Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Donald Trump személyesen fizetett Stormy Daniels pornószínésznő hallgatásáért

Donald Trump személyesen fizetett Stormy Daniels pornószínésznő hallgatásáért

A Donald Trump körüli nyomozások egyik mellékszála, hogy az elnök fizetett-e, és ha igen, akkor miből és milyen körülmények között egy Stormy Daniels nevű pornószínésznőnek azért, hogy így vásárolja meg a hallgatását a kettőjük viszonyáról. Az ügyben mindenféle dokumentumokat is lefoglaltak korábban, felmerült a szabálytalan kampányfinanszírozás is, így Donald Trump ügyvédei most előre menekültek.

A Trump védőihez csatlakozó korábbi New York-i polgármester, Rudy Giuliani azt nyilatkozta, hogy valóban történt kifizetés, 130 ezer dollárt fizetett Trump ügyvédje, Michael Cohen, amit aztán Trump fizetett ki az ügyvédnek. „Egy jogi cégen keresztül fizették ki, az elnök pedig kiegyenlítette a számlát” – mondta Giuliani.

Azt is elmondta, hogy Cohen saját hatáskörben járt el a kifizetéskor, Trump nem is tudta annak a részleteit, csupán annyit, hogy Cohen milyen paraméterek szerint jár el ilyen esetekben. Később, amikor már megtörtént a kifizetés, annak rendje és módja szerint rendezte a számlát a céggel.

Ezzel beismerték, amit sokáig tagadtak, hogy történt bármiféle kifizetés, viszont azt sikerült elkerülniük, hogy a tiltott kampányfinanszírozás gyanúja felmerüljön, hiszen azt is mondták, hogy Trump saját zsebből fizette a dolgot, nem használtak fel a kifizetéshez kampánypénzeket, csupán annak a megállapodásnak a keretében történt a kifizetést, amit Trump az ügyvédeivel kötött. A BBC szakértői szerint Giuliani mostani bejelentése két dolgot jelenthet. Az egyik az előre menekülés, ezzel kihúzva némileg a dolog méregfogát. Az a tétel ugyan megmarad, hogy Trump és a stábja hazudtak a kifizetésről, de az elnököt ilyesmik nem szokták zavarni, hogy hazugságon kapják, viszont legalább a súlyosabb dolgokat sikerült ezzel a megoldással elkerülni. A másik, hogy a jogi csapathoz frissen csatlakozott Giuliani magánakciójáról lehet szó, amit nem egyeztetett le a csapat többi tagjával, ebben az esetben nem biztos, hogy sokáig a csapat tagja maradhat.

(BBC)

Borítókép: Mike Theiler – Pool/Getty Images