Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Valaki összerakott egy 38 órás playlistet a hip-hop evolúciójáról, neked csak hallgatni kell

Valaki összerakott egy 38 órás playlistet a hip-hop evolúciójáról, neked csak hallgatni kell

Az éves lebontásban csokorba szedett lista erre a hosszú hétvégére tökéletes is lesz: időutazás 1985 és 2001 között. A Beastie Boystól indulunk.

Valakinek iszonyú sok ideje van, vagy egyszerűen csak unatkozik, mindegy, a lényeg, hogy gyöngyszemre leltünk: találtunk egy playlistet, ami 38 órába sűrítve mutatja meg nekünk a hip-hop evolúcióját 1985 és 2001 között.

A hip-hop aranykorszakának szerelemesei

Mikor máskor lehetne ezt közhírré tenni, mint akkor, amikor mindenkinek van ideje egy kicsit nosztalgiázni, vagyis most, ezen a csodálatos hosszú hétvégén, ami eltart egészen szerda reggelig, szóval aki húzza a száját, hogy 38 óra neki sok lesz, nincs ennyi ideje, az hazudik, vagy nincs hosszú hétvégéje.

A hip-hop aranykorszakának szerelemesei azt mondják, hogy élvezhetetlen például a Rich Gang, ha nem ismered a G-funk, vagyis a gengster-funk alapjait. Mondjuk azt, hogy igazuk van, de mi van akkor, ha gőzöd sincs, milyen hip-hop ment az 1980-as évek második felében: nos, a 8tracks.com netes rádió egy felhasználója, MCAforPresident elég hosszú időt tölthetett azzal, hogy bemutassa az ilyen delikvenseknek a műfaj fejlődését.

A régi iskolától a felszálló ágig

Az eredmény 38 órányi rap zene, kisebb, kezelhető lejátszási listákra osztva, éves bontásban. A sorozat a hip-hop 1980-as évek végi, gangsta rap formájában felbukkanó, milliárdokat hozó popkulturális biznisz kialakulásának szívében indul, az aranykor hajnalától tehát a régi iskola dominanciáján át a full felszálló ágig.

Akik pedig mindezt zeneileg leginkább meghatározták: NWA, Tribe Called Quest, Three Times Dope, Beastie Boys, Slick Rick, Biggie, Dr. Dre, Mos Def, Jay Z, Q-Tip, Big L, Eminem, Outkast, és még annyian, hogy azt felsorolni is lehetetlen.

Bónusznak még akad egy lista: hip-hop Top100

Ha a keleti parti hajnalt keresed, akkor nézd meg 1993-at, amikor a Tribe Called Quest és a Wu-Tang Clan a legjobb lemezeiket dobták piacra, de visszamehetsz az előző évre, 1992-re is, hogy a nyugati part felé vedd az irányt, ahol Dr. Dre éppen berobbant a Chronic című első albumával.

De nem árulunk el többet, ezeket hallgatni kell, a Beastie Boystól indulunk, bónusznak pedig van ott a link alatt még egy Top100 hip-hop lista is.

Darwinizmus, mofo!

A Slice of Old School Hip-Hop by Year | MCAforPresident | 20 playlists | 8tracks radio

Listen to the best internet radio, crafted by people who know and love music. Or legally share your own online mix, a streaming playlist with 8 or more tracks.

Borítókép: Ice Cube, Dr. Dre, Eazy-E, Yella, MC Ren