Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Káoszt okoz a Hősök terén, hogy kitiltották a turistabuszokat az ingyenes parkolóból – videó

Káoszt okoz a Hősök terén, hogy kitiltották a turistabuszokat az ingyenes parkolóból – videó

A Városliget Zrt. előzetes bejelentés nélkül záratta le a Műcsarnok mögötti parkolót, így már csúcsszezon előtt sem tudnak szabályosan várakozni a turistabuszok. Az Olof Palme sétányon próbálják bevárni a sofőrök az utasokat, de nem mindenkinek jut hely.

Előzetes bejelentés nélkül, saját szavát megszegve zárta le az ingyenes parkolót a Városliget Zrt. a Műcsarnok mögött a Dózsa György úton. Ott eddig 70-80 turistabusz fért el egyszerre. A rendszer kiválóan működött: a sofőr megállt, a turisták kiszálltak, az idegenvezető 20-30 perc alatt megmutatta nekik a Budapest és az ország egyik legnépszerűbb látványosságát, a Hősök terét. Visszaszálltak a buszra, és mentek tovább várost nézni.

| Zoom.hu

Készítette: Horváth Attila és Matsinhe Dénes Zene: Emil Rulez – Hello tourist További tartalmainkat kövesd itt! https://zoom.hu/ https://www.facebook.com/zoomponthu https://www.instagram.com/zoom.hu/ Itt tudsz nekünk írni: szerk@zoom.hu

A Zoom.hu információi szerint a Városliget Zrt. korábban arról tájékoztatta az utazási irodákat, a busztársaságokat és az idegenvezetőket, hogy valamikor 2019 tavaszán zárják le a parkolót, mert közművesítenek. Egy neve elhallgatását kérő idegenvezető elmondta, ehhez képest húsvétkor szembesültek vele, hogy április első napjától lezárták a területet, de erről egyetlen érintetett sem értesítettek.

Indoklásként annyit kaptak, közművesítik a területet. Jelenleg azonban nem folyik munka parkolóban, a terület körülbelül tíz százalékát körbekerítették, néhány munkagép áll ott.

Az Olaf Palme sétányon elvileg nem szabad várakozni. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ez azért hatalmas probléma, mert már május elején naponta 200-300 turistabusz fordul meg a téren.

Egy hónapon belül számuk akár meg is duplázódhat. A sofőrök jelenleg úgy oldják meg a helyzetet, hogy megállnak a Műcsarnok előtt, kiteszik a turistákat, majd próbálnak bekanyarodni a Olof Palme sétányra, ott valahogy megállni és bevárni az utasokat. Mindkét művelet szabálytalan, akár 100 ezer forintra is büntethető. Beszéltünk több sofőrrel és utazási irodával, a nevüket nem vállalva elmondták, úgy tudják, eddig senkit sem büntettek meg. Ottjártunkkor azt láttuk, hogy a közterület-felügyelők és a rendőrök nem bántják a buszosokat, valószínűleg mindenki próbál alkalmazkodni a helyzethez. Pedig táblák is jelzik, hogy csak ki-és beszállás idejére szabad megállni környéken.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Egy sofőr azt mesélte a Zoom.hu-nak, előfordul, hogy nem tudnak megállni a környéken, csak annyira, hogy kitegyék az utasokat. Nem jut már hely nekik a sétányon, ezért kénytelenek elmenni egészen a Syma-csarnok parkolójába vagy az alsó rakpartra, de innen gyakorlatilag egyből fordulhatnak is vissza. Nem könnyíti meg a dolgukat, hogy a Hősök terén több ponton is felújítják az aszfaltot, szűkítették a Dózsa György utat.

Leginkább akkor van baj, ha időközben elered az eső, ekkor azonnal vissza kell fordulniuk az utasokért.

Főleg az idősebb turistákra tekintettel, több idegenvezető azt kéri, hogy inkább menjenek két kört a téren, ennyi idő alatt elmondja a tudnivalókat, de az utasok nem szállnak ki.

Kerestük a Városliget Zrt.-t az ügyben, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.

Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Borítókép: Ivándi-Szabó Balázs