Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A migráns, aki tüntetést szervez Pécsre

A migráns, aki tüntetést szervez Pécsre

Példa nélküli, hogy Budapesten kívül több ezren tüntessenek a Nemzeti Együttműködés Rendszere ellen. Ez a választások után bekövetkezett Pécsen, de a folytatás még különösebb: egy, a városban 22 éve élő holland férfi, Simon Wintermans hirdette meg vasárnapra a kijózanodás napját, ami nem egy szombati buli utáni közös szenvedés lesz, hanem újabb, a Facebook-esemény alapján jelentős tömeget megmozgató demonstráció.

Simon Wintermanssal Pécsen, a Nappali teraszán ültünk le beszélgetni és arra voltunk elsőként kíváncsiak, hogy került Magyarországra. Kiderült, Afrikában a Teleki-expedíción tanult meg magyarul 1987-ben, majd négy évvel később a pécsi egyetemre érkezett diákként, ahol holland nyelvtanár lett. 1996-ban már Pécsen házasodott meg és mivel rengeteg barátja volt már, adta magát, hogy itt éljenek.

Viszont ez nem azt jelenti, hogy magyar állampolgár lenne. Szeretné, de a szabályozás miatt nem lehet. Ha nem tud valaki felmutatni egy magyar, illetve egy holland szülőt, akkor nem lehet kettős állampolgár. „Ha felvenném a magyar állampolgárságot, elveszíteném a hollandot. Letelepedett külföldi vagyok, aki itt dolgozik, itt fizet adót és szavaz az önkormányzati választáson. Egyébként antik cementlapokkal foglalkozom, ebből fakadóan alapítottam meg a 2003-ban a Magyar Cementlap Múzeumot.”

22 éve él Magyarországon

Ez persze még nem magyarázná meg a közélet iránti érdeklődését. „Már 2010 óta vannak főleg civilek által szervezett ellenzéki demonstrációk, amelyeken részt vettem, de nem szervezőként. Április 9-én, a választás végeredménye láttán átszakadt bennem egy gát.

Az első reakcióm az volt, hogy bepakolok és irány Hollandia. 22 évet itt éltem, szép volt, elég volt.

Igazán nem is magam miatt mentem volna, hanem a kisfiam miatt, nem szeretném, ha egy olyan országban kellene felnőnie, ahol egy korrupt kormánypárt kétharmadot kap a parlamentben, miközben a szavazatok majdnem a felét szerezte meg. Aztán aludtam rá egyet és arra jutottam, hogy 22 éve itt élek magyarként, ráadásul nincs akkora vagyonom, hogy vissza tudjak menni egy sokkal drágább országba.”

Praktikus okai vannak, hogy ő szervezi a vasárnapi tiltakozást: „Nem azért álltam egy tüntetés mögé, mert okosabb vagyok, vagy szívesen állnék a pódiumon, de ismerem a helyi civileket és nagyon nehezen tudnak összetartani. Mindig van valaki, aki nem akar a másikkal együtt dolgozni, régi sérelmeket emlegetnek fel, pedig basszuskulcs mi a fontos? Valamit lentről, fokozatosan el kell kezdeni építeni itt Pécsett, most kell felkészülni az önkormányzati választásokra.”

Simon Wintermans

A vasárnapi tüntetésről elmondta, nagyon jó visszajelzéseket kapott a kezdeményezésre, de abban is biztos: van, aki nem szívesen látja, hogy egy migráns szervez demonstrációt.

Hollandiában repülne a polgármester

Wintermans azt kérte, hogy mindenki vigyen magával annyi Pécsi Híreket a tüntetése, amennyit csak tud. A fent említett lap az önkormányzat kiadványa, és a hetilap eljut majdnem mindegyik háztartásba. Már a választások előtt sem lehetett független hírszolgáltatással vádolni, de a kampányban még magasabb fokozatra kapcsolta a propagandát.

„Hollandiában olyan nem fordulhatna elő, hogy egy kormánypárt, mint itt a Fidesz, közpénzből készít egy ilyen szennylapot. Repülne a polgármester.

Nem szoktam nézni a közmédia tévéműsorait, mivel nincs is tv-m, de még a választások előtt közvetlenül, egy miskolci panzióban belenéztem az M1 híradóba. Majdnem beteg lettem a félórányi tömény migránsozástól. Persze a migráció probléma, de Magyarországnak ez az ötödik, vagy tizedik problémája, a valós gondokkal egyáltalán nem foglalkoznak. Nagy szívfájdalmam nekem, hogy ez az ország eddig jutott, mert szeretem és nem akarom, hogy a gyerekeim ilyen szennyezett médiakörnyezetben nőjenek fel.

A provokáció

„Úgy jelentettem be a tüntetést, mint külföldi állampolgár, mert vállalom, hogy migráns vagyok. Ez nem jelent semmi mást, mint azt, hogy valahol megszülettem és egy másik országban élek, dolgozom. A Fidesz mestere annak, hogy megváltoztassa egy szó jelentését. A migránsból egy bombákkal érkező szélsőséges muszlim lett, aki azért jön, hogy megerőszakolja asszonyainkat. Ez persze hülyeség, hiszen éppen erre létezik a terrorista szó. A menekült kifejezést már nem is használják.

Az, hogy én jelentettem be a tüntetést, bizonyos értelemben provokáció is, mert a migráns önmagában nem jelent veszélyt, hanem gyakran jót is tesz egy országnak. El fogom magyarázni a tüntetésen, hogy ki vagyok és mit tettem le eddig az asztalra.”

Wintermans búcsúzóul azt is elmondta: “Az eddigi demonstrációkhoz képest annyi változás lesz még, hogy direkt helyi témákról lesz szó. Mi nem arról akarunk beszélni, hogy a Fidesz ne kontrollálja a közmédiát, vagy Orbán mondjon le, mert az egy elérhetetlen cél innen Pécsről. Nyolc év tüntetései véreztek el emiatt. Most az önkormányzattól fogjuk kérni, hogy a Pécsi Híreket ebben a formában nem kívánjuk. Ha reális célokat tűzünk ki, akkor kis sikereket el lehet érni és azzal megváltozhatnánk azt a meggyőződést, hogy semmi értelme a tiltakozásoknak. Azért nincs ma Magyarországon demokrácia, mert nem élnek vele az emberek. Remélem a pécsi példa ragadós lesz és inspirálni fogja a többi nagyváros közösségeit is.”