Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Újraéled a Magyar Nemzet – hetilap lesz belőle Magyar Hang néven

Újraéled a Magyar Nemzet – hetilap lesz belőle Magyar Hang néven

Május 8-án újabb szamizdat számmal jelentkezik a választások után bezárt napilap, május 18-tól pedig hetilapként él tovább.

„Május 8-tól kijövünk a nulladik számmal, a parlament előtti tüntetésen 20 ezer példányt árulunk majd, kézből. Május 18-tól pedig hetilapként, Magyar Hang néven élünk tovább”

– mondta a Zoom.hu-nak György Zsombor, a Magyar Nemzet utolsó főszerkesztő-helyettese.

Három héttel ezelőtt vált ismertté, hogy a finanszírozási problémák miatt, a tulajdonosok döntése alapján megszűnik a Magyar Nemzet napilap és annak online verziója, az mno.hu, valamint elhallgat a Lánchíd Rádió is. A Heti Válasz pedig új befektetőt keres. Simicska Lajos egyetlen médiacégét tartja életben, de a Hír TV működését is racionalizálja a fennmaradás érdekében. Beszámoltunk arról is, hogy György Zsombor egy közösségi finanszírozással működő hetilap indításában gondolkodott, ehhez még befektetőt kerestek.

György Zsombor. Fotó: Veres Viktor

„Épp most jövök a Magyar Postától, megegyeztünk, május 18-tól előfizetéssel szállítják az olvasókhoz, ennek díja 450 forint lesz. Az utcai áruspéldány pedig 500-ba kerül, péntekenként jelenünk majd meg”

– mondta György Zsombor.

Az újságíró elmondta, a törzscsapat 20-25 emberből áll majd, külsősökkel is számolnak, de mindenki a Magyar Nemzet volt munkatársa. Olyan ismertebb nevek is velük tartanak, mint Torkos Matild, Szerető Szabolcs, Lukács Csaba, Puzsér Róbert és Marabu. Első időszakban mindenki társadalmi munkában dolgozik majd a 24 oldalas újságon. Tematikája hasonló lesz, mint az az egykori szombatonként megjelenő Magyar Nemzet Magazinnak, kicsit több közélettel és politikával.

Hozzátette, tudja, hogy sokaknak ez az összeg magas, de ennél olcsóbban nem lehet megoldani a megjelenést. Ezzel együtt a sajtószabadság támogatását is kérik, nem áll mellettük sem befektető sem hirdető. Az előfizetők tartják majd életben őket, nincs mögöttük tőke. A lapot az előző szamizdat számhoz hasonlóan Pozsonyban nyomják, mert Magyarországon nem találtak olyan céget, aki az ellehetetlenült piacon vállalta volna. Az online felületük él már, www.magyarhang.org-ként lehet őket megtalálni, itt egyelőre az előfizetésről tájékozódhatnak az érdeklődők.

Így tudták meg az újságírók, hogy bezár a lap. Fotó: Balogh Dávid/Magyar Nemzet

Kérdésünkre válaszolva elmondta, nem hallott új befektetőről, aki érdeklődne a Simicska-portfólió iránt. Így mindig keveset lehet tudni a Magyar Nemzet és a portfólió megvásárlására irányuló tárgyalásokról. Annyi biztos, hogy az LMP elnökségi tagja, Ungár Péter vételi ajánlatot tett még három hete a Nemzet Lapkiadó Kft.-re. Azt is megírtuk, hogy Ungár időközben külföldi befektetőket keresésébe kezdett.

Borítókép: Halász Nóra