Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Pénteken rajtol a Giro d’Italia – erre mindenki emlékezni fog

Pénteken rajtol a Giro d’Italia – erre mindenki emlékezni fog

A kerékpárverseny szervezői új utakra léptek. A Grand Tour versenyek történetében először Európán kívül is rendeznek szakaszokat. A Giro idén Jeruzsálemben rajtol, de nem csak ettől lesz történelmi az idei első háromhetes.

Még egy métert sem tettek meg, de már most biztos, hogy a pénteken induló Giro d’Italia idei felvonása sporttörténelmi esemény lesz. A három nagy – a Giro, a Tour és a Vuelta – közül szokásosan az év során elsőként megrendezendő kerékpáros körverseny kapcsán nem túlzás azt állítani, hogy olyat fognak látni a rajongók, amit eddig még soha. Nem véletlen, hogy az egyébként több mint 420 (!) oldalas „programfüzet” egyszerűen csak „fordított keresztes hadjáratnak” nevezi az idei versenyt. Ennek bizony nagyon komoly oka van. Az idei Giro ugyanis emblematikus helyen, Jeruzsálemben veszi kezdetét május 4-én, s egy 118 kilométeres szakasszal Rómában ér véget.

Ezzel olyan határt lépett át – szó szerint is – a Giro szervezőbizottsága, amit Grand Tour versenyek kapcsán még senki sem tett meg, nevezetesen földrajzi értelemben Európán túlra is kilép a verseny.

Forrás: Giro d’Italia/Facebook

Ráadásul a rajtként értelmezhető pénteki időfutammal nincs vége az izraeli kalandozásnak. A mezőny ezen felül további két szakaszt is teljesít az országban. A második szakaszt Haifa -Tel Aviv, míg a harmadikat Be’Er Sheva – Eilat között rendezik. Ezek után szakmai körök, s a szurkolók véleménye szerint sincs messze az a pillanat, amit immár évek óta rebesgetnek körverseny kapcsán. Az olasz háromhetes esetében már többször elhangzott pletykaként, hogy az egyesült államokbeli népes olasz diaszpórája miatt a verseny egyszer majd New Yorkban rajtol. Ennél is merészebbek azok a találgatások, amelyek szerint a Giro ennél is tovább menne, s Tokióban is rendeznének szakaszokat. A szervezők egyébként ezzel egyértelműen arra az útra lépnek, amelyet az amerikai foci, az NFL jár be. Utóbbi irányítói bevallottan egyre többet szeretnének Európába és Japánba is meccseket vinni, hogy a liga és persze a játék népszerűségét, s ezzel persze bevételi forrásaikat jócskán gyarapítani tudják.

Éppen ezért sok múlik azon, hogy az izraeli szakaszoknak milyen lesz a fogadtatása pénzügyileg, és a szurkolók körében is.

Ha jól csapódik le az jeruzsálemi kitérő, akkor biztosra vehető, hogy elindul egy folyamat, s nagyon rövid időn belül látni fogjuk a Giro rajtját New Yorkban.

Ezzel egyébként a három Grand Tour versengésében a Giro igencsak komoly lépést tett előre. Arról persze még nincs szó, hogy a Tour de France fejére nőjön, de hogy egyértelműen a Vuelta Espana elé kerüljön az már borítékolható. A Tour de France trónja történelmi okok miatt – hiszen az első volt a sorban – megingathatatlannak tetszik. A Giro viszont ezzel a mostani lépéssel egyelőre mást tud kínálni, mint társai, s a jelek szerint ez meg is hozta az eredményeket.

Chris Froome Forrás: Giro d’Italia/Facebook

Ez már Chris Froome-nak is tetszett

Hogy miben? Nos, a világ első számú háromhetes menőjének tartott Chris Froome nem sokkal az útvonat tavalyi bemutatása után jelezte is: ez már neki is tetszik, s a duplázást idén már a Girón és a Touron szeretné végrehajtani. Tavaly a brit menő a francia körversenyen túl még a Vueltán állt rajthoz, s mindkettőt meg is nyerte. A sztár döntése alighanem annak jelzése, hogy az olaszok „akciója” jól sikerült, hiszen Froome 2010 óta egyszer sem állt rajthoz a Girón. Ehhez mérten csapata, a Sky bitang erőket állít csatasorba: a nevezési lista szerint az olasz erőpróbán

Chris Froome, Christian Knees, Wout Poels, David de la Cruz, Kenny Elissonde, Vasil Kiryienka, Sergio Henao , és Salvatore Puccio sorral állnak föl.

