Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Holokauszt mellett a világháború befejezésére emlékezik az idei Élet Menete

A Holokauszt mellett a világháború befejezésére emlékezik az idei Élet Menete

Az immár 16. budapesti Élet Menetet most vasárnap, május 13-án kerül rendezik meg. A megemlékezők délután 16:00-kor a március 15. térnél, az Élet Menete szobornál gyülekeznek, onnan együtt menetelnek az Erzsébet hídon keresztül a Friedrich Born rakpartra – jelentették be szerdán a szervezők. Itt található az esemény Facebook-oldala.

Az Élet menete célja, hogy fiatalok és idősek, civilek és közéleti személyiségek, színészek, művészek, sportolók, politikusok felekezeti és politikai hovatartozásra való tekintet nélkül, együtt róhassak le kegyeletüket a holokauszt áldozatainak emléke előtt és tegyenek hitet a társadalmi szolidaritás, valamint a demokratikus politikai kultúra mellett.

Kiemelten fontosnak tartják, hogy közös jelenlétünkkel demonstráljanak a kirekesztés, az antiszemitizmus,és mindenfajta előítélet ellen, elősegítve a tolerancia és a múlttal való megbékélés folyamatát.

A fellépők között ott lesz Rost Andrea, a Sabbatshong együttes, Székhelyi József, Jávori Ferenc Fegya, Müller Péter Sziámi, Kardos Dániel, Pajor Tamás, Oláh Gergő, valamint egy fantasztikus több, mint 50 főből álló gyerekkórus. A megemlékezés díszvendége Majgull Axelsson svéd írónő, a most megjelent Nem vagyok Miriam szerzője és Aharon Tamir, a nemzetközi Élet Menete szervezet főigazgatója. A műsorvezető, házigazda szerepére Veiszer Alindát kérték fel.

Szorosan fűződik az idei eseményhez a május 9-i európai béke napja, a győzelem napja. 1945. május 9-én több ország vezetése megelégelte a sok véráldozatot és az ideológiai háborúkat. Ezúttal szerepet szánnak a megemlékezésben a II. Világháború befejezésének, valamint a több ezer résztvevővel együtt szeretnének köszönteni a budapesti Élet Menete színpadán egy családot, akik közül személyesen lesz jelen a megmentett és az Izrael Állama által „Világ Igaza” díjjal elismert megmentő is.