Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Előfordulhat, hogy az idén senki sem kap irodalmi Nobel-díjat

Előfordulhat, hogy az idén senki sem kap irodalmi Nobel-díjat

Az irodalmi Nobel-díjat odaítélő Svéd Akadémia újabb tagja jelentette be: nem folytatja munkáját a botrányok sújtotta testületben. Sara Stridsberg pénteken tudatta erről szóló döntését.

A legrangosabb irodalmi díjról döntő testületet botrányok sora rázta meg az elmúlt hetekben, a szivárogtatási, zaklatási és korrupciós ügyek miatt a 18 tag közül többen is bejelentették, hogy távol maradnak az akadémia munkájától. A tagságról lemondani nem tudnak, mert az életre szóló.

A testület egyik tagja, Katarina Frostenson költőnő a bírálatok szerint elhallgatta, hogy résztulajdonosa a férje, Jean-Claude Arnault által vezetett rendezvényközpontnak, amely anyagi támogatást kapott a Svéd Akadémiától. Frostenson férjét ráadásul több nő is szexuális zaklatással vádolja, a testület tagjai közül pedig többen azt gondolják, hogy az elmúlt években ő szivárogtatta ki az irodalmi Nobel-díj nyerteseinek nevét.

A válság következtében áprilisban lemondott titkári tisztségéről Sara Danius, további négy tag már korábban bejelentette a távolmaradását.

A mostani talán a legsúlyosabb válság, amin a 18. században létrehozott és azóta is az alapításkor lefektetett, rendkívül merev szabályok alapján működő testület átmegy, ilyen léptékű távozásra korábban nem volt példa.

A botrány miatt felmerült, hogy az idén nem osztják ki az irodalmi Nobel-díjat.

XVI. Károly Gusztáv svéd király csütörtökön bejelentette, változtatásokat fog végrehajtani az akadémia szabályzatában, és lehetővé akarja tenni új tagok felvételét.

Az 1786-ban III. Gusztáv király által alapított Svéd Akadémia 1901 óta ítéli oda az irodalmi Nobel-díjat. Azóta hét alkalommal – 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 és 1943-ban – nem ítélték oda az elismerést.

A nyitóképünkön Katarina Frostenson látható.