Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Westworld szép lassan Terminátor-üzemmódba kapcsol

A Westworld szép lassan Terminátor-üzemmódba kapcsol

Dolores istenkomplexusossá válik, William nem éppen azt a játékot kapja, amit szeretne. Westworld spoileres kibeszélő második rész, találgatásokkal, konteókkal.

Az már jól látható volt a második évad első részénél is, hogy a showrunner Jonahthan Nolan-Lisa Joy páros csavart egyet a sztorin és ebben a szezonban nem talányokat akarnak mutogatni, hanem inkább történetet mesélnének. Persze rejtélyek továbbra is vannak, és játszanak az idősíkokkal, de nem olyan őrült módon, mint korábban.

Az igazi androidapokaliszis csak most jön a Westworldben

Az igazi androidapokaliszis csak most jön a Westworldben A Westworld első szezonja prológusnak is tűnhet a másodikhoz képest, amely tovább szélesíti és drámaibbá teszi a megismert univerzumot. Megérkezett a HBO sorozatának második évada. Spoilermentes pilotkritika. 2016 elég jó év volt arra, hogy a HBO a kezdtek tekinteni, s amit a legutolsó timbuktui nerd is képkockánként állított meg, hogy támpontokat szerezzen az évadtvégi NAGY VÁLASZOKHOZ.

Ennél fogva, hogy jobban megismerjük a történéseket és a Westworld univerzumát, most betekintést kaptunk abba, mi is történt abban a cirka 30 évben, ami William első parkos élménye és az androidok fellázadása között történt. Kiderül, hogy a látogatás és Doloroes iránt fellobbant kérészéletű szerelme tényleg végérvényesen megváltoztatta a későbbi Man in Blacket, az élménytől tököt növesztett, ráadásul merészelt úgy beszélni apósával, az ebben az epizódba szépen beemelt James Delosszal, hogy felpiszkálja, van értelme befektetni a vadnyugatorientált android gyilok-kupiba, megspékelve egy kis aktuális színezettel, afféle metaadatgyűjtés lebegtetésével, ami miatt mostanában Mark Zuckerbergnek is főhet a feje.

Közben látható egy tessék-lássék Turing-teszt Logannek, Arnold tárlatvezetése Dolores számára, akinek mesterséges intelligenciája közel sem áll ahhoz, ami pár évtizeddel később totális kataklizmát okoz(hat), és inkább a

„Láttál már valaha ilyen ragyogó pompát?”

-narratíva loopolása jellemző rá (bár ez az epizód legvégén William szájából is elhangzik, miközben valami rejtélyeset épít, de erről később).

Termékbemutató a javából. Forrás: HBO

Eközben a mában, legalábbis a mészárlást követő órákban/napokban ismét láthatjuk a kérlelhetetlen Terminátorrá változó Dolorest, ahogy előbb felszabadítja Teddyt, majd elmegy sereget gyűjteni, találkozik Maeve-vel és végül elindul egy fegyverért.

Mindhárom esemény komoly súlyú. Teddy elméjének felszabadítása például korántsem azt a reakciót válthatja ki – még a trauma ellenére sem -, amire Dolores számít. Teddy programozása szerint egy jófiú, aki segíti a farmer lányát, ha az leejti a konzervdobozt, és morális válságot jelent számára a gyilkolás. Ennél fogva kódolva van az is, hogy el kell jönnie annak az időnek, amikor már nem tudja elviselni a kegyetlenkedéseket, és fellázad Dolores ellen, vagy csak simán öngyilkos lesz (az első epizód végén a két héttel későbbi események során talán pont őt látjuk a hirtelen odavarázsolódott tengeren lebegni holtan?).

