Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy a tábor, nincsen zászló: Kövér továbbra sem tűzi ki az EU-lobogót

Egy a tábor, nincsen zászló: Kövér továbbra sem tűzi ki az EU-lobogót

Folytatódik Kövér László ízlésháborúja az uniós zászlóval: Magyarország 14 éve csatlakozott az Európai Unióhoz, amit a Fidesz akkor „a közös remény napjaként” ünnepelt, ám azóta Orbán Viktor és pártja szemében Brüsszel ellenség lett, ahogyan az EU jelképe, a zászló is Kövér László szemében, ezért éppen a tízéves csatlakozási évforduló után a házelnök eltávolíttatta az uniós zászlót előbb a Parlament, majd a Képviselői Irodaház homlokzatáról is.

A Jobbik kezdte, Kövér folytatta

Az ország uniós csatlakozásának 14. évfordulója apropóján kérdeztük most Kövér Lászlót, illetve az Országgyűlés sajtóirodáját, hogy a házelnök tervezi-e az EU zászlajának „rehabilitációját”, kifüggesztik-e újra a lobogót. Kövértől nem, csak a sajtóirodától érkezett válasz. Eszerint erre az Országgyűlés jövő heti alakuló ülése után tudnak csak válaszolni. Pedig a május 8-i dátum semmilyen jelentőséggel nem bír, hiszen a következő ciklusban is Kövér lesz az Országgyűlés elnöke.

Vagyis aligha kerül vissza a Parlament épületére az EU-zászló.

Az ország EU-hoz tartozását szimbolizáló lobogó elleni harcot amúgy nem Kövér kezdte, ő csak a 2012-ben még uniós zászlót égető, ám 5 évvel később már közös, európai béruniót sürgető Jobbik nyomdokaiba lépett. A zászló egészen 2014-ig a parlamenti ülésterem állandó kelléke volt a magyar nemzeti lobogó mellett. Ám akkor, a ciklus utolsó, februári ülésnapján a jobbikos Gaudi-Nagy Tamás és képviselőtársa kivitték a teremből, és a folyosói ablakból kidobták az udvarra.

Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője eltávolítja a parlamenti ülésteremből az uniós zászlókat 2014. február 13-án MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A zászló nem sokkal később még visszakerült az ülésterembe, ám azt ismét magához vette a jobbikos politikus, és egy alagsori mellékhelyiségben helyezte el, mint „a gyarmatosítás szimbólumát”. Az ilyesmit a kormánypártok akkor még nem tolerálták, olyannyira nem, hogy az ülést vezető alelnök, a KDNP-s Latorcai János a nap hátralévő részére ki is zárta az ülésről Gaudi-Nagyot.

Orbán eskütételénél már hiányzott

Mint látni fogjuk, Latorcai hozzáállása rövid időn belül megváltozott a zászlóhoz, ahogyan Kövér Lászlóé is, aki akkor még 166 ezer, illetve 50 ezer forintos pénzbüntetést is kiszabott a két képviselőre, mert

„az Országgyűlés tekintélyét, rendjét súlyosan sértő magatartást tanúsítottak”.

Alig több, mint két évvel később, 2014. május elején aztán már maga a házelnök állt a zászlótlanítási program élére. Egyeztetés nélkül, saját hatáskörben döntött arról, hogy száműzi a Parlament homlokzatáról az uniós lobogót. Ekkor, négy éve került ki az ülésteremből is a kék zászló, aminek az Országgyűlés alakuló ülésén, Orbán Viktor miniszterelnöki eskütételénél már csak hűlt helye volt.

Az Együtt-PM képviselői egy hatalmas európai uniós zászlót engedtek le a Országház erkélyéről 2014. május 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezt a hiányt észrevéve az alakuló ülésen az Együtt-PM egy uniós zászlót ajándékozott a kormányfőnek, illetve később a Parlamentről hiányzót „pótolva” egy hatalmas, 200 négyzetméteres uniós zászlót is kilógattak a törvényhozás épületének dunai homlokzatára – mindez nem sokkal a 2014-es európai parlamenti választások előtt történt.

Itt még 2012-ben jobbikosok vonták be az uniós zászlót a Képviselői Irodaházról, két és fél évvel később Kövér László – végleg MTI Fotó: Marjai János

Ha átmenetileg el is kerülte Kövér László figyelmét, hogy egy másik fontos középületen, a parlamenti képviselők illetve a frakciók irodáinak helyt adó közeli Képviselői Irodaházon is lenget a szél egy uniós zászlót, pár hónap késéssel, 2014 decemberében azt is levetette, mondván: annak csak ott van helye, ahol az unióval összefüggő tevékenység zajlik – vagyis sem a Parlamentet, sem az irodaházat nem tekinti ilyennek.

Arculatidegen a zászló a T. Házban

Ellenzéki politikusok ezután többször próbálkoztak az uniós zászló „visszacsempészésével” – nem sok sikerrel. A szocialisták például többször is bevitték magukkal a parlamenti ülésterembe, és kitűzték a padsorok közé, pedig ahogy egy esetben a már említett házalelnök Latorcai János fogalmazott: az EU-zászló „nem illik a parlament egységes arculatába”.

Kunhalmi Ágnes és Lukács Zoltán MSZP-s politikusok 2014. novemberében is „becsempésztek” az ülésre egy uniós zászlót MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Az egyik ilyen alkalommal az ülésvezető Kövér oda is szúrt az MSZP-seknek, mondván: „megértem, hogy szocialista képviselőtársaim mindig csak valamilyen más színű zászlóval együtt tudják elviselni a magyar nemzeti lobogót, vagy vörössel, vagy kékkel, de ez most a magyar nemzeti parlament”.

Kunhalmi Ágnes a Parlament ablakában egy uniós zászlóval a CEU melletti szimpátiatüntetés idején 2017 . április 4-én MTI Fotó: Balogh Zoltán

A szocialisták 2014. őszén, az október végi, netadó elleni Kossuth téri tüntetés idején is kitűztek egy uniós zászlót a Parlament egyik ablakába – a gesztust a téren összegyűlt több tízezres tömeg ujjongva fogadta. Hasonló sikere volt annak is, amikor 2017. tavaszán Kunhalmi Ágnes szocialista képviselő megismételte ezt, miközben a téren a CEU állami vegzálása elleni tüntetés zajlott.

Néhány nappal később, tavaly áprilisban a Magyar Liberális Párt ifjúsági szervezete is akciót szervezett a Parlament előtti Kossuth térre: 24 órás EU-s zászlóállítást tartottak, miközben aláírásgyűjtést is indítottak, petícióban követelve, hogy kerüljön vissza az épületre az uniós lobogó. Mivel azóta sem került vissza, a Liberálisok úgy döntöttek, megismétlik az akciót.

A követelés időszerű – egy tüntető az április választások utáni civil demonstrációk egyikén Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Sermer Ádám, a párt elnökhelyettese a Zoom.hu-nak elmondta:

május 9-én, a parlamenti alakuló ülés másnapján 24 órás demonstráción követelik ismét az uniós zászló kitűzését.

Azzal indokolt: „Büszke magyarok, büszke európaiak vagyunk, európai országban, nyugati, demokrácián és jogállamiságon épülő társadalomban akarunk élni!”

Borítókép: Az uniós zászló a Parlament WC-jében, amelyet Gaudi-Nagy Tamás, a Jobbik képviselője távolított el az ülésteremből 2014. február 13-án. / MTI Fotó: Koszticsák Szilárd