Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Csak az idén 45 milliárd forintnyi stadiont adnak át

Csak az idén 45 milliárd forintnyi stadiont adnak át

Szombaton adták át a Diósgyőr új stadionját, megnéztük, mely arénák készülnek el még az idén. Lesz egy pár.

Nehéz eldönteni, hogy melyik a stadionok éve Orbán Viktor 2010 óta tartó újabb kormányzása óta. De nem azért, mert minden évben olyan sok új létesítményt avatnának, hanem azért, mert a sok elindított, ígért projekt annyit csúszik, nyúlik. Az azonban biztos, hogy 2018 erős év lesz, és ezt a Diósgyőr új stadionjának szombati felavatása vezeti fel.

Az alább stadionok készülnek el a tervek szerint ebben az évben (stadion neve, használó klub, város, várható elkészülés, bruttó bekerülés):

 • DVTK Stadion (Diósgyőri VTK), Miskolc, nyitómeccs: május 5. – 12,4 milliárd forint (a nyitómeccsről szóló riportunkat itt olvashatják)
 • Várkert Sportpálya (Kisvárda Master Good), Kisvárda, május 25. (a kivitelezési szerződésben rögzített határidő) – 3,16 milliárd forint
 • Zsengellér Gyula Stadion, Cegléd, május vége – 0,593 milliárd forint
 • Sóstói Stadion (Videoton), Székesfehérvár, június vége – 18,15 milliárd forint
 • Árok utcai Stadion (BSC 1924), Budaörs, augusztus – 1,5 milliárd forint
 • Kórház utcai Stadion (Békéscsaba 1912 Előre), Békéscsaba, augusztus – 2 milliárd forint
 • Illovszky Rudolf Stadion (Vasas), Budapest, XIII. kerület, október – 6,98 milliárd forint

Így állnak Székesfehérváron Forrás: Facebook/Videoton FC

Vagyis összesen

45 milliárd forint

értékű stadiont adnak át az idén. A legdrágább a Videoton székesfehérvári pályája lesz, a legolcsóbb pedig az NB II-es Budaörs átépített létesítménye. A hét elkészülő aréna azt jelenti, hogy a 12 csapatos első osztályban már csak a Honvédnak és a Paksnak nem lesz az idén új (vagy felújított) stadionja (előbbié előkészítés alatt, utóbbi épül), de a másodosztályból feljutó MTK-nak és Kisvárdának (a leköszönő fejlesztési miniszter, Seszták Miklós szűkebb pátriája) is új az otthona.

Azt mondani sem kellene, de rögzítsük, hogy az építkezéseket kizárólag közpénzből finanszírozzák, közvetlen állami forrásokból; csupán a budaörsi stadionnál használnak fel taopénzeket.

Az új Diósgyőri Stadion a tesztmérkőzések napján, 2018. április 26-án. A 15 ezer néző befogadására alkalmas létesítményt május 5-én adják át a Mezőkövesd elleni bajnokin, MTI Fotó: Vajda János

Bár Orbán Viktor stadionmániáját szokás úgy beállítani, mintha végtelen számban és folyamatosan öntené az új létesítményeket az országra, valójában a felsorolt beruházások mindegyike hónapokat, éveket csúszott. Diósgyőrben például 2013 óta ígérték a szurkolóknak az új stadiont, amelyet aztán csak 2016-ban kezdtek el építeni, és a végén hónapokat tolódott az átadása. A helyi pletykák szerint azért, mert az áprilisi választások előtt nem szerették volna borzolni a kedélyeket egy újabb stadionavatással.

A Videoton (a klub tulajdonosa a kormányfő bizalmasaként számon tartott Garancsi István, a stadionépítésekben több helyen felbukkanó Market Zrt. többségi tulajdonosa) új pályáját is át kellett volna már adni; de itt tavaly derült ki, hogy a 30 éves lelátók után a 2005-re elkészült klubépületet is le kell bontani, olyan rossz statikai állapotban van, és ezért jelentősen drágult is. A Vasas-stadionnál a Market Zrt. megcsúszott a kivitelezéssel, majdnem fél évvel később készül el a tervezettnél (és drágább is lesz az eredeti elképzeléseknél). A budaörsi építkezésről már írtunk részletesen (itt, majd itt is); évek óta döcög.

Azonban az idei hét avatással természetesen nem ér véget az épülő, illetve tervezett stadionok sora, hiszen több beruházás folyamatban vagy csak előkészítés alatt van.

 • Új Puskás Ferenc Stadion, Budapest, XIV. kerület, 2019 vége: 200 milliárd forint
 • Fehérvári úti Stadion (Paksi FC), Paks, 2019 február: 2,5 milliárd forint
 • Szegedi Ifjúsági Centrum (Szeged 2011 GA), 2019, 9,39 milliárd forint
 • Eszperantó úti stadion (Dunaújváros PASE), Dunaújváros, 2019, 2 milliárd
 • Bozsik Stadion (Bp. Honvéd), Budapest, XIX. kerület, csak előkészítés alatt: legalább 5,5 milliárd forint

Vagyis a végére marad a legnagyobb falat, a 67 ezres új Puskás, amelynek a jövő év végére kell elkészülnie, és a 2020-as futball-Eb négy meccsét itt játsszák majd. Átcsúszott jövőre a paksi stadion átadása (mert kiderült, az egyik lelátónál közművek húzódnak, és ez meglassította a munkát), és épül 10 milliárd forintért a Kiss-Rigó László püspök vezette szegedi egyházmegye beruházása. Utóbbi a sokat ígérő Szegedi Ifjúsági Centrum nevet viseli, de alapjában véve az egyházmegye tulajdonában lévő NB II-es (jelenleg kiesésre álló) klub stadionját fedi. Egyelőre csak a tervezésnél tart a Honvéd stadionja (amely évek óta halasztásban van), illetve még tavaly decemberben egy kormányhatározat 10 milliárd forinttal dobta meg Nyíregyházát stadionépítési céllal, de itt még a tervezés sem indult el.

Ahogy tavaly összefoglaltuk, Orbán Viktor kormányai 2010 és 2020 között legalább 350 milliárd forintot költenek el az első és másodosztályú fociklubok stadionjaira, valamint az új nemzeti stadionra. Ez az összeg, például a fentebb emlegetett nyíregyházi tétellel, tovább növekedett.

Borítóképünkön a kisvárdai stadion látványterve látható.