Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Skorpióval támad a TEK: 13 tonna páncélmonstrum az utakon

Skorpióval támad a TEK: 13 tonna páncélmonstrum az utakon

Ellenáll a géppuskatűznek, a repeszeknek és valamennyire az alatta robbanó aknának is az a 13 tonnás, páncélozott csapatszállító jármű, amelyet nemrég szerzett be a Terrorelhárítási Központ (TEK). Az összkerékhajtású, gumikerekes, de defekttűrő abroncsokkal szerelt monstrum gyártója a páncélozott járművekre specializálódott kanadai Streit Group.

Még az utolsó simítások – köztük a TEK-es felfestés – hiányoznak Fotó: Beier Balázs – Bbazsaphoto

A TEK által – információink szerint – még 2016-ban megrendelt, majd 2017 végén leszállított jármű a Scorpion névre hallgató modell, amely 10 személy szállítására alkalmas, 110 km/h a végsebessége, üzemanyag-fogyasztása pedig 40-45 liter.

Megkülönböztető jelzéssel felszerelt, de amúgy is észrevenni Fotó: Beier Balázs – Bbazsaphoto

Ezt a típust a gyártó általában egy 6,7 literes turbodízel motorral szereli, amely 300 lóerős. Alkalmas „nagy tűzerejű fegyverrel rendelkező elkövető elfogásakor komplett műveleti csoport helyszínre juttatására”, továbbá útzárnak vagy golyózáporban, menekítéskor fedezéknek is tökéletes.

Meglehetősen morc jelenség Fotó: Beier Balázs – Bbazsaphoto

Valójában tudása hasonló, mint a TEK már sok helyütt – például a tavalyi, Vörösmarty téri karácsonyi vásár biztosításakor – látott páncélozott csapatszállítójáé, a BTR-é, de annál modernebb, mozgékonyabb, városi környezetben jobban használható.

A TEK most használt BTR-e is megmarad, de az új jármű modernebb, mozgékonyabb MTI Fotó: Marjai János

A járműn van lövegtorony-előkészítés, vagyis egy tető-búvónyílás, ahová géppuska telepíthető. A jármű azonban alapvetően nem támadásra, hanem védekezésre van felkészítve, méghozzá elég jól. Páncélozott, és megfelel a NATO katonai szabványai – angol rövidítéssel STANAG – közül a 4569-es kódszámú, a logisztikai és könnyű páncélozott járművekre vonatkozó szintek közül a 3-as szintnek.

Géppuskatűz, akna? – semmi vész

A STANAG 4569 szerinti, 3-as szintű védelem azt jelenti, hogy a jármű páncélzata ellenáll a legfeljebb 12,7 mm-es géppuska-lövedékeknek, továbbá hatékony védelmet nyújt a benne ülőknek a repeszek okozta sérülésektől, valamint aknarobbanás esetén is – akár akkor is, ha az akna közvetlen a jármű alatt robban fel, de legfeljebb 4 kilogramm robbanóanyagot tartalmaz.

Egy opcionális belső kialakítás a gyártó oldaláról származó képen Fotó: Streit Group

A Streit Scorpio alapkiépítésben 5885 mm hosszú, 2496 mm széles és 2547 mm magas. Vagyis 60 centivel hosszabb még egy nyújtott tengelytávú Mercedes S osztálynál is, és majdnem olyan széles, mint amilyen hoszzú egy kis Smart. A típusból többféle belső kialakítású létezik: van egymás mögött több üléssorral rendelkező változat, és van olyan is, ahol hátul hosszábban, egymással szemben ülhetnek.

Szuperkamion volt az előző beszerzés

A Streit Scorpion forrásaink szerint 2-3 hét múlva állhat tényleges szolgálatba. Ez az új, páncélozott jármű rövid időn belül amúgy a második jelentős járműbeszerzés a TEK-nél. Előzőleg, alig néhány hónappal ezelőtt állt szolgálatba a terrorelhárítás szuperkamionja. A 12 méter hosszú, 3,6 méter magas, közel 20 tonnás, belül tucatnyi LCD-kijelzővel, minikonyhával és mobil adótoronnyal is felszerelt műveleti központot a Zoom.hu közelről is megnézhette. Itt írtunk róla bővebben:

Megnéztük a TEK szuperkamionját: műveleti központ egy guruló garzonban

Az első hírekkel ellentétben nem páncélozott a Terrorelhárítási Központ (TEK) új szuperkamionja, ám enélkül is eléggé fenyegető jelenség. Pedig nem az a dolga, hogy rémületet keltsen: 12 méter hosszú, 3,6 méter magas, közel 20 tonnás, és a svéd Scania bivalyerős, 730 lóerős R730-as nyergesvontatója adja az alapját.

Borítókép: Az új Streit Scorpion / Fotó: Beier Balázs – Bbazsaphoto