Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Baloldali belháború újratöltve: a zuglói MSZP-elnök nekiment Karácsony döntésének

Baloldali belháború újratöltve: a zuglói MSZP-elnök nekiment Karácsony döntésének

Noha viszonylag köztudott, hogy Karácsony Gergely, Zugló polgármestere – a 2018-as választáson az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje – és Tóth Csaba, a zuglói szocialisták vezetője között régóta feszült a viszony (két epizód itt és itt), bő fél évig úgy festett: a XIV. kerületben megszűnt a szembenállás. Nem kizárt, hogy ez leginkább annak volt betudható, Karácsony megnyerte a kormányfő-jelölti posztot, így hülyén nézett volna ki, ha belülről (is támadják), mindenesetre a Zoom.hu-t – több forrásból – arról tájékoztatták:

a választás utáni időszakban Tóth újra „megfogalmazta azt az igényét”, amely szerint jó lenne, ha Karácsony Gergely nemcsak fölvenné, hanem megtartaná parlamenti mandátumát, ekként kénytelen lenne megválni polgármesteri pozíciójától.

Ebben az esetben pedig – a hozzánk eljutott információk alapján – Tóth Csaba vagy maga indulna a polgármesteri pozícióért, vagy helyi MSZP-s „embereinek” egyikét tolná előre. (Tóth április 8-án – részben együtt is kampányolva Karácsonnyal – megnyerte zuglói körzetét –, ekként ismét országgyűlési mandátumot szerzett.)

Karácsony és Tóth beszélgetése: a kép márciusban készült… MTI Fotó: Máthé Zoltán

Tudomásunk szerint Tóth többeknek is beszélt arról, hogy Karácsonyt szeretné „házon kívül” tudni, s ennek érdekében akár önkormányzati testületi ülésen is napirendre vetetné a polgármester visszahívását. A grémiumnak 22 tagja van, ebből az MSZP-DK-PM – különböző relációban – 10, a Fidesz-KDNP 9, a Jobbik, az LMP és a Civilzugló Egyesület 1-1 képviselőt ad; a minősített többséghez 12 azonos szavazat kell, s mivel megesett már (vö. Liget-projekt), hogy Tóth vezetésével afféle nagykoalíció alakult Karácsony Gergellyel szemben, elvileg nem kizárható, még ha jelenleg valószínűtlen is, hogy a polgármestert „megpuccsolják”.

Megkerestük kérdéseinkkel Tóth Csabát, aki válaszolta: „A parlamenti alakulóülés után a mi frakciónk külön eskütételt tartott, és azon Karácsony Gergely maga mondta: Nem melegedni, hanem küzdeni megyünk a Parlamentbe. Mármost ha ezek után visszaadja mandátumát,

akkor becsapja a választókat,

pláne, mert a párt- és frakciószövetség az ő nevéhez köthető. A korrekt lépés tehát az lenne tőle, ha ott maradna a Parlamentben, és küzdene tovább a szövetségért.”

Tóth szerint Karácsony és közte igazából egy feszültségforrás van: a fideszes alpolgármester, Rozgonyi Zoltán, akit anno Karácsony ültetett be e pozícióba.

„Ennek akkor is nagyon rossz volt a visszhangja, most pedig már csak azért is rosszul veszi ki magát, mert április nyolcadikán az MSZP és a Párbeszéd listája éppen Zuglóban kapta a legtöbb szavazatot, még a példaként emlegetett baloldali bázist, az angyalföldi körzetet is megelőzte.

Mi szükség van hát fideszes alpolgármesterre?

Értem én a kényelmi szempontokat és a béke megteremtését célzó lépéseket, de ha a helyi ügyekben megvan a konszenzus, akkor az nem azért van meg, mert fideszes az alpolgármester” – mondta Tóth.

Felvetésünkre, amely szerint ha Rozgonyit baloldali alpolgármester váltaná, megszűnne-e a feszültségforrás, Tóth Csaba azt felelte:

„Ez a probléma heti szinten felvetődik, és amíg ez így van, nincs ok arra, hogy a köztünk lévő feszültség megszűnjön. Fenntartom: az eredmények nem indokolják, hogy fideszes alpolgármesterünk legyen. Ez nem normális állapot.”

Bár többször is rákérdeztünk arra, támogatná-e, hogy a zuglói képviselőtestület napirendre vegye Karácsony elmozdítását, illetve elindulna-e egy esetleges időközi polgármester-választáson, Tóth minden esetben megismételte korábbi válaszait, aláhúzva: az alapvető feszültséggócot meg kell szüntetni.

Felhívtuk kérdéseinkkel Karácsony Gergelyt is, aki – szűkszavúan – annyit mondott: eredeti ígéretéhez híven csak abban az esetben ült volna be a Parlamentbe, ha miniszterelnökként folytathatja politikusi karrierjét.

Zuglói feladatai kielégítik,

emellett – mint a Párbeszéd társelnöke – azzal foglalkozik, hogy a szocialistákkal létrehozott pártszövetség tovább épüljön.

Borítókép: Karácsony Gergely és Tóth Csaba városligeti sajtótájékoztatója 2014. szeptember 17-én. MTI Fotó: Illyés Tibor