Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy miniszterelnök mind fölött

Egy miniszterelnök mind fölött

Negyedik kormányát alakítja meg kedden Orbán Viktor miniszterelnök, mégis talán most várható a legnagyobb változás a kabinet struktúrájában. A kormányfő nem sokáig késlekedett, már a kétharmadot hozó választás utáni hetekben elkezdtek repkedni a nevek az új miniszterekről, mostanra pedig az is világossá vált, hogy Orbán alaposan átrendezte a politikai erőviszonyokat.

A „folytatjuk” szlogen ezúttal fel sem merült, teljes egészében új kormány érkezik. Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető (és ebben a pozícióban maradó) miniszter például úgy fogalmazott: „Semmi nem marad úgy, ahogy eddig volt, ez valóban új kormányzás lesz. Ehhez új eszközök, új formák és részben új emberek kellenek”.

Fotó: Veres Viktor

Az új kormányzati struktúra legfontosabb jellemzője, hogy

Orbán Viktor ezúttal teljesen a saját kezébe akarja venni az irányítást.

„Olyan kormányt szeretnék felállítani, amely – engem is a kormány tagjai közé számolva – 14 emberből fog állni” – mondta hétfőn, amikor átvette megbízólevelét Áder János köztársasági elnöktől. Orbán azt is hangsúlyozta, hogy hét kormánytag a politikából, hét a politikán kívülről fog érkezni. De mit jelent ez pontosan a gyakorlatban?

Nem akar kígyót melengetni

Orbán Viktor személyes felügyeletének legszembetűnőbb jele a Miniszterelnöki Kormányiroda létrejötte – mondta a Zoom.hu kérdésére a Policy Agenda vezető elemzője. Krausz Péter szerint erre utal az is, hogy a kormányzati intézkedéseket előkészítő irodát nem önálló miniszter, hanem államtitkár vezeti majd, Bíró Marcell személyében. Nem véletlenül mondják rá, hogy ő lesz a kormányfő jobb keze, hiszen feladata a kormányülések előkészítése, jegyzőkönyvezése és a kormánydöntések aláírásra felterjesztése lesz.

Krausz Péter szerint az, hogy az iroda a kormányfő közvetlen irányítása alatt lesz, arra is utalhat, hogy Orbán Viktor belátta: nem jó ötlet kígyót melengetni a keblén. Navracsics Tibor és Lázár János ugyanis egy idő után mindketten kicsúsztak a kontroll alól, ezt a miniszterelnök most mindenképpen el akarja kerülni.

„Ez lehet az oka annak is, hogy nem a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely kapta meg a feladatot. Orbán valószínűleg nem bízott meg benne annyira, hogy rögtön neki adja a teljes portfóliót” – tette hozzá az elemző.

Lázár János a háttérbe vonult. Kérdés, mennyire önként. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A szakember ugyanakkor némi ellentmondást is lát a döntésben, hiszen a kormányiroda vezetése nagyon nagy teher, ami teljes embert kíván. Eddig ezt Lázár János tökéletesen ellátta, az viszont kérdéses, hogy Orbán hogyan fogja megoldani a közvetlen ellenőrzést a saját feladatai mellett. Az sem kizárt, hogy ez csak egy tesztidőszak, és ha Gulyás Gergely beválik, a jövőben akár vissza is kerülhet hozzá a portfólió. Persze az sem kizárt, hogy a jelenlegi választékból a miniszterelnök egész egyszerűen nem talált még megfelelő embert, aki miniszterként irányíthatná a területet – mondta Krausz.

Mindenesetre Orbán Viktornak most kényelmes volt a helyzete, hiszen

a negyedik ciklus megkezdéséhez már nem feltétlenül volt szüksége fajsúlyos emberekre,

amit a kétharmad is segített. Így hozhatott szakpolitikusokat a kormányba, de megtarthatott olyan régi, politikailag fajsúlyos neveket is, mint Varga Mihály, Pintér Sándor, vagy Szijjártó Péter.

Krausz szerint az ő kinevezésük nemcsak a személyeknek, hanem az általuk képviselt ügyeknek is szól. Pintér újabb ciklusa jelzi például, hogy a migráció továbbra is fontos szerepet kap, Szijjártó Péter pedig folytathatja harcát az Európai Unió és az ENSZ ellen. Fontos megemlíteni azt is, hogy az oktatás és az egészségügy továbbra sem kapott önálló minisztériumot, így ezeken a területeken a jövőben sem várható nagy változás. Kásler Miklós személye valamennyire jelzi ugyan, hogy Orbán is felismerte, valamit kezdeni az egészségüggyel, ehhez képest furcsa, hogy nem kapott önálló tárcát.

Persze a kormánytagok névsora egyáltalán nem jelenti azt, hogy a következő egy-két évben ne lehetnének finomhangolások a kabinetben. Az Orbán Viktor által bemutatott névsor ugyanis pont olyan emberekből áll, akiket könnyen lehet mozgatni, ha arra lenne szükség, bár Orbán Viktorra nem jellemző, hogy menetközben változtatni szokott – emlékeztetett az elemző.

Íme, a negyedik Orbán-kormány

Amikor Orbán Viktor azt mondta, hogy új kormányzásra készül, sok miniszter sejtette, hogy a következő kabinetben már nem lesz rá szükség. Arra valószínűleg már kevesebben számítottak, hogy ilyen sok helyen lesz változás. Persze azért így is akadt egy-két régi motoros, akinek újabb négy évet szavazott meg a miniszterelnök.

