutatjuk a NER legnagyobb nyerteseit és veszteseit. Képgaléria Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételéről.

Akiknek van okuk mosolyogni

Mészáros Lőrincnek igazán nem lehet oka panaszra, hiszen éppen a héten derült ki, hogy 280 milliárdos vagyonával ő a második leggazdagabb ember az országban. A volt felcsúti gázszerelőt jelenleg csak Csányi Sándor előzi meg a listán (az OTP első emberének 320 milliárd forintra becsülik a vagyonát), ami vitathatatlanul szép teljesítmény. A hatalmas felelősség nyilván Mészáros vállát is nyomja, hiszen nemrég lemondott felcsúti polgármesterségéről, hogy „teljes erővel vállalkozásaira koncentrálhasson”.

Fotó: Veres Viktor

Garancsi István sem véletlenül érezte jól magát a parlamenti páholyban, hiszen most még csak Magyarország 7. legbefolyásosabb embere, de a következő kormányzati ciklusban az sem lehetetlen, hogy előrébb lép a ranglétrán. Ha azt nézzük, hány közbeszerzést nyert meg a Market Zrt. az utóbbi években, erre minden esélye megvan.

Garancsi István (balra), Világi Oszkár és Hernádi Zsolt Mol-vezérekkel a páholyban. Fotó: Veres Viktor

Nem véletlenül van olyan jó kedve Semjén Zsoltnak, aki botrányai ellenére ismét megkapta a miniszterelnök-helyettesi posztot, és Gulyás Gergely is okkal örülhet. A fiatal politikus nemrég egy konferencián ugyan azt mondta, reméli, nem lesz igazságügyi miniszter, de a jelek szerint azt már egyáltalán nem bánja, hogy a Miniszterelnökség élére kerül. Bónusz mosoly a honvédelmi miniszterhelyettes Németh Szilárdtól.

Fotó: Veres Viktor

És akiknek nincs…

A vesztesek parlamenti tablóját kétségkívül Lázár János vezeti, hiszen a volt minisztert mindennek lehet nevezni, csak a NER nyertesének nem. Hódmezővásárhelyen sikerült ugyan megszereznie az egyéni mandátumot, de ahhoz képest, hogy a Miniszterelnökség élén példátlan hatalommal rendelkezett, a negyedik kormányban nemcsak pozíciót nem kapott, hanem ő maga kérte, hogy a leghátsó parlamenti padsorban üljön.

Fotó: Veres Viktor

Az Emberi Erőforrások Minisztere egy Origo-interjúban jelentette be, hogy Orbán Viktor nem fogadta el javaslatait, ezért lemond tárcavezetői posztjáról (háttércikkünk itt). Balog Zoltán a jövőben teljes állásban a Fidesz pártalapítványait igazgatja majd, ami mindenképpen hatalmas visszalépés korábbi pozíciójához képest. Tőle jobbra Kósa Lajos, aki – a baloldalt ülő Pintér Sándor belügyminiszterrel ellentétben – szintén nem sorolhatja magát a nyertesek közé.

Fotó: Veres Viktor

Végezetül: Orbán Viktor nem beszélt félre, amikor kijelentette, hogy teljesen új emberekkel képzeli el a kormányát. A kormányfő Lázáron és Balogon kívül több más miniszterének is búcsút mondott, akik így csütörtököm utoljára ülhettek a bársonyszékben. Nem véletlen, hogy nem volt túl jó kedvük. Köztük volt például Seszták Miklós, a megszűnő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetője és Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter,

Fotó: Veres Viktor

..valamint Simicskó István, aki sokak meglepetésére nem lesz honvédelmi miniszter a következő kormányban, ellentétben a tőle balra ülő Varga Mihállyal, aki maradhat gazdasági miniszter.

Fotó: Veres Viktor