James Marsden: Mindig megvisel, amikor megölik a karakterem – interjú

James Marsden: Mindig megvisel, amikor megölik a karakterem – interjú James Marsden többször alakított már hősszerelmest a karrierje során (Vissza hozzád, Accidental Love), de az HBO legizgalmasabb sci-fi sorozatában, a Westworldben mindezt egy Teddy nevű, programozott, emberszabású robot ‘bőrében’ teszi. Sőt nem is akárkivel, hanem az egyszerre bájos és erős Doloresszel (Evan Rachel Wood).

Az epizód ugyan a Reunion, vagyis a Találkozás/Újraegyesülés alcímet viseli, és a várva várt Maeve-Dolores találka meg is történik, de előbbi egyelőre nagy ívben tojik a vendettára, őt inkább lánya megtalálása mozgatja. Viszont nagy összegben fogadhatunk arra, hogy Maeve egyáltalán nem azt kapja majd, mint amire számít, és később biztosan csatlakozni fog Dolroes harcához.

Bár jó kérdés, hogy benne mennyi a tudatos elhatározás és mennyi a Robert Ford által megírt narratíva.

Dolores amúgy szemlátomást tisztában van azzal, hogy a lakókban milyen program dolgozik, ezt láthattuk a Confederados-katonák meggyőzése során is, ennélfogva lehet, hogy azért hagyta elmenni Maeve-et, mert tudja, hamarosan újra találkoznak. Hiszen seregre szüksége van, ugyanis annak is tudatában van, a protokoll szerint nagyszámú Delos-zsoldos érkezik a parkba, hogy rendet tegyen a zűrzavarban. Mesterterve pedig az, hogy egy „fegyvert” szerezzen.

Ezt viszont mindenképp átvitt értelemben kell vennünk, egyre valószínűbb ugyanis, hogy Westworldben nemcsak metaadatokat gyűjtenek, hanem virtuális elmetárolás is zajlik, na már most ezek lehetséges elpusztításával komoly fegyvertény kerülne Dolores kezébe, ráadásul ez a hely lehet, hogy ugyanaz, mint amit a 30 évvel ezelőtti történetben William mutogatott neki, és ahová a két héttel későbbi jövőben Bernard megérkezik a katonákkal, de csak tengert találnak. Lehet, Dolores fogta és elárasztotta az egész létesítményt vízzel, ezzel elpusztítva ott mindent?

A tenger előtt állva. Forrás: HBO

Közben az idős Williamre rátalált Robert Ford játéka, bár nem olyan formában, ahogy azt ő szerette volna. Ugyebár oda kell visszatérnie,

„ahol minden elkezdődött”,

vagyis ahol Man in Black lett belőle, csakhogy ott sok a katona, őt pedig már nem védi a sérthetetlenség, mint korábban, ezért seregre van neki is szüksége. Ford azonban a síron túlról is kibabrál vele (növelve annak valószínűségét, hogy nem véletlenül áldozta fel magát oly könnyedén az előző évad végén, hanem elméje réges-rég egy androidtestben él és virul), El Lazo serege pedig öngyilkosságot követ el, nem csatlakozik hozzá. Nagy a gyanú, hogy a keresett Kapu amúgy ugyanaz a hely, ahová Dolores is tart.

A Westworld vadonatúj második évada kapcsán egyébként minden kedden, 19 órakor élő Westworld-kibeszélőműsorral jelentkezünk a Zoom.hu Facebook-oldalán, amelyben nemcsak a sorozat aktuális epizódjával foglalkozunk, hanem meghívott szakértő vendégeinkkel megbeszéljük, hol tart most a mesterséges intelligencia fejlesztése, mi várható a robotikában, elveszik-e az androidok a munkánkat, meg úgy általában milyen jövő vár ránk. Vagyis ha több elméletre, konteóra vágysz, kattints a videóra. A második adás vendége Szabó Miklós, antropológus volt, akivel a mesterséges intelligenciával kapcsolatos előítéleteket vizsgáljuk, összehasonlítva a xenofób és rasszista gondolkodással:

 

A Westworld második évadának új epizódjai hétfőnként érkeznek az HBO GO-ra.