Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat 2017 legjobb könyvére

A zsűri már döntött, de a közönség még szavazhat 2017 legjobb könyvére

Miután márciusban meglett a Libri irodalmi díj rövidlistája, vagyis kiderült, hogy melyik az a tíz, 2017-ben megjelent könyv, amelyek közül a zsűri és a közönség külön-külön kiválasztja saját nyertesét, most már ott tartunk, hogy a zsűri túl van az utolsó körön, tehát öten már tudják, ki kapja a zsűri díját, ráadásul ma lezárják a közönségszavazást is, május 15-én pedig, jövő hét kedden átadják az elismeréseket.

A díj nevezési kritériumainak 42 kiadó 143 könyve felelt mega legelső körben, amiből 53 tényirodalmi és 90 szépirodalmi kötet volt: erről a listáról a Libri által felkért, 107 főből álló közéleti-szakmai bizottság választotta ki kedvenceit. Ők fejenként öt olyan könyvre voksolhattak, amelyeknek jó szívvel adnák át idén a Libri irodalmi díjakat. A pontszámokat összesítették, így alakult ki a tízes lista.

Itt kell szavazni: Libri irodalmi díjak 2018

Szavazz te is, és nyerd meg a 100 könyvcsomag egyikét!

Ennek a tízes listának egyikére szavazhat a közönség, valamint a zsűri ezek közül választotta ki saját nyertesét. A zsűri tagjai Bálint András, Beck Zoltán, Fullajtár Andrea, Károlyi Csaba és Szilágyi Zsófia voltak. Azért csak voltak, mert Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató lapunknak elárulta, hogy

szombaton ültek össze utoljára, így ők már tudják, ki kapja a zsűri díját.

És akkor innentől át is adom a szót Károlyi Csabának, aki így mesélt a zsűri munkájáról: „Az utolsó körig senki sem mondta el a maga olvasói élményeit, hogy addig se befolyásoljuk a másikat. Aztán szombaton a tíz könyvről egyenként beszámoltunk, jól kibeszéltük őket, és itt következett a formális rész: mindegyikőnk megadott három könyvet a tízből, ezeket én összesítettem, amiből idén egy hatos lista jött létre. A következő körben aztán a hatból kellett kiválasztania mindegyikőnknek azt a hármat, amelyik a legkedvesebb, sorrendbe állítva: az első 3 pontot kapott, a második 2 pontot, a harmadik 1 pontot. Ez így egzakt módon kiadott a pontok alapján egy sorrendet, de holtverseny alakult ki az élen, azonos pontszámmal. Kicsit pihentünk, visszaültünk beszélgetni, és addig-addig beszélgettünk, amíg meg nem egyeztünk a végső győztesben. Hiszen a szabály az, hogy a zsűri minden tagjának egyet kell értenie.”

Károlyi Csaba irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese / Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Károlyi azért szereti a Libri irodalmi díj zsűrijét, mert csak és kizárólag az olvasásról beszélgetnek, hiszen van közöttük olyan, akinek nem annyira fontos, hogy adott szerző előző könyvei milyenek voltak, és ahhoz képest a mostani milyen. Kiemelte, hogy munka közben nagyon sokat tanulnak egymástól a zsűritagok, akik egytől egyig rendkívül olvasott emberek.

„Az egyetlen probléma talán az, hogy a kisebb kiadók kevésbé jutnak szóhoz, hiszen a nagy taglétszámmal működő, nagyon változatos kulturális színtéren dolgozó előzsűrihez nehezebben jutnak el a kevesebb pénzből gazdálkodó kiadók könyvei. Ezen még dolgozni kellene, de biztos vagyok benne, hogy előbb-utóbb meglesz erre is a megoldás” – tette hozzá Károlyi Csaba.

A közönség március 21-től kezdve szavazhatott, illetve ma még szavazhat a kedvencére a Libri weboldalán és könyvesboltjaiban. A szavazók között 100 darab ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki, amik a Libri irodalmi díjak 10 döntős könyveiből állnak.

A Libri irodalmi díjak 2018-as rövidlistája (szerző szerint névsorrendben),

rájuk lehet ma még szavazni:

BÖDŐCS TIBOR: Addig se iszik (Helikon)
FÖLDÉNYI F. LÁSZLÓ: A melankólia dicsérete (Jelenkor)
KEMÉNY ISTVÁN: Lúdbőr (Magvető)
NÁDAS PÉTER: Világló részletek I-II. (Jelenkor)
PARTI NAGY LAJOS: Létbüfé (Magvető)
PEER KRISZTIÁN: 42 (Jelenkor)
SPIRÓ GYÖRGY: Kőbéka (Magvető)
TOLNAI OTTÓ: Nem könnyű (Jelenkor)
TOMPA ANDREA: Omerta (Jelenkor)
VIDA GÁBOR: Egy dadogás története (Magvető)

A Libri Könyvkereskedelmi Kft. által életre hívott elismeréseket eddig kétszer adták át. 2016-ban Rakovszky Zsuzsa Fortepan című verseskötetéért a Libri irodalmi díjat, Bartis Attila A vége című regényéért a Libri irodalmi közönségdíjat kapta. 2017-ben Jászberényi Sándor A lélek legszebb éjszakája című novelláskötete nyerte a Libri irodalmi díjat, Kepes András Világkép című tényirodalmi könyve pedig közönségdíjas lett.