Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy listára került Mészáros Lőrinc és Orbán Ráhel

Egy listára került Mészáros Lőrinc és Orbán Ráhel

Nemzetközi mértékben is példa nélküli Mészáros Lőrinc gazdagodása, akinek vagyona egyetlen év alatt 160 milliárd forinttal nőtt. A fideszes holdudvar más szereplői is szépen gyarapodtak az elmúlt egy évben.

Az elmúlt négy évben a magyar gazdaság polarizálódott. A versenyszféra vagy reálszféra mellett kialakult egy „irreálszféra”, a minőség és verseny nélküli, államilag támogatott kapitalizmus – írja A 100 Leggazdagabb Magyar 2018 című kiadvány bevezetőjében Szakonyi Péter, a kiadvány felelős szerkesztője. A reálszférában számos olyan milliárdos nőtt fel, aki 20-30 évvel ezelőtt kisiparosként kezdte építgetni cégét. Mások korszerű tudással felvértezve állítottak talpra olyan cégeket, amelyek betörtek az európai piacra, sőt ott meghatározó szeplők lettek, elég csak a Wizz Air sikerére utalni.

Ezzel szemben áll a másik Magyarország, ahol nem a tudás, az ötlet, a kitartás, hanem valami más számít, s ez a hihetetlen meggazdagodás kulcsa. Ennek az irreálszférának a zászlóvivője az a Mészáros Lőrinc, aki a csütörtökön publikált 2018-as TOP 100-as vagyonlistán immár a második leggazdagabb magyarként szerepel. A felcsúti ex-gázszerelő becsült vagyona 280 milliárd forintra emelkedett, ami

160 milliárdos fejlődés egyetlen év alatt.

Ez az ütem példátlan növekedés ilyen rövid idő alatt, s nemcsak a magyar milliárdosok körében, hanem a nemzetközi viszonylatban is. Szakonyi Péter úgy kommentálta a Zoom.hu-nak Mészáros meggazdagodást, hogy a dollármilliárdosok között is ilyen ugrás csak az örökösödés estén fordulhat elő. (A lista vezetője Csányi Sándor maradt 320 milliárd forintos vagyonával, míg harmadik helyen a nemrég elhunyt ingatlanfejlesztő, Demján Sándor örökösei találhatóak 260 milliárd forinttal.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (j2), Mészáros Lõrinc, a Wamsler SE anyavállalata, az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonosa (j), Becsó Zsolt, a térség fideszes országgyûlési képviselõje (b) és Marczinkó Zoltán István vállalati kapcsolatokért felelõs helyettes államtitkár (b2) a tûzhelyeket és kandallókat gyártó salgótarjáni cég új üzemcsarnokának alapkõletételén 2018. március 27-én. A kormány a nagyvállalati beruházási támogatási program keretében 1,8 milliárd forinttal segíti a Wamsler SE beruházását. MTI Fotó: Komka Péter

Nincs elfogadható magyarázat Mészáros gazdagodásra

A másik kézenfekvő magyarázat az lehet Mészáros hihetetlen gazdagodásra, amit saját maga mondott: mely szerint „okosabb vagyok Zuckerbergnél” és véletlenül sem az irreálkapitalizmus terméke az a hihetetlen vagyon, amely közelíti Magyarország bruttó hazai termékének egy százalékát. Mészárost a most megjelent kiadvány megpróbálta egyetlen mondattal jellemezni:

„Rendkívüli gyorsasággal növekvő vagyon, rendhagyó cégháló és egészen kivételesen burjánzó vállalatbirodalom.”

De igazából nincs észszerű magyarázat Mészáros ilyen mértékű vagyonosodására, hiszen piaci körülmények között tisztes versenyben ez egyszerűen elképzelhetetlen. Mészáros ellenőrzi az Opus Nyrt.-t, a Konzum Nyrt-t. és az Appennint Nyrt.-t is – ez csak három tőzsdei cég, amely mellett még ott az MKB Bank is.

Az idei TOP 100-as lista nagy visszatérője Jászai Gellért, aki 2005-ben vásárolta be magát az akkor üres tőzsdei cég, a Konzum Nyrt.-be. Azóta nagyot fordult a világ a Konzummal. Fő tulajdonosa Mészáros Lőrinc lett, ezzel párhuzamosan Jászai Gellért vagyona is növekedett. Tavaly a cég árfolyama 67 százalékkal nőtt. Igaz, azóta esett kicsit a jegyzés. Jászai magánvagyona viszont így is 9 milliárd forintra tehető.

Orbán Ráhel a 21. legbefolyásosabb magyar

A Napi.hu hírportál kiadványa évek óta a vagyonlista mellett elkészít egy befolyáslistát is neves közéleti elemzők közreműködésével. Ezt a felsorolást általában a mindenkori miniszterelnök vezeti: ez idén sincs másként, a második helyre Csányi Sándor, míg a harmadikra Mészáros Lőrinc került. A felsorolás első tíz helyezettje közé azonban most olyan Fidesz-közeli vállalkozók is bekerültek, mint Andy Vajna, Habony Árpád, Garancsi István, de felfele törekszik Schmidt Mária (20.) vagy Orbán Ráhel (21.) is.

