Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Meg akarja dobni lakása értékét: szigeteljen!

Meg akarja dobni lakása értékét: szigeteljen!

Ha csak ez a célja, s nem az, hogy spóroljon a rezsijén, akkor persze nézzen rá a térképre. Nem mindegy melyik megyében van az ingatlana. Ám van, hol 6 millió forint pluszt jelent egy átlagos 100 négyzetméteres családi ház esetében a szigetelés.

Érdemben növelheti a lakás értékét a szigetelés. Akad olyan megye, ahol egy családi ház esetében akár 6 millió forintos pluszt is jelenthet, ha megfelelő hőszigeteléssel látták el. A legnagyobb különbség a szigetelt és nem szigetelt házak ára között Csongrád és Bács-Kiskun megyében tapasztalható, de országos szinten is átlagosan 20 százalékkal magasabb négyzetméteráron adható el egy energiahatékony otthon – áll az Otthon térkép és az egyébként hőszigetelő megoldásairól ismert Knauf Insulation közös felmérésében.

A 25 ezer ingatlan hirdetési szövegét monitorozó kutatás szerint az idei második negyedévében a nem szigetelt családi házak négyzetméterenkénti ára 222 ezer forint volt, míg a szigetelt ingatlanoknál ez meghaladta a 270 ezer forintot. A szigetelt és nem szigetelt ingatlanok ára között egyre inkább nyílik az olló, vagyis előbbiek ára gyorsabban növekszik – mondta Mester Nándor, az Otthontérkép vezető elemzője.

A vizsgálat szerint egy átlagos alapterületű, 100 négyzetméteres családi ház esetében a szigetelés Csongrád megyében akár 6 millió, Bács-Kiskun megyében 5,9 millió, Vas megyében 4,9 millió forint pluszt jelenthetett. Ez még akkor is jelentősnek tetszik, ha a felmérést egyébként egy hőszigetelő cég felkérésére készült. Az adatokból az azért kiderül, hogy azokban a megyékben, ahol az épületállomány minősége jobb, vagy eleve drágábbak az ingatlanok, a szigetelés nem bír akkora árfelhajtó hatással. Győr-Moson-Sopron vagy Komárom-Esztergom megyében például „csak” 2 millió forint pluszt jelent a szigetelés.