Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A Taxi 5-ből autós Amerikai pite 8 lett

A Taxi 5-ből autós Amerikai pite 8 lett

Nincsenek ugyan kanos tinik, de eredeti főszereplők sem, van helyette viszont nézhetetlen sztori hányós-szaros jelenetekkel. Nyami. Spoilermentes kritika.

A Taxi 5 megnézése közben világosodtam meg, hogy Marseille valójában a magyar filmek suttyóhumorral sújtott vidékének francia leképezése, hiszen mindkét helyen furcsa, nyomi, egyszerű vagy együgyű, semmirekellő szereplők tűnnek fel, akik végül is jóhiszeműek.

Szóval ez a film nem más, mint a francia Üvegtigris némi Halálos iramban fűszerezéssel.

Ez még akár működhetne is, csakhogy a Taxi 5 megelégszik azzal, hogy használja a franchise nevét, felböfög néhány ismerős flashbacket, a second unit akciórendező segítségével pedig közel sem látványos autósüldözések közé huszadrangú poénok csúsznak be.

Nyomi osztag a Taxi 5-ben. Fotó: Big Bang Media

Ez az a film, amitől már az első jelenet után tudod, semmi értékelhetőt nem találsz majd benne, mert azon kéne röhögnöd, hogy egy algír taxis kecskét szállít a sivatagban, amikor meg nem figyel, csintalan lurkók pélót rajzolnak a poros kocsijára.

A Taxi 5 ezek után sem veszi komolyabban magát, Sylvian, a menő párizsi zsaru például azért kerül Marseille-be, mert levarrta a prefektus feleségét, a kikötővárosban pedig azért kukázza össze a legendás fehér taxit, mert az önkormányzati rendőrségnek csak Daciái vannak a tengerparti városban. Logikus, nem? Mert hát mivel lehet megakadályozni egy Ferraris olasz gyémánttolvaj bandát, ha tudjuk hol csapnak le legközelebb? Nem, nem úttorlaszokkal például, hanem egy kivénhedt taxival.

Na, hát ennyire van kimunkált története a Taxi 5-nek, és az író/rendező/főszereplő Franck Gastambide egyáltalán nem vette a fáradtságot, hogy ennél több hozzáadott értéke legyen a filmnek. Mondjuk a korábbi Taxi-filmek is saját maguk copy+paste-elt verziói voltak, csak mindig komplikáltabb bűnügyekkel, nagyobb magánéleti problémákkal és összetettebb autósüldözésekkel. Itt még a nagyobb tét is hiányzott,

olyan összetákolt az egész, mintha egy szerény fantáziájú Luc Besson-rajongó általános iskolás készítette volna irodalom órára. Vagy Sas Tamás az S.O.S. Szerelem forgatási szüneteiben.

Egy indokolatlan autós karambol a sokból. Fotó: Big Bang Media

Dögunalmas, ötlettelen és nem vicces, leginkább leokádása a korábbiaknak. A szó szoros és átvitt értelmében is. Ugyanis teljesen érthetetlen testnedves poénokkal van terhelve, amik közel sem viccesek. Ráadásul az emberben ott bujkál az a kellemetlen érzés, ami az Amerikai Pite oldalhajtások esetében bizsergeti, mert már nincs egyetlen eredeti szereplő sem a filmben a korábbiakból, csak valaki, aki Stifler távoli rokona, de az egészet juszt is eladják Amerikai Pite címmel, mert DVD-forgalmazásban még megpörög Kelet-Európában. Bravo.

Aki szerette a régi franchise-t, az inkább vegye elő az első részt, jobban jár, mert jelenleg kevés feleslegesebb dolog létezik, mint a Taxi 5.

Taxi5. Francia akciófilm, 2018, 106 perc. Értékelés: 2/10.