Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Megszorítás van a BKV-nál, nem tudnak buszokat venni

Megszorítás van a BKV-nál, nem tudnak buszokat venni

A BKV leállított egy buszok megvásárlására kiírt közbeszerzést, pedig már abban a szakaszban volt, hogy a jelentkezők beadták pályázataikat – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent hirdetményből. A BKV 10 darab használt, alacsonypadlós, dízelüzemű csuklós buszt akart vásárolni.

A hirdetményben közzétett tájékoztatás szerint a BKV-nak azért kellett leállítania a buszbeszerzést, mert a BKK (amely a tömegközlekedési szolgáltatást megrendeli a BKV-tól) szólt, hogy kevesebb pénzt ad, mint amennyiről eredetileg szó volt.

A BKV igazgatósága 2017 októberében fogadta el a cég előzetes üzleti tervét, ebben azzal számoltak, hogy 2018-ban összesen 122,6 milliárd forint kompenzációs díjat fognak kapni a BKK-tól. A beruházási keretet (vagyis hogy mennyit költhetnek például buszvásárlásra) ez alapján állapították meg, a most visszamondott 10 busz megvételére ebből a keretből lett volna pénz.

A BKK 2018. február 21-én levélben szólt a BKV-nak, hogy 2018-ban maximum 116 milliárd forint kompenzációs díjra számíthat, vagyis 6,6 milliárddal kevesebbre, mint amennyivel a BKV kalkulált. A megszorítás mellett ráadásul arról is tájékoztatták a BKV-t, hogy a vannak egyéb pluszkiadások, amikkel még számolniuk kell, például a 3-as metró déli szakaszának felújítása kapcsán.

Mivel a BKV-nak a vártnál kevesebb pénzből több feladatot kell megoldania, a 2018-as költségvetést újraszámolták, “melynek során egyes, beruházás jellegű kiadások elhagyása is szükségessé vált”. Magyarul ott spóroltak, ahol tudtak, a fejlesztéseken. A megszorítás miatt ennek a 10 használt busznak a beszerzésére sem maradt forrás, ezért a közbeszerzést leállították.

Egyébként két cég adott be ajánlatot, a svájci Trdex Gmbh. és a székesfehérvári Truck Trailer & Parts Kft.