Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A magyar bírák függetlenségéért aggódik a The New York Times

A magyar bírák függetlenségéért aggódik a The New York Times

Hosszú cikkben elemezte az Országos Bírói Tanács körül kialakult helyzetet a The New York Times. Patrick Kingsley cikkében úgy fogalmazott: négy nappal azután, hogy Orbán Viktort ismét megválasztották, pártja pedig kétharmados többséget szerzett a parlamentben,

„furcsa dolgok kezdtek történni” a magyar igazságügyi rendszerben:

gyors egymásutánban több bíró is lemondott az Országos Bírói Tanácsban.

Bár a Fidesz szerint a távozásokban nincs semmi furcsa, a lap emlékeztetett rá, hogy Orbán kritikusai szerint a bírák azért mondtak le, mert érzik a nyomást, mellyel a kormány még jobban térdre akarja őket kényszeríteni.

„Már korábban sem volt túl jó a helyzet, de most ennél is rosszabb lesz” – nyilatkozta Sándor Zsuzsa, volt bíró.

Mi áll a háttérben

A The New York Times szerint a testület azért is fontos, mert szerdán bejelentik annak a vizsgálatnak az eredményét, melyet Handó Tünde, az Országos Bírói Hivatal elnöke és Orbán Viktor egyik leghűségesebb szövetségese ellen indítottak.

Orbánnak jól jött, hogy a lemondott bírák többsége személyes okokkal magyarázta döntését. Távozásuk időzítése és gyorsasága miatt azonban egyre többen vetik fel, hogy talán valami más is áll a háttérben. A lap szerint egyikük, Rendeki Judit lemondása előtt nem sokkal sírva jött ki egy Handó Tündével folytatott találkozóról.

A cikk megszólaltatja Szepesházi Péter bírót, aki ugyan túlzónak találja azokat a véleményeket, melyek szerint az OBT tagjait kényszerítették a lemondásra, azt viszont elképzelhetőnek tartja, hogy Handó Tündéhez közelálló emberek megkeresték őket és átadták az üzenetet, hogy talán jobb lenne, ha abbahagynák a kritikus hozzáállást.

A lap hozzáteszi: a tanács tagjainak lemondása el is tiporhatja a vizsgálatot, és megakadályozza a testületet abban, hogy fellépjenek Handó ellen, aki így még szabadabb kezet kap.

A bírák nem véletlenül aggódnak, hogy a negyedik Orbán-kormány alatt még kevesebb függetlenségük marad. A kétharmaddal Orbán és köre végre megtehetik azt, amit már régóta terveznek: vagy közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium alá helyezik a bíróságokat, vagy pedig ellehetetlenítik az Országos Bírói Tanácsot. Márpedig január óta éppen az OBT volt az, amelynek új tagjai megkérdőjelezték Handó Tünde tevékenységét.

A The New York Times ugyanakkor arra is emlékeztetett, hogy ha Orbán valóban bedarálja a bíróságokat, akkor megnő a veszélye annak, hogy az Európai Unió valóban elindítja Magyarország ellen a hetes cikkely szerinti eljárást.