Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Orbán Viktor nem azt kapja az új amerikai nagykövettől, amit vár

Orbán Viktor nem azt kapja az új amerikai nagykövettől, amit vár

Hiába várta, egyáltalán nem biztos, hogy bejönnek Orbán Viktor számításai az új amerikai nagykövettel kapcsolatban. David B. Cornstein szerdai washingtoni meghallgatásán nyilvánvalóvá tette: Budapesten fő célja az lesz, hogy

kiálljon a szólás- és a sajtószabadság mellett, s a Közép-Európai Egyetem sorsát is a szívén viseli majd.

Amikor tavaly januárban Colleen Bell amerikai nagykövet elhagyta állomáshelyét, az Orbán-kormány joggal bizakodhatott, hogy az (akkor) új elnök, Donald Trump számukra barátságosabb embert ültet a pozícióba. Bell nem ápolt rossz viszonyt a magyar kabinettel, sőt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egy interjúban külön méltatta az érdemeit. Azonban sem ő, sem pedig az azóta ideiglenes ügyvivőként az amerikai nagykövetség élén álló David Kostelancik nem riadt vissza a kemény bírálattól, ha a CEU ügye vagy éppen a sajtószabadság érdeke ezt kívánta.

Colleen Bell volt nagykövetet külön dicsérte Szijjártó Péter. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A magyar-amerikai viszonyt az sem segítette, hogy tavaly novemberben az amerikai külügy pályázatot hirdetett, amelyben összesen 700 ezer dollárral, azaz 187 millió forinttal segítené a független vidéki sajtót Magyarországon.

Politikai kinevezett

David Cornstein nevét először februárban szellőztette meg a Magyar Idők. Az idén 80 éves ékszermágnás nemcsak abban fog hasonlítani elődeire, hogy hozzájuk hasonlóan politikai kinevezett, hanem a jelek szerint kiáll majd az olyan alapvető értékek mellett, aminek betartása mindig is fontos volt Washington számára.

Cornsteinnek személyes kötődése is van Magyarországhoz: az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán külön kiemelte, hogy

nagymamája, Sarah magyar volt,

és az sem titok, hogy apai ágon orosz származású. Vagyonát ékszerekből alapozta meg, Finlay Fine Jewelry nevű hálózata ékszerek bérbeadásával foglalkozik. Tagja volt New York állam gazdaságélénkítési bizottságának és New York 2012-es olimpiai pályázatának elnökeként is dolgozott.

Donald Trump is politikai kinevezettet küldött Magyarországra, mint az elődei. Fotó: MTI/EPA/Michael Reynolds

Meghallgatásának kezdetén elmondott beszédében (itt lehet megnézni) az üzletember több pontban fejtette ki, mire készül leendő nagykövetként. Túl azon, hogy megvédené a szólás- és sajtószabadságot, a gazdasági kapcsolatokat is élénkíteni kívánja, külön kiemelte az antiszemitizmus elleni küzdelmet. A zsidó származású Cornstein maga hívta fel arra a figyelmet, hogy jól ismeri az antiszemita megnyilvánulásokat és szeretné, ha a magyar zsidók is biztonságban érezhetnék magukat.

Hátrább az agarakkal

Felvetődik a kérdés, hogyan viszonyul majd a magyar kormány Stop Soros törvénycsomagjához, de a meghallgatáson erről nem, a CEU-ról és az oroszokról viszont annál több szó esett. Bob Menendez, a Demokrata Párt képviselője kérdezte meg a jelölttől, tolmácsolja-e majd az Orbán-kormánynak az amerikai álláspontot az oroszokkal szemben. Cornstein erre igennel felelt. Jeanne Shaheen demokrata szenátor kérdésére pedig azt is megerősítette, arra kéri majd Orbánt,

lépjen egyet hátra és tekintse át, mit adott a CEU Magyarországnak.

A nagyköveti jelölés hosszú folyamat, így egyelőre nem látni, mikor érkezhet Budapestre a leendő diplomata. Az egyelőre biztosnak látszik, hogy a Szenátus támogatni fogja Cornstein jelölését, legalábbis Bob Menendez jelezte, hogy a Demokrata Párt rá fog bólintani a kinevezésre. Ebben sok meglepő nincs, hiszen az Egyesült Államok a jelenlegi világpolitikai helyzetben most a legkevésbé sem Magyarországgal van elfoglalva.

David Kostelancik ideiglenes ügyvivő többször is élesen bírált. Fotó: Veres Viktor

Nem apad a kritika

Mivel a mindenkori nagykövet Budapesten is Washington hivatalos álláspontját képviseli majd, Orbán Viktor a jövőben is számíthat majd kritikákra, ha olyan kormányzati lépéseket tesz, melyek az Egyesült Államoknak nem tetszenek. Politikai kinevezettként Cornstein legfeljebb a személyes kapcsolatokon tud majd javítani, vagyis azon, hogy gördülékenyebben menjen majd a kommunikáció a két ország között. Nagyban fog támaszkodni viszont a tapasztalt diplomata David Kostelancikra, aki sosem fukarkodott a bírálatokkal, ha arra volt szükség.

Orbán Viktor a jövőben is számíthat majd kritikákra Washingtontól Fotó: Veres Viktor

Ami az esetleges Trump-Orbán találkozót illeti, abban sem várható nagy előretörés. A Foreign Policy már korábban utánajárt, a várakozás ellenére miért nem sikerült összehozni az amerikai elnök és a magyar kormányfő találkozását, a részletekben pedig azóta sincs változás. Hiába tett Orbán már az elnökválasztás előtt hitet Donald Trump mellett és megválasztása után hiába udvariaskodott vele Trump telefonon, amíg a CEU elleni támadások nem állnak le, és Vlagyimir Putyinnal is kétes a kapcsolatunk, Washington álláspontja sem fog enyhülni.

A legfontosabbról nem is beszélve: az Egyesült Államoknak jelenleg fontosabb külpolitikai prioritásai vannak, mint a NATO-szövetséges és EU-tag Magyarország.