Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Ügyes húzás: elbonthatatlan kordonnal vehetik körül a Parlamentet

Ügyes húzás: elbonthatatlan kordonnal vehetik körül a Parlamentet

Van rá esély, hogy nem kerítés, csak szalagkordon lesz rendőrsorfallal a Parlament körül kedden az Országgyűlés alakuló ülésekor, azt pedig nem tudja „elbontani” az ellenzék. Pedig igény volna rá.

A történelem általában ismétli önmagát, de lehet, hogy május 8-án, az új Országgyűlés alakuló ülésén kivételt tesz. A Jobbik mellett más ellenzéki pártokban is lenne rá igény, hogy – megismételve Orbán Viktor és a Fidesz politikusainak 2007 februári kordonbontó akcióját – lebontsák a fémkorlátokat, amelyekkel a tiltakozó demonstráció elől zárnák el a teljes Kossuth teret.

Teljesen lezárnák a teret

Az új, kétharmados Fidesz-többségű Országgyűlés keddi alakuló ülésére több tüntetést is szerveznek a Kossuth térre: részint az elmúlt hetek civil demonstrációja, a Mi vagyunk a többség! nevű tüntetéssorozat harmadik felvonását tartják meg, továbbá élőláncot is vonnának a Parlament köré.

A jelek szerint a demonstrálók csak tisztes távolból fejezhetnék ki nemtetszésüket, mivel a szokásos, csak az épület közvetlen közelére vonatkozó biztonsági zónát a Parlament védelméért felelős Országgyűlési Őrség jelentősen kiterjesztette – derült ki a honlapjukra feltöltött határozatokból.

Ahogyan a fenti térképen is látható, az őrség parancsnoka először – április 23-án – olyan határozatot hozott, amely szerint csak a Parlament előtti szűkebb részt (a zászlórúd és a látványmedence vonaláig) zárják le az ülés napján reggel 6 és délután 14 óra között, 3 nappal később viszont új határozat született, eszerint már a teljes téret lezárják, méghozzá már előző nap, hétfő este 18 órától.

A területzárást elrendelő határozat indoklása szerint „a gyülekezési jog gyakorlására és egyéb nyilvános rendezvények megtartására” a kék vonalon kívüli terület – vagyis a Parlament épületétől távol fekvő, betorkolló utcák – áll rendelkezésre, mivel csak a lezárással biztosítható az alakuló ülésre érkezők „biztonsága és szabad mozgása.”

Bontana a Jobbik, bontanának mások is

A Jobbik már jelezte, hogy ha kordonokkal kerítik körbe a Kossuth teret, ők lebontják a kerítést. A Zoom.hu is írt róla, hogy az ellenzéki párt szerint „a nemzet főteréről nem lehet kirekeszteni a magyar embereket, tehát a kormányellenes tüntetőket sem.”

Kordont állít a rendőrség a Kossuth térnél – bontaná az ellenzék MTI Fotó: Ivasivka Máté

Elképzelhető, hogy más ellenzéki pártok is csatlakoznak a Jobbik kordonbontó akciójához, de erről még sehol nem született hivatalos döntés.

A Zoom.hu érdeklődésére az LMP szóvivője, Kanász-Nagy Máté közölte, hogy „felháborítónak” tartják a tér lezárását, frakciójuk ez ügyben pénteki ülésén határoz.

Szintén pénteken dönt a kordonozás elleni esetleges fellépésről a Demokratikus Koalíció (DK) elnöksége – tudtuk meg Gréczy Zsolt szóvivőtől. Az MSZP is megvitatja, hogyan reagáljon a helyzetre, ám csak jövő hétfői frakcióülésükön határoznak a lépésekről – mondta kérdésünkre Nyakó István szóvivő.

Az MSZP-vel szövetségben működő, de az új Parlamentben önálló képviselőcsoporttal jelentkező Párbeszéd társelnöke, Szabó Tímea a Zoom.hu-nak azt mondta: náluk sincs még ez ügyben döntés, de a személyes véleménye az, hogy „ha tényleg lesz kordon a Parlament körül, azt el kell bontani.”

Eredetileg Homonnay ötlete volt?

