Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

James Marsden: Mindig megvisel, amikor megölik a karakterem – interjú

James Marsden: Mindig megvisel, amikor megölik a karakterem – interjú

James Marsden többször alakított már hősszerelmest a karrierje során (Vissza hozzád, Accidental Love), de az HBO legizgalmasabb sci-fi sorozatában, a Westworldben mindezt egy Teddy nevű, programozott, emberszabású robot ’bőrében’ teszi. Sőt nem is akárkivel, hanem az egyszerre bájos és erős Doloresszel (Evan Rachel Wood). Sőt, nem is akárhol, hanem egy jövőbeli, vadnyugati kalandparkban, ahol a látogatók, ha ahhoz van kedvük, szitává lőhetik a múltbeli embereknek látszó androidokat vagy akár kiélhetik legsötétebb szexuális vágyaikat a kalandpark bordélyházában. A sok morális és erkölcsi kérdést boncolgató sorozat egyik főszereplőjévelLos Angelesben beszélgettünk az HBO sajtóeseményén.

Teddy egész karakterében van valami zsigeri szomorúság, kivételesen emberi lény a hostok (gazdák) között, pedig ő is csak egy android a Westworld parkban, mint a társai. A te alakításod teszi Teddyt szerinted ilyen emberivé vagy így írták meg a szerepet?

Komoly empátiát érzek Teddy iránt. Sajnálom a srácot, mert állandóan lepuffantják. Fizikálisan ugye általában lelövik, de ezzel újra és újra lekapcsolják. Nem tud haladni. Ami a legérdekesebb számomra, hogy a nézőkből is empátiát vált ki, együtt tudnak vele érezni. Pedig ő sem más, mint egy robot a Westworld parkban. Izgalmas karakter, mert robotként magas erkölcsi szinttel és nemesebb emberi tulajdonságokkal rendelkezik, mint azok az emberek, akik az élményparkba mennek szórakozni. Az ő viselkedésük minden, csak nem emberi. Teddy lojális, nemes lelkű és hisz a szerelemben a szerepe szerint is.

Ha már itt tartunk… Volt kedvenc halálnemed?

Na, ez egy jó kérdés… (nevet) Ez kicsit olyan, mintha azt kérnéd, hogy válasszam ki a kedvenc gyerekemet. Mindegyik halálomat szerettem. (nevet) Nem igazán tudnék egyet kiemelni. Ugyanakkor mindegyik megvisel egy kicsit, egyiket sem jó eljátszani… A legdurvább talán az volt, amikor felakasztottak és ott kellett lógni egy fán, lövésekkel és málló bőrrel… Ahogy ott himbálóztam, arra gondoltam, hogy uramisten, ez a sorozat nagyon perverz! (nevet)

És melyik volt a legemlékezetesebb halálod?

A legemlékezetesebb, egyben a legtragikusabb volt, amikor Teddy olyan lelkiállapotba került, hogy elkezdtek feltörni az emlékei és kezdett rádöbbeni bizonyos összefüggésekre. Szörnyű volt, hogy akkor újra megölték. Pedig már annyira közel volt…!

James Marsden és Evan Rachel Wood (Fotó: HBO)

Az első évadot úgy írták meg, hogy a nézőkben szimpátiát keltsenek a robotok iránt. Ez így marad a második évadban is? Továbbra is szimpatikusnak fogjuk majd találni az androidokat?

Na, ezt nem fogom neked elárulni! (nevet) Ha bármit mondanék ezzel kapcsolatban, az sok mindent elrontana a nézők számára. Annyit megoszthatok veletek, hogy minden szereplőnek a túlélés kérdésével kell szembenéznie, és ezért választási helyzetbe kerülnek. Nagyon komoly, élet-halál döntéseket kell meghozniuk. Az egész első évadot a bemutatással töltöttük: bemutattuk a szereplőket, bemutattuk a világukat, a Westworld világát, a valóságot. A második évadban elkezdődik a sztori…

Mikortól láttátok át világosan a storyline-t?

