Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Vodafone elmondta, mire számíthatnak a UPC-ügyfelek

A Vodafone elmondta, mire számíthatnak a UPC-ügyfelek
  • A Vodafone felvásárolja a magyar UPC-t is.
  • Az üzlet 2019 közepén zárulhat le, a UPC-ügyfelek addig biztosan nem fognak semmi változást tapasztalni.
  • A Vodafone számít a UPC-nél dolgozók munkájára.
  • Mindkét cég szerint komoly fejlesztésekre ad majd lehetőséget az egyesülés.

A Vodafone Európa legnagyobb vezetékes szolgáltatója lesz a Liberty Global akvizícióval, a megállapodással a Vodafone Magyarország országos szinten a második olyan szolgáltatóvá válik, amely képes teljeskörű – mobil, vezetékes internet, televízió és telefon – szolgáltatások nyújtására – mondta Amanda Nelson, a Vodafone Magyarország vezérigazgatója május 9-én, szerdán sajtóbeszélgetésen Budapesten.

A brit Vodafone csoport szerdán bejelentette, hogy 18,4 milliárd euróért felvásárolja a Liberty Global amerikai kábelszolgáltató cég magyar, német, cseh, és román leányvállalatait, így a UPC Magyarországot is.

Amanda Nelson azt mondta, a megállapodással a Vodafone Magyarországnak a mobil üzletágban hozzávetőlegesen 25 százalék, a vezetékes szélessávú üzletágban 24 százalék, a kereskedelmi televíziós üzletágban pedig 19 százalék körüli piaci részesedése lesz az előfizetők száma alapján.

2019 közepéig nem lesz semmi változás

A tranzakciót az Európai Bizottság illetékes jóváhagyni, ami 2019 közepére zárulhat le. Az eljárás lezárásáig a cégek működésében nem lesz változás, a működést versenytársakként folytatják. Budai J. Gergő, a Vodafone Magyarország vállalati kapcsolatokért felelős vezérigazgató-helyettese közölte, hogy

a magyar előfizetők nem érzékelnek majd változást a tranzakció jóváhagyásáig.

A Vodafone inkább mobilszolgáltató, míg a UPC döntően kábelszolgáltató, az átfedés minimális, így a felvásárlás nem lesz negatív hatással a versenyre – fejtette ki. Hozzátette: a UPC-nek jelenleg mintegy 850 ezer egyedi előfizetője van, ez optimizmusra ad okot a bevételek jövőbeni növekedésére.

Elmondta azt is, hogy

a Vodafone számít a UPC szakembereinek tapasztalatára

a vezetékes és televíziós szolgáltatások területén.

Együtt könnyebben tudnak majd fejleszteni

Amanda Nelson hangsúlyozta: a megállapodás felgyorsítja a konvergens – a mobil, a vezetékes szélessávú és televíziós – szolgáltatásokhoz való hozzáférést Magyarországon, Németországban, Csehországban és Romániában. A Vodafone és a Liberty Global által Kelet-Közép-Európában nyújtott szolgáltatások kiegészítik egymást és egyesítik a Liberty Global 1,8 millió szélessávú és 2,1 millió TV előfizetőjét a Vodafone 15,8 millió mobil előfizetőjével. Az egyesített vállalatnak számos új szolgáltatásra nyílik lehetősége országosan. A tervek között szerepel a Liberty Global vezetékes szélessávú, telefonos és televíziós szolgáltatásainak keresztértékesítése a Vodafone meglévő előfizetői számára – tette hozzá.

A UPC Magyarország közleményében kiemelte: a versenyhatósági eljárás lezárását követően egy olyan integrált országos szolgáltató jöhet létre, amely képes az új generációs vezeték nélküli TV- és szélessávú szolgáltatásokhoz szükséges infrastrukturális beruházásokat biztosítani. A tranzakcióból származó előnyöket mind a lakossági, mind az üzleti ügyfelek élvezni fogják: nagyobb hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz és szélesebb választási lehetőséghez jutnak. A tranzakció erősíti a versenyt, és más szolgáltatókat is arra ösztönöz, hogy növeljék beruházásaikat.

(MTI)