Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Elege lett Amerikának: a vízummentesség megszüntetésével fenyegetik az Orbán-kormányt

Elege lett Amerikának: a vízummentesség megszüntetésével fenyegetik az Orbán-kormányt

Súlyos aggályai vannak az amerikai kormánynak a magyar útlevélkiadási rendszerben történt csalások miatt, ezért már azzal fenyegetik az Orbán-kormányt, hogy kirúgják Magyarországot az Egyesült Államok vízummentességi programjából – derítette ki a Direkt36 tényfeltáró központ a Washington Post nevű amerikai lappal közös nyomozásában.

A cikk szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium munkatársai tavaly figyeltek fel egy nyugtalanító jelzésre, amikor egy férfi Magyarországról az Egyesült Államokba akart utazni. Az Interpol adatbázisa szerint a férfit útlevélcsalás miatt keresték a hatóságok.

Amikor az amerikai tisztviselők kikérdezték a férfit, feltűnt nekik még egy szokatlan dolog: a férfi magyarnak vallotta magát, de közben nem beszélt magyarul. Mint kiderült, csalással szerzett magyar papírokat, és amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, az is egyértelművé vált számukra, hogy nem elszigetelt esetről van szó, hanem egy komoly biztonsági hiányosságról a magyar határőrizeti rendszerben.

A Zoom.hu már decemberben arról írt az amerikai belbiztonsági minisztérium általunk megismert adatai alapján, hogy az összes ország közül mi okozzuk a legnagyobb problémát Washingtonnak, és ez odáig is fajulhat, hogy kidobnak minket a vízummentességi programból. Honlapján már a New York-i magyar főkonzulátus is figyelmeztette az amerikai utazásra készülőket tavaly év végén.

a New York-i magyar főkonzulátus

a New York-i magyar főkonzulátus

Amikor az amerikaiak konzultáltak a magyar hatóságokkal, a vizsgálatokból kiderült, hogy

csaknem 700 külföldi jutott csalás útján magyar útlevélhez, akik előtt így megnyílt az út az Egyesült Államokba is.

Magyarország ugyanis 2008 óta tagja az amerikai vízummentességi programnak, amelynek keretében szinte teljesen szabadon, egy előzetes online regisztráció után utazhatnak Amerikába azok, akiknek magyar útlevelük van. Az amerikai belbiztonsági minisztérium (Department of Homeland Security – DHS) információi szerint a 700 csalással szerzett útlevél birtokosa közül legalább 65-en bejutottak az Egyesült Államokba, és a tavalyi októberi állás szerint 30-an továbbra is ott tartózkodtak, miközben az amerikai hatóságok próbálták megtalálni és kitoloncolni őket.

Az amerikai kormány ezt olyan súlyos problémának tartotta, hogy tavaly októberben ideiglenesre változtatták Magyarország státuszát a vízummentességi programban. Idén áprilisban pedig a DHS munkatársai Budapestre utaztak, és egyértelművé tették a magyar kormány számára, hogy ha nem oldják meg a problémát, akkor Magyarország ki fog kerülni a vízummentességi programból.

Az amerikai kormány nem kívánt részleteket közölni arról, hogy a magyarok szerintük hogyan állnak a probléma rendezésével. „A DHS nagyon komolyan veszi ezt a programot, és szorosan együttműködünk a szövetségeseinkkel a további sikeressége érdekében” – közölte a DHS sajtótitkára, Tyler Houlton.

A Direkt36 részletes kérdéssort küldött a magyar kormánynak is, de csak annyi válasz érkezett, hogy

„az amerikai Belbiztonsági Minisztérium és a magyar Belügyminisztérium között folyamatos az egyeztetés, az adatok pontosítása”.

Az elmúlt években számos cikk jelent meg arról, hogy visszaélések történtek a honosítási rendszerrel. Az Index 2014-ben arról írt, hogy ukránok és oroszok úgy jutottak tömegesen magyar állampolgársághoz, hogy valójában nem voltak magyar őseik. A cikkek szerint hamis papírokkal, illetve magyar tisztviselők korrumpálása útján kapták meg a magyar állampolgárságot. Gyakori módszer volt, hogy valóban magyar felmenőkkel rendelkező emberek iratait használták fel az útlevél megszerzéséhez. Így olyan hivatalos dokumentumhoz jutottak a csalók, amely valaki másnak a nevére szólt, de a vásárlónak a fényképe szerepelt benne.

(Direkt36/Zoom.hu)