Csak az utolsó pillanatban, körülbelül négy nappal a forgatások megkezdése előtt. De akkor sem világosan… Már nyolc vagy kilenc epizódot leforgatunk, amikor megérkezett az utolsó rész forgatókönyve, szóval nekünk is rejtély volt, hogy merre halad a történet és mi lesz az évad végkifejlete. Már lelkileg készen álltunk rá, hogy a finálét forgassuk, de még nem kaptuk meg a forgatókönyvet. Emlékszem a pillanatra, amikor megérkezett: felhívtam Evant, hogy ’Elolvastad már a tizedik epizódot?’ Mondta, hogy nem, még nem. Én pedig izgatottan sürgettem, hogy olvassa, és utána beszéljünk. Aztán felhívtuk egymást és nem tudtunk mit mondani – elnémultunk, csak a csend volt a vonalban. Minket is nagyon meglepett a finálé.

Úgy hangzik, hogy Evannal, nagyon jó a kapcsolatotok. Valahol érthető – mert nagyon romantikus a viszonyotok a képernyőn, működik a kémia! Te hogyan jellemeznéd a viszonyotokat?

Evannak nagyon egyedi, nyers humora van, amit nagyon szeretek. Jól megértjük egymást, és azt gondolom, hogy rengeteg kapcsolódási pontunk van. Miután a forgatásokon mindenféle őrült dolgokat kell átélnünk együtt, ezért sokszor humorral és nevetéssel oldjuk fel a mindenféle értelemben vett feszültségeket. Hülyéskedünk. Van, hogy énekelünk – előadjuk az egészet musical-változatban és azon viccelődünk, hogy mi lenne, ha a Westworld musical lenne…? Evan egyébként a legnagyobb Westworld rajongó, akivel valaha találkoztam. Igen, jól szoktuk magunkat érezni a forgatásokon, és az egész tud nagyon érzelmes lenni. Mindkettőnk számára. De mindeketten nagyon várjuk, hogy hová fejlődnek a karaktereink és mi lesz a vége ennek a sztorinak.

Fotó: HBO

Igen, Evanról köztudott, hogy rajong a sorozatért. Te mennyire tudsz azonosulni a témával? Mi vonzott benne, amikor aláírtad a szerződést?

Ez a sorozat tükröt mutat az emberiségnek. Mi az emberiség? Kik is vagyunk valójában? Mire vagyunk képesek? Mi az emberi tudat? Van is erre egy nagyszerű példázat, csak elfelejtettem a címét. Egy nagyapa mondja az unokájának, hogy két farkas él bennünk, az egyik önző és gonosz, a másik pedig jóságos, kedves, a szeretetet képviseli. A parabolában a kisfiú azt kérdezi, hogy és melyik fog felülkerekedni a másikon? A nagyapa pedig azt feleli: az, amelyiket eteted. A szereplőknek is így kell döntést hozniuk, hogy melyik énjüket etetik… Szeretem, ha egy történet nem ragad meg a felszínnél. Ez pedig egyértelműen elmondható a Westworldről…

Civilként meglátogatnál egy ilyen tematikus parkot, mint a Westworld?

Először úgy gondoltam, hogy nem, mert etikailag és erkölcsileg nem értek egyet az egésszel. De most inkább azt mondanám, hogy nem tudom. Talán érdekes lenne. De nem szórakozni mennék, hanem úgy tekintenék rá, mint egy különleges, realisztikus antropológiai kísérletre az emberi moralitásról. Hogyan viselkedünk egy olyan környezetben (egymással), ahol nincsenek szabályok, nincs törvény, nincs büntetés. Akkor vajon állatokká válunk…? Úgy mennék, hogy a többi ember viselkedését szeretném megfigyelni. A hozzám legközelebb álló embereket vinném magammal, a legjobb barátaimat. És akkor kiderülne, ki, hogy viselkedik ilyen helyzetekben. És utána lehet, hogy némelyikükkel már nem lennénk barátok… (nevet) Szerintem erről szól az egész, az egész sorozat: egy elképzelt kíséret az emberi viselkedésről. Tulajdonképpen a kérdés, amit feltettél, az az a kérdés, amit mi kérdezünk meg a nézőktől ezzel a sorozattal…

A Westworld új évada április 23-tól látható az HBO GO-n és az HBO-n.

Borítókép: HBO