Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A propagandamédia ellen tüntettek Pécsen, a városháza kapujába öntötték be az újságokat

A propagandamédia ellen tüntettek Pécsen, a városháza kapujába öntötték be az újságokat

Vasárnap este mintegy fél ezren tüntettek Pécsen az önkormányzat lapja ellen egy holland migráns, Simon Wintermans szervezésében.

Látszott a nyugati hatás a demonstráción, olyan még nem volt, hogy vegyvédelmi ruhás fiatalok gyűjtötték be a tüntetőktől az ingyenes városházi lapok példányait és dobták kukába. Persze nem maradhattak el a szokásos beszédek sem, most az anyák napja alkalmából mesélt a kivándorlás problémájáról egy lány, egy anya és egy nagymama.

Tüntetés Pécsen Fotó: Kovács István

Utánuk Lukácsi Katalin ex-KDNP-s pattant a pódiumra és terelte a szót erősebben a politikára. Ő arra szólította fel a pécsieket, hogy Páva Zsolt polgármester helyére találjanak jövőre egy esélyes jelöltet az önkormányzati választáson. Elmondta, nem gondolná, hogy ez ebben a városban gondot okozna, hiszen Mellár Tamás győzelmével már sikerült leváltani egy fideszes képviselőt. Mellár egyébként jó hangulatban hallgatta végig a beszédeket, a portálunknak elmondta, civilként van jelen a tüntetésen.

Tüntetés Pécsen Fotó: Kovács István

Polyák Gábor, a Mérték Médiaműhely vezetője arról beszélt, ma Magyarországon olyan szempontból sajtószabadság van, hogy nem ül egy cenzor az újságírók nyakán, de nagyon sokan csak a propagandacéloknak alárendelt közmédiából tájékozódhatnak, így minden információhoz nem férhetnek hozzá, hogy tájékozottak legyenek.

Az utolsó beszéd jó felvezetése volt az akciónak, amiről Simon Wintermans a Zoom.hu-nak adott interjújában nagyon titkolózott, vagyis, hogy a begyűjtött Pécsi Hírekkel mit szeretne kezdeni. Néhányan attól tartottak, hogy fel fogja gyújtani őket, de ezt tisztázta: szerinte csak a nácik égetnek könyveket és újságokat.

A beszédek után kezdődött a performansz, először kiöntötték a kukákból az újságokat, majd lepermetezték piros festékkel, miközben két mentőautó szirénája szólt kíséretnek. Ezek után visszanyalábolták a lapokat a kukába és a tömeg kíséretében levitték őket a városháza kapujába és odaöntötték. Jópáran bele is rúgtak a Pécsi Hírek kötegekbe, de kapott a Mészáros Lőrinc-féle Dunántúli Napló is, mert az is akadt a kupacban szép számmal.

A tüntetés szervezői egyébként aláírásokat gyűjtöttek azért, hogy a város pénzéből működő média ne propagandalapként funkcionáljon, a Pécsi Hírek főszerkesztőjét váltsák le, illetve a Kommunikációs Központ vezetőjét vonják felelősségre. A követelést Páva Zsoltnak fogják kézbesíteni, aki az első csomagot már megkapta a vörösre festett újságok képében. A tüntetőknek matricákat is osztogattak, amit a postaládára lehet ragasztani, hogy Pécsi Híreket, propagandát nem kérnek.

Itt visszanézheti az élő közvetítést.