Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

„Egy újabb gyilkossággal sem tudnának minket elnémítani”

„Egy újabb gyilkossággal sem tudnának minket elnémítani”

„Ján Kuciak volt a legkedvesebb, legudvariasabb, legsegítőkészebb és legbékésebb ember, akit valaha ismertem. Az első perctől kezdve biztosak voltunk benne, hogy a magánéletének semmi köze nem volt a brutális kivégzéséhez. Tudtuk, hogy csakis a munkája miatt ölhették meg, még akkor is, ha Tibor Gaspar országos rendőrfőkapitány először egészen más indítékokról beszélt”.

Több mint két hónap telt el Ján Kuciak oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolása óta, de a tetteseket még nem sikerült kézre keríteni. Az egész Szlovákiát megrázó ügy belpolitikai válságot robbantott ki Pozsonyban, amely nemcsak Robert Fico miniszterelnököt, hanem belügyminiszterét és az országos rendőrfőkapitányt is elsodorta. Maradtak viszont Ján kollégái, a szlovák újságírók, akik még ha nem is ismerték személyesen a fiatal kollégát, azon dolgoznak, hogy soha nem merüljön feledésbe a neve.

Ján Kuciak és élettársa, Martina az újságíró munkája miatt haltak meg. Fotó: MTI/TASR/Jakub Kotian

Pavel Novotny, aki a fenti szavakkal írta le a tragikusan fiatalon elhunyt újságírót, egészen közelről ismerte a fiatal férfit. Kuciak az ő felügyelete alatt dolgozott a Hospodarske noviny című napilap pénzügyi rovatában, ahova gyakornokként érkezett 2013-ban, és egészen egy évig maradt, mielőtt elkezdte doktori tanulmányait.

„Először a publicisztika rovatban dolgozott, majd utána került hozzám a vállalati és pénzügyi rovatba, ahol a céges botrányokkal – csődökkel, csalásokkal – foglalkozott. Bármit is írt, nyílt forrásokat használt, sosem idézett névtelen megszólalókat, nálunk a maffiaügyek után még nem nyomozott, mint későbbi munkahelyén, az Aktuality szerkesztőségében” – nyilatkozta a Zoom.hu-nak egykori főnöke.

Pavel arra is tisztán emlékszik, mi volt az újságírók első reakciója, amikor megtudták, mi történt volt kollégájukkal.

„Káosz volt, nem tudtuk elhinni.

Még Vladimir Meciar idejében sem történt meg, hogy újságírókat gyilkoltak volna Szlovákiában.

Nem is volt kérdés, hogy mi is csatlakozunk a kezdeményezéshez, és a többi lappal együttműködve befejezzük Ján nyomozását” – mondta.

Pavel szerint az elején még nem gondolták volna, hogy ekkora belpolitikai botrány lesz a gyilkosságból, talán azért, mert fogalmuk sem volt, hogy a politikusaiknak ilyen kapcsolatai vannak az olasz maffiával. Most már úgy látja, hogy a lemondások – ugyanúgy, mint a tüntetések – tovább fognak folytatódni, és egyáltalán nem biztos, hogy a jelenlegi kormánykoalíció túléli a következő két évet.

Robert Fico miniszterelnök lemondott a botrány miatt. Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak

Az újságírók a bosszútól sem féltek, bár a Hospodarske noviny szerkesztőségét az eset után

két hétig profi biztonsági szolgálat védte, amit a tulajdonos fizetett.

„Személyesen úgy gondolom, hogy jelenleg igenis van kockázata az újságírói munkának Szlovákiában, legalábbis addig mindenképpen, amíg nem zárul le a nyomozás. A szervezett bűnözők most okkal gondolhatják azt, hogy még újságírókat is gyilkolhatnak, hiszen a hatóságok képtelenek megtalálni a tetteseket. Persze a saját életemet nem féltem, mindenképpen folytatni fogom a munkát, sem engem, sem pedig a kollégáimat nem állíthatnak meg”.

A gyilkosság nemcsak ezt egy szerkesztőséget, hanem a szlovák újságírás egészét is megváltoztatta.

„Közelebb kerültünk egymáshoz, még azokkal a kollégákkal is, akik már lapoknál dolgoznak. Együtt dolgozunk Ján anyagain, és semmilyen rivalizálás nincs köztünk azon, hogy ki hozza le előbb valamelyik exkluzív információt. Örömmel tölt el minket az is, hogy a közvélemény és a szlovák társadalom is mellettünk áll, és kifejezi a szolidaritását a tüntetéseken”.

A tüntetők a gyilkosság alapos kivizsgálását és a kormány átalakítását követelik. Fotó: MTI/AP/Ronald Zak

„De nemcsak mi, hanem az egész szlovák társadalom megváltozott. Bebizonyították, hogy ha szükség van rá, akkor össze tudnak fogni és bármire képesek. Ezért is gondolom, hogy nem fog elhalni Ján ügye, ehhez viszont az is kell, hogy a világ többi része is támogasson minket, beleértve az Európai Uniót is, akár szolidaritással, akár azzal, hogy ők is nyomozni kezdenek a korrupciós botrányokban. Ezért is örülünk, hogy a magyar embereket érdekli, mi történik Szlovákiában.”

Pavel Novotny szerint egy dolog biztos,

a szlovák újságírók nem hagyják magukat megfélemlíteni.

„Éppen ellenkezőleg. El akartak minket hallgattatni, de ezzel csak a saját üzelmeikre hívták fel a figyelmet. Most már mindannyian ezen dolgozunk, nem csak Ján és néhány kollégája. Ezért vagyok benne biztos, hogy egy újabb gyilkossággal sem tudnának minket elnémítani. Hiszen nem ölhetnek meg mindenkit” – tette hozzá a szerkesztő.