Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Egy magyar bíró arról beszélt a BBC-nek, hogy félelemmel teli légkörben kell dolgozniuk

Egy magyar bíró arról beszélt a BBC-nek, hogy félelemmel teli légkörben kell dolgozniuk

A Magyarországon kiépült illiberális rendszerről forgatott riportot a BBC Newsnight című műsora.

Allan Little riporter többek között arról beszél, hogy a Fidesz elutasítja a liberális demokrácia modelljét, ami a második világháború után Európa nagy részét alakította.

A riport foglalkozik a CEU és a civilek elleni fellépéssel, vagy az igazságszolgáltatás helyzetével is. Ez utóbbi több név nélkül nyilatkozó bíró szerint is már nem független a kormánytól.

A felvételen megszólalt Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság bírája, aki arról beszélt, hogy a magyar bírók félelemmel teli légkörben dolgoznak, attól tartanak, hogy bármit megtehetnek velük, ráadásul úgy érzik, hogy például a devizahitelesek, a menekültek, vagy egy pártpolitikus ügyében elvárják tőlük, milyen ítéletet hozzanak.

A brit közszolgálati műsor szerkesztője megjegyezte, hogy Handó Tünde 2012-es kinevezését az Országos Bírósági Hivatal élére sokan az addig független igazságszolgáltatás átpolitizálásaként értékelték.

444.hu