A kordonbontás ötlete lehet, hogy nem is a Jobbik fejéből pattant ki – legalábbis erre utal a Mi vagyunk a többség! elnevezesésű demonstrációsorozat egyik szervezőjének, Homonnay Gergelynek a minapi Facebook-bejegyzése. Azt írta: „A múlt héten végighívtam a pártokat, hogy jöjjenek május 8-án délelőtt kordont bontani. Akkor már napok óta ennek a megvalósításáról egyeztettünk.” A legtöbb ellenzéki párt képviselője visszahívta, ám Szabó Gábor, a Jobbik pártigazgatója nem jelentkezett – panaszolta. „…nem hívott, hanem ma kiadták a sajtóközleményt” – folytatódott Homonnay írása, utalva a Jobbik szerdai, kordonbontást bejelentő közleményére. „Nincs para, én ennek csak örülök, mert nem nekem kell megszervezni, nem engem visznek el a böribe 3 napra” – vonta le Homonnay a következtetést, de azért neheztel a Jobbikra, továbbá a „minden közös megmozdulásnak keresztbe tevő” LMP-re.

Túljárhatnak az ellenzék eszén

Akárkié is volt az ellenzéki kordonbontás ötlete, lehet, hogy semmi nem lesz belőle, mert a rendőrség egy ügyes húzással kiránthatja a talajt a látványos médiaeseménynek ígérkező politikai akció alól. A Zoom.hu ugyanis több forrásból is úgy értesült: az Országgyűlési Őrség kérésére a területlezárásról gondoskodó rendőrség nem biztos, hogy a megszokott fémkordonokkal készül.

Nem is biztos, hogy fémből lesz a kordon MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Elképzelhető: sima, „Rendőrség” feliratú műanyag szalagkordont húznak majd ki, vagyis igazából nem is biztos, hogy lesz mit elbontaniuk az ellenzéki politikusoknak. A szalagot ugyanis sokkal kevésbé látványos leszedni, főleg úgy, ha azt élőerős védelemmel egészítik ki, vagyis rendőrsorfalat állítanak a lezárt terület határára, a szalagkordon mindkét oldalára.

Lehet, hogy csak műanyag szalag jelképezi majd a kordont Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Ebben az esetben nemcsak a külső oldalon álló demonstrálók nem férhetnek az egyenruhások miatt a szalaghoz, tehát nem juthatnak be a térre, de még a mentelmi joggal bíró parlamenti képviselőknek is meg lesz kötve a kezük (legalábbis jogilag): amíg ugyanis egy „magára hagyott” fémkordont felkaphatnak és arrébb tehetnek, a rendőröknek ők sem „mehetnek neki”, vagyis ők sem férnének a szalagkorláthoz.

Orbán 11 éve még maga bontott

Ha nem lesz kordonbontás, elmarad egy remek párhuzam lehetősége. Eddig utoljára ugyanis Orbán Viktor és fideszes képviselőtársai bontottak kordont a Kossuth téren, a Parlament előtt, méghozzá 11 éve, 2007. február 2-án. Akkor „polgári engedetlenségi akció” keretében távolították el alig 20 perc alatt az ellenzéki Fidesz országgyűlési és EP-képviselői a térről a kordont.

Orbán Viktor és képviselőtársai polgári engedetlenségi akció keretében bontják a Kossuth téri kordont MTI Fotó: Kollányi Péter

A fémkerítést még 2006. október 23-ára virradóra állította fel a rendőrség, miután Gergényi Péter, budapesti akkori rendőrfőkapitánya elrendelte a Kossuth tér műveleti területté nyilvánítását, így védve a törvényhozás épületét a kormány távozását követelő akkor már hetek – Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének kiszivárgása – óta követelő tüntetőktől.

Csak szabálysértés

A rendőrök azon a 2007 februári napon felszólították ugyan a kordonbontó képviselőket, hogy az akciót fejezzék be, ám tevőlegesen nem léptek közbe, mivel a politikusokat mentelmi joguk védte. Ezt követően a rendőrség szabálysértési feljelentést tett rendzavarás és garázdaság miatt, a fideszesek pedig ekkor lemondtak mentelmi jogukról, mondván: vállalják a felelősséget. A bíróság végül több mint egy évvel későbbi jogerős döntésében felelősségre vonás nélkül megszüntette a Fidesz politikusai elleni eljárást.

Érdekesség, hogy tíz évnek kellett eltelnie, mire Orbán Viktor – immár kormányfőként – úgy találta, hogy a polgári engedetlenség, amire hivatkozva egykor az ő vezetésével lebontották a kordont, nincs is. „A magyar jogrendszerben polgári engedetlenség nincsen” – fejtette ki a Magyar Rádióban 2017 júniusában.