Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ha diák vagy, London a legélhetőbb város számodra

Ha diák vagy, London a legélhetőbb város számodra

Az év diákvárosai versenyen Budapest igen hátul végzett, de egy valamiben vezet.

A brit főváros először végzett az élen a QS Best Student Cities listáján, amelyet különböző szempontok, például a városokban működő egyetemek világranglistán elfoglalt helye és a megélhetési költségek figyelembe vételével, valamint több mint 50 ezer diák megkérdezésével állítanak össze.

A QS kutatásvezetője, Ben Sowter szerint London több vezető egyetemmel büszkélkedhet, mint a világ bármely másik városa, magas életszínvonalat és kiváló munkalehetőségeket nyújt lakóinak, emellett sokszínű diákközösségnek, köztük nagyszámú külföldi tanulónak ad otthont.

London. Fotó: MTI/AP/Kirsty Wigglesworth

London után Tokió, majd Melbourne következik a sorban. Budapest a 49. helyen végzett a 2018-as ranglistán, amely szerint a magyar főváros a legmegfizethetőbb diákváros.

A londoni polgármester hivatalos PR-ügynöksége, a London & Partners által szerdán kiadott különálló jelentés szerint a Londonban tanuló tengerentúli diákok száma jelentősen megnőtt az elmúlt öt évben. A külföldi tanulók 2012-2013-ban a brit főváros diáklakosságának 34, jelenleg pedig már 41 százalékát teszik ki.

A mutatók szerint a külföldi diákok jelentősen hozzájárulnak London és az egész szigetország gazdasági növekedéséhez. A 2016-2017-es tanévben London több mint 112 ezer nemzetközi diákot vonzott, akik 3,45 milliárd fonttal járultak hozzá a brit főváros gazdaságához, ami 11 százalékos növekedést jelent a 2014-2015-ös évhez képest.

A jelentés szerint a külföldi tanulók a foglalkoztatottság növekedéséhez is hozzájárulnak jelenlétükkel: a nemzetközi diákok és a látogatóba érkező ismerőseik költekezése 39 800 ember számára biztosít munkát Londonban és a szigetország többi részén.

A mutatók szerint a külföldi tanulók többsége Kínából, az Egyesült Államokból, Olaszországból és Indiából érkezik Londonba.

 

MTI

Kiemelt kép: Martin Keene/PA Images via Getty Images