Akik maradtak…

Aki arra számított, hogy Pintér Sándor nyugdíjba meg, az tévedett. A belügyminiszter továbbra is tárcája élén maradt, méghozzá korelnökként, hiszen 69 évesen ő lesz a legidősebb miniszter a negyedik Orbán-kormányban.

Pintér Sándor 69 évesen lesz újra belügyminiszter. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Semjén Zsolt is tovább élvezheti Orbán Viktor bizalmát, ő továbbra is miniszterelnök-helyettesként vehet részt a kormány munkájában. Sőt, valószínűleg a KDNP elnöke vezetheti majd Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságot az Emberi Erőforrások Minisztériumán belül.

Semjén Zsolt is maradhat miniszterelnök-helyettes. Fotó: Veres Viktor

Nem volt félnivalója Rogán Antalnak sem, továbbra is a kormány egyik legfontosabb embere marad a Miniszterelnöki Kabinetiroda élén.

Rogán Antal fontos szereplő lesz az új kormányban is. Forrás: Facebook/Rogán Antal

Szijjártó Péter az utóbbi években vehemensen védte Magyarországot a nemzetközi színtéren, ha kellett, még az ENSZ-nek is nekiment. Erre a stílusra valószínűleg a következő ciklusban is szükség lesz, legalábbis erre utal, hogy ismét ő kerül a Külgazdasági és Külügyminisztérium élére.

Szijjártó Péter ekézheti tovább a nemzetközi szervezeteket. Fotó: Veres Viktor

Varga Mihály a Nemzetgazdasági Minisztérium élén folytathatja munkáját. Ő Rogán Antal mellett az egyik legstabilabb ember nemcsak a kormányban, hanem a Fideszben is, így nem csoda, hogy Orbán megbízik benne.

Varga Mihálynak hoznia kell a számokat. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Kevesen számítottak rá, mégis igazságügyi miniszter marad Trócsányi László. A politikus esetében rebesgetik, hogy hamarosan Navracsics Tibort váltja majd az Európai Bizottságban, de ez esetben találni kell valakit a helyére, aki biztosan nem Gulyás Gergely lesz.

Trócsányi László végső célja az Európai Bizottság. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Saját tárcája ugyan nincs, de a tervek szerint Süli János is folytatja a munkát. Ezen nincs is mit csodálkozni, hiszen idén kezdődik a paksi atomerőmű bővítése, így a beruházásért felelős tárca nélküli miniszterre is szükség lesz.

Süli János bővítheti tovább Paksot. MTI Fotó: Kovács Tamás

És akik jönnek…

Balog Zoltán némileg meglepő távozása után egy orvos, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója kapja meg az Emberi Erőforrások Minisztériumát. Kásler Miklós egészségügyi szaktekintélyét senki nem kérdőjelezi meg, az viszont a jövő zenéje, hogy a szintén hozzá tartozó kultúrával, sporttal és oktatással hogyan birkózik majd meg. Az már biztos, hogy Kásler színes egyéniség: ahogy azt portrénkban is megírtuk, egyszer azt állította, hogy a halálos betegségek 70-80 százaléka elkerülhető lenne a Tízparancsolat betartásával.

Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatói székéből jön a politikába. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc

„Fogalmam sincs, remélem nem” – mondta nemrég a Political Capital konferenciáján Gulyás Gergely arra a kérdésre, miniszterként köszönthetik-e a legközelebb. A Fidesz volt frakcióvezetője ugyan nem lett az igazságügyi tárca vezetője, mégsem dönthetett a sorsáról, hiszen ő váltja Lázár Jánost a Miniszterelnökség élén. Gulyás kinevezése nem véletlen, a miniszterelnök valószínűleg abban bízik, hogy ő nem nő a fejére, mint Navracsics Tibor vagy Lázár János.

Gulyás Gergely nem akart miniszter lenni. Fotó: Veres Viktor

Palkovics Lászlót nehezen kategorizáltuk, hiszen oktatási államtitkárként fontos szerepet játszott az előző kormányban is. Bár sokan rebesgették, hogy önálló minisztériumot kap az oktatás, ez mégsem így történt, Palkovics viszont ettől még miniszter lesz. A megszüntetett NFM egy részét kapja meg innovációs és technológiai miniszterként.

Palkovics László először felsőoktatási államtitkár volt, onnan kapta meg a közoktatást, végül a miniszteri posztig jutott.
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium többi feladatát a kormány egyetlen női tagja, Bártfai-Mager Andrea veszi át, aki a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapta meg. A pálya nem teljesen ismeretlen a számára, sőt szakmai életútja alapján akár magasabb pozícióra is számíthatott volna, ismerősei szerint Orbán mégis inkább hűségét, mint életútját jutalmazta.

Bártfai-Mager Andrea magasabb pozícióra is számíthatott volna. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Búcsút mond a Földművelési Minisztériumnak Fazekas Sándor, az agrártárcát a jövőben Nagy István vezeti majd. Ő fejőtehenészként kezdte, majd tanárai unszolására mégiscsak továbbtanult, a jelek szerint nemhiába.

Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára csodákra képes – a telefonnal. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Sokan meglepődtek, amikor kiderült, hogy Simicskó Istvánnak mennie kell a Honvédelmi Minisztérium éléről, a Hende Csabát váltó tárcavezetőt ugyanis kifejezetten kedvelték a katonák. Őt most Benkő Tibor vezérezredes váltja. A vezérezredes jól képzett, fegyelmezett katona, aki hozzá van szokva, hogy amit elöljárója mond, az parancs, nem tanácsos minősíteni, mert csak szaporodik.

Benkő Tibor katonaként jól tudja: a parancs az parancs. MTI/EPA/Jacek Bednarczyk