A miniszterelnök lánya az idén először szerepel a befolyáslistán.

Simicska Lajos egyébként továbbra is ott van a honi gazdagok élmezőnyében: a kormánykörökben kegyvesztetté vált milliárdos becsült vagyona 77 milliárd forintra csökkent az előző évi 80 milliárdról, ám még így is a 13. helyen áll. Simicska korábban rendszeres résztvevője volt a befolyáslistának is. Neve ezúttal is ott található, azonban már csak a 32. helyen.

A vagyonosok listáján Simicskát rögtön Vajna András György, azaz Andy Vajna magyar kaszinómogul követi, aki gyakorlatilag csaknem egyedül birtokolja ezt a piacot – a kormány hathatós működésének köszönhetően. Vajna vagyona a tavalyi 60 milliárd forintról 69 milliárdra nőtt – ami tisztes vagyongyarapodás egyetlen év alatt, ám meg sem közelíti a Mészáros-féle térváltásszerű növekedést. A magyar kaszinóbiznisz a már emlegetett kormányzati irreálszféra egyik gyöngyszeme, hiszen Vajnán kívül alig tudtak feltűnni ezen a piacon. A verseny itt kizárva, ráadásul a koncessziós jogokat több évre előre értékesítette az állam. Vajna ezen kívül immár a médiában is erős szereplőnek tekinthető, ő ellenőrzi a TV2 csoportot, amely gyakorlatilag elviszi a kormányzati tévés hirdetések 95 százalékát.

Schmidt Mária is felkerült a milliárdosok listájára

Szépen gyarapodik Garancsi István magánvagyona is: 2011-ben még 9,5 milliárd forintja volt, tavaly 24 milliárddal bírt, az idei listán pedig a 22. helyre került 48 milliárd forintos vagyonával. Garancsi három éve vásárolta meg a Market Építő Zrt.-t, a cég azóta csak azokat a nagy értékű közbeszerzési pályázatokat nem nyeri meg – kis túlzással –, amelyeken nem indul el. De Garancsi cége, a Mobil Adat Kft. az online kasszák adattovábbításaiból is nyereséget kasszíroz. Tulajdonában áll az ESMA Kft., így részesedése van a közterületi reklámpiacon is, legutóbb épp a Fidesznek értékesített kedvezménnyel utcai plakáthelyeket a választási kampányban.

Fotó: Veres Viktor

Schmidt Mária és családja a 31. a listán, becsült vagyonuk 38 milliárd forint volt. Schmidt Máriának két nagykorú gyermeke van, lánya nem vesz részt a közéletben, nem úgy a fia, Ungár Péter, aki az LMP színeiben a napokban szerzett parlamenti mandátumot. Schmidt Mária először szerepel a Napi.hu TOP 100-as listáján. A különböző ügyek kormánybiztosaként és miniszterelnöki tanácsadóként is működő Schmidt Mária férjétől örökölte vagyonát, amit az elmúlt években szépen gyarapított. Ez gyakorlatilag a Budapesti Ingatlan Hasznosítási és Fejlesztési (BIF) Nyrt.-t jelenti, amelynek ma már többségi tulajdonosa a család, miután kivásárolták az előző társtulajdonosokat, Nobilis Kristófot és a FHB Bank korábbi tulajdonosát, Spéder Zoltánt. Utóbbi szintén sokáig élvezte a miniszterelnök bizalmát, amit végül elvesztett, ezután Spéder értékesítette vagyonának sok fontos elemét, így a BIF Nyrt.-beli részesedését, médiaportfólióját (Index.hu) vagy épp az FHB Bankot.

Kuna Tibor – a kormányzati kommunikátor

A kormányzati reklámtenderek állandó nyertese a Trinity Communications Kft. és a Young and Partners Kft., amelyeknek tavalyi együttes árbevétele 28,7 milliárd forintra nőtt. A vállalatok tulajdonosa Kuna Tibor, aki így 12,5 milliárd forintra növelte vagyonát a 2017-es 7,9 milliárdról. Kuna Tibor az idén másodszor szerepel a Top 100 listán – a két reklámcég az, amely egyértelműen annak az irreálszférának a része, ahol minőségi verseny nélkül dőlnek el a megrendelések. A Kuna-cégek gyakorlatilag az államból, illetve az állami cégekből élnek, amelyek számára hirdetési felületeket vásárolnak, valamint kommunikációt végeznek. A két társaság bevételeinek 75 százaléka az adófizetőktől érkezett, a fennmaradó rész származott az ezen kívüli piacról.