Mondjuk egy másik megközelítést is említett Froome, amely szerint sorozatban a harmadik háromhetesét nyerné meg, ami nagyon komoly motiváció számára. Mindez viszont már arra utal, hogy azért nem feltétlenül csak a Giro új útvonala volt az, ami igazán vonzó volt a brit számára. Ezen felül persze az mindenképpen kecsegtető lehetett neki, hogy igencsak sok hegyi befutó lesz, vagyis mászni azt kell, márpedig Froome azt nagyon tud. Így stílusának és erejének a mostani Girót több, mint ideálisnak tűnik.

Tom Dumoulin Forrás: Giro d’Italia/Facebook

A legnagyobb kihívója alighanem a címvédő, a Sunweb csapatkapitánya, Tom Dumoulin lesz. (Legalább is az immár visszavonult Contador szerint.) Az Astana csapat ifjú csillagáról Miguel Angel Lopezről pedig a harmadik számú favoritként beszélnek. Utóbbi nagyon céltudatosnak tűnik, amire az is utal, hogy szavai szerint csapata van olyan erős, mint a Sky-é.

A gyilkos emelkedő: Monte Zoncolan

Hogy hol dőlhet el a harc közöttük? Aligha meglepetés a hegyekben. Nyilatkozataikban mindhárman kiemelték a brutálisan keménynek ígérkező tizennegyedik szakaszt, azon is a Monte Zoncolant.

Nyugodtan mondható, hogy aki itt felmegy az már önmagában sem kispályás, pláne, ha ezt versenytempóban kell megtenni azzal a céllal, hogy lerázza az ellenfeleket. A csaknem 10 kilométeres mászás közben helyenként 22 százalékos emelkedők is vannak. (Összehasonlításul Budapesten a XII. kerületi Tamási Áron utca mondható ilyennek, ami néhol gyalog is komoly kihívást jelent.)

Ezen felül akad még “hegyiháborúra” alkalmas szakasz. Szakmai sajtó szerint az említetten túl négy olyan hegy lehet, ami alapvetően befolyásolja majd a verseny kimenetelét.

Így a hatodik szakaszként iktatott Caltanisetta-Etna.

A kilencedik szakasz Pesco Sannita-Gran Sasso d’Italia.

Atán jön a 19. és a 20. szakasz előbb Venaria Reale-Bardonecchia,

majd Susa-Cervinia között.

És akkor jön még a szalbutamol-sztori

Bárhogy is alakul az idei Giro d’Italia nem feltétlenül az útvonal miatt marad emlékezetes. Mint ismert Chris Froome fölött jókora felhők gyülekeznek, s ezek alatt kell versenyezzen. A brit klasszis a tavaly megnyert Vuelta közben adott olyan mintát, amelyben a doppinglistán szeplő szalbutamolt találtak. Egészen pontosan a határérték több mint kétszeresét mutatták ki Froome esetében. A Sky első embere szerint a hörgőtágítót asztmájára szedi, s nincs szó arról, hogy csalt volna. Csupán az erősödő tünetei miatt, orvosi engedélyre emelte az adagot. Ezen viszont a nemzetközi doppingszövetség, a WADA borult ki. Persze a Sky és a WADA jogászai egymásnak estek, az ügy pedig extrém esetben azt is hozhatja, hogy a brit bringást két évre eltiltják.

A vizsgálat viszont elképesztő hosszúra kezd nyúlni, s könnyen lehet, hogy a Tour de France rajtjáig sem zárul le. (Éppen ezért indulhat az idei Girón is.) Általános vélemény, hogy ezt a kérdést már régen rendezi kellett volna, s így akkor tiszta versenyek jöhetnének Froome-mal vagy nélküle. Így viszont az a helyzet állt elő, hogy a Giro rendezői egy egészen különleges versenyt hoztak tető alá, de lehet hiába az igyekezetük, mert a sportághoz köthető újabb jogi háborúk erőfeszítéseiken is túltehetnek. Ez pedig azt hozza, hogy május 21-én Rómában a befutó után egyáltalán nem ér véget a 2018-as Giro d’Italia.