Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Az öt legfontosabb kérdés, amit a Westworld legutóbbi része felvetett

Az öt legfontosabb kérdés, amit a Westworld legutóbbi része felvetett

Klasszikus kibeszélő helyett inkább (mert az itt van) összegyűjtöttük a legérdekesebb kérdéseket, konteókat a Westworld második évadának harmadik része kapcsán. Vigyázat, spoilerek.

1. India World

Az már a korábbi epizódok során is kiderült, hogy a Westworld mellett legalább öt másik park is van a Delos tulajdonában (hisz amikor megtalálják a döglött bengáli tigrist az első részben, elhangzik, hogy a hatos számú parkból jött), de eddig nem tudtunk arról semmit sem, hogy a robotapokalipszis vajon ezeket a területeket is elérte-e, de a harmadik epizód láttán most már biztos, minden lakó bekattan.

Viszont az alig több mint ötperces cold openből sok minden más is kiderül.

Fotó: HBO

A rejtélyes figura, Grace, aki épphogy megmenekül a bengáli tigristől (majd az epizód végén a skalpoláspártoló Szellem népség kezei közé kerül) egy rejtélyes notesszel rendelkezik, amibe a jelenet elején ír is valamit, majd ügyesen elrejti azt, amikor a később gyorsan elpatkoló Nicholas nevű férfi csatlakozik hozzá.

A dzsungelbe látogatás során láthatjuk, elő is veszi, amelyben egy térkép, a lap alján pedig egy furcsa hexagonális jel/logó/embléma is látszik (pontosabban két hatszög és azok metszete):

Egy hatszöget láthatunk akkor is (az oszlop tetején), amikor elhagyja az India Worldöt:

Majd amikor az epizód közepén Bernard Peter Abernathy fejében turkál, az analitikában ő is egy fentihez hasonlatos jelet talál:

Fotó: HBO

Mi lehet ennek a jelentősége? Ki lehet Grace? Részt vesz Charlotte konspirációjában? Ő is benne van a metaadatok ellopásában? Vagy lehet, hogy egyszerűen egy megszállott vendég, mint William is? Meg egyébként is, ki a fene gondolja, hogy a 18. századi India menő kalandpark lehet?

Az egyetlen ésszerű magyarázat az lehetne, ha a vadnyugaton cowboyokat lehet ölni, ebben a parkban pedig kihalt állatokat.

Amúgy őrült Redditezők figyelemelterelésnek gondolják az indiai szálat, és szerintük az epizódban látottak valójában a múltban történtek, és Grace, ez a kedves cigarettázó hölgy:

Fotó: HBO

nem más, mint a sorozat egyetlen látványosan dohányzó alakjának fiatal énje. Theresáé:

Fotó: HBO

De ezt talán ne vegyük komolyan.

2. A Bölcső

Westworldben számos dolog meghibásodott, többek között A Bölcső (The Craddle) is, amelyről eddig nem hallottunk és ebben az epizódban is csak említésszintjén kerül elő, mielőtt Charlotte-ot megtalálják Stubbsék.

„Valaki lelőtte a Bölcsőt”.

– hangzik el a részben.

Nevéből fakadóan valami olyan hely lehet, ahol nevelnek valamiket, de mivel a korábbi epizódokban már láttunk olyan jeleneteket, ahol a frissen elkészült androidokat betanítják, ez valószínűleg más lehet. Közkedvelt elmélet, hogy Robert Ford azért áldozta fel magát oly könnyedén, mert az elméjét már réges-rég áthelyezte egy androidtestbe. Lehet, hogy a Delos már régóta kísérletezik ezzel? Vagy lehet, hogy a parkba látogató vendégek is eleve kapnak egy android testet és úgy játszanak? A Bölcső lehet ennek a helye, ahol elkészülnek ezek? Ha megnézzük a következő rész előzetesét, Bernard beszél is egy furcsa helyről (közben pedig számos drónandroidot látunk):

3. Az emberszkennelés

A fentebbi elméletnek azért van jelentősége, mert amikor Charlotte találkozik a Delos katonáival, azok elsőre nem hiszik el, hogy ember, ezért egy szkennert nyomnak a tarkójához, hogy ez kiderüljön.

Valami mókolás most már mindenképp kell, hogy legyen a vendégekkel és a dolgozókkal, hiszen egyre érthetetlenebb az, hogy a fegyverek egyik pillanatban még nem ölik meg őket, aztán a másikban már igen.

Fotó: HBO

4. Teddy szembefordulása

Az évad akkor venne igazán érdekes gellert, ha a robotlázadás sem egyedül a doloresi irányt képviselné, hanem többféle frakció alakulna ki. Az már az első epizód óta látszik, hogy Teddy valószínűleg ellen fog szegülni Doloresnek, mert látszik, nem igazán tetszik az neki, amit a Terminátor-üzemmódra kapcsolt társa tesz. Ebben a részben Teddy pedig meg is hasonlik, amikor elengedi a Confederados őrnagyot és néhány társát, vagyis nyíltan szembeszállt Doloresszel, bár nem tudja, hogy partnere ezt látta is.

Elég valószínű, hogy az első epizód végén látott tengerben Teddy úszkál, vagyis elpatkol majd a későbbiekben, mégis izgalmas lenne, ha kialakulna egy pacifista Teddy-irány, egy liberálkonzervatív Maeve-vonal és egy fasisztoid Dolores-diktatúra.

Fotó: HBO

5. A Klondike-i aranyláz

Az epizód végén Maeve és csipetcsapata megérkezik egy havas tájra, amit Sizemore elsőre a Klondike-narratívaként azonosít (a valóságban az ezzel összeköthető aranyláz 1897-ben az alaszkai határ közelében zajlott), de hamar kiderül, belefutottak egy szamurájba, vagyis hamarosan látható lesz a Shogun World.

Fotó: HBO

Sajnálatos módon még nem jövő héten, hanem az ötödik epizód során, hiszen az a beszédes japánul csengő Akane No Mai névre hallgat, ami katakanákkal leírva így néz ki: ショーグン・ワールドへようこそ, ez pedig történetesen a következőt jelenti: Üdvözöljük a Shogun Worldben.

Akane egyébként az IMDB szerint egy karakter, akit az Oscar-jelölt Rinko Kikuchi alakít, és aki elég sokszor tűnt fel az előzetesekben:

Fotó: HBO

Az előző epizódokról itt írtunk korábban:

Westworld, 2. évad, 1. rész

Westworld, 2. évad, 2. rész

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán egyébként minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. Vagyis ha több elméletre, konteóra vágysz, kattints a videóra. A harmadik adás vendége Nagy Gergely, református lelkész, teológus volt, akivel azt vizsgáltuk, vallási értelemben paráznaságnak számít-e lefeküdni egy humanoid androiddal: