Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Még több menekültet kell kitelepíteni Hawaii szigetéről

Még több menekültet kell kitelepíteni Hawaii szigetéről

Kibővítették a kimenekítendők körét a hatóságok Hawaii szigetén a Kilauea vulkán kitörése miatt.

Korábban a vulkán közvetlen szomszédságában élőket szólították fel távozásra, most a Leilani körzet teljes lakosságát, mintegy tízezer embert figyelmeztettek arra, hogy vonuljanak óvóhelyre. Az amerikai földtani intézet (USGS) tájékoztatása szerint csütörtök délután újabb repedések keletkeztek a vulkán oldalában, amelyekből forró pára és láva került a felszínre. A Kilauea lejtőjét újabb lávafolyam lepheti el, és további repedések keletkezhetnek.

BBC News

1,700 people on Hawaii’s largest island are told to leave their homes after lava from a volcano emerged from the ground. bbc.in/2FHzlAS

Korábban több tucatnyi kisebb földmozgást követően ötös erősségű rengés rázta meg a területet. A szeizmikus tevékenység felerősödése újabb, nagyobb kitöréssel fenyeget. Hawaii az azonos nevű szigetvilág területileg legnagyobbika. A több mint 30 éve folyamatosan aktív Kilauea vulkánból kiömlő kőzetfolyadék 1983 és 1990 között több mint 180 házat semmisített meg. (MTI)

Borítókép: Az amerikai földtani intézet által 2017. február 2-án közreadott képen a Kilauea vulkán lángoló lávafolyama ömlik az óceánba a Hawaii-szigeteken február 1-én. (MTI/EPA/USGS/Tim Orr)