Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

63 millióért vettek Matolcsy alapítványok Pallasz Athéné szobrot

63 millióért vettek Matolcsy alapítványok Pallasz Athéné szobrot

Közel 40 millió forintért szőnyeget, 63 millióért Pallas Athéné szobrot vettek a MNB-alapítványai.

A Pallas Athéné Domus Animae – az alapítvány, amelynek kuratóriumát személyesen Matolcsy György MNB-elnök vezeti – több mint 20 millió forintért vásárolt kézi csomózású szőnyegeket az alapítványok Úri utcai ingatlanába, ahol egy doktori iskola üzemel majd – derítette ki az Átlátszó.

Azt viszont eddig nem lehetett tudni, hogy ez valójában nem a végösszeg volt, ugyanis 2018 februárjában ismét majdnem ugyanennyi pénzt, tehát majdnem 20 millió forintot költöttek szőnyegvásárlásra. Az első, már korábban is ismert szőnyegrendelés 21,5 millió forintról szólt, az új, eddig nem nyilvános rendelés 16,7 millió forintról, a két vásárlás végösszege így már 38 millió forint.

De nemcsak szőnyegeket vásároltak, 2018 januárjában egy Pallas Athéné szobrot is rendeltek 63,5 millió forintért egy másik ingatlanukba, a Lónyay villába, ahová bútorokat is terveztetnek 34,5 millió forintért.

Sok pénz vándorol az alapítványoktól a Provital Zrt.-hez is. A cég tulajdonosa Antal Kadosa Adorján, akit Mészáros Lőrinc embereként tartanak számon. Antal Kadosa cégét, a Provital Zrt.-t a PADA januárban két szerződéssel bízta meg, összesen 128 millió forintért. Mindkét szerződés keretszerződés, és közbeszerzési tanácsadásról szól – írta a lap.