Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Fürjesék nem készítettek költségbecslést az atlétikai stadionról

Fürjesék nem készítettek költségbecslést az atlétikai stadionról

Láthatóan nem akar Fürjes Balázs kormánybiztos még egyszer abba hibába esni, mint a vizes-vb és a Duna Aréna esetében: akkor egy korai árcímke (amelyet ugyan nem ő adott meg) miatt évekig magyarázkodhatott, hogy miért került az eredeti sokszorosába, 50 milliárd forintba a vébé főuszodája és alsó hangon 130 milliárdba a teljes világverseny.

Nem tudják megmondani

A kiemelt budapesti beruházások jelenlegi biztosa most többek között a Rákóczi hídhoz tervezett, és a megpályázni tervezett 2023-as atlétikai világbajnoksághoz – valamint egy esetleges későbbi olimpiai pályázathoz – szükséges stadionért is felel, és jóval körültekintőbb.

Az alapesetben 15 ezres, világversenyre 55 ezresre bővíthető Budapesti Atlétikai Stadion tervezésére most kötötték meg a szerződést (majdnem nettó 5 milliárd forintért), és Jancsó Andrea ferencvárosi önkormányzati képviselő ennek kapcsán szerette volna megtudni, hogy mennyibe fog kerülni a stadion felépítése. (Azt éppen Jancsó Andrea korábbi, peres úton kinyert információiból tudjuk, hogy a stadion területét a magyar állam 16, 5 milliárd forintért vette meg a korábbi tulajdonos Wing Zrt.-től 2014-ben.)

A független (korábbi LMP-s) képviselő a Fürjes kormánybiztos munkaszervezetét adó Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja (KKBK) Zrt.-től (annak vezérigazgatójától, Mihályfi Lászlótól) azt a választ kapta, hogy jelenleg nem rendelkeznek költségbecsléssel. A KKBK közlése szerint jelenleg a vázlattervek elkészítése kezdődött meg, ezután jön a végleges Tervezési Program és a Koncepcióterv, majd az engedélyezési tervezés. Előzetes költségbecslés csak az engedélyezési tervfázisban készül majd.

Tervek 2019 végére

Jancsó arra is rákérdezett, hogy a szintén erre a területre tervezett szabadtéri pályák és a fedett atlétikai csarnok költségét mekkorára becsülik, de a KKBK szerint azok a beruházások külön projektek lesznek.

A képviselőnek a kivitelezésre vonatkozó kérdésére azt válaszolták, a tervezés 2019 végén zárul le, ezt követően indulhat meg a kivitelezés. A képviselő rákérdezett arra, hogy a stadion területének rendezésével megoldható-e a partmenti árvízvédelem, és milyen költséggel. A KKBK ebben az esetben is a zajló tervezési munkákra hivatkozott.

Vaskos 750 milliárd

A Budapesti Atlétikai Stadion terve szerepelt a 2024-es olimpiai pályázatban is. A pályázat megvalósíthatsági tanulmánya 120 milliárd forintra tette a teljes, 55 ezres verzió költségét. A stadion az olimpiára tervezett létesítménykeet megvalósító Kemény Ferenc-program részként épül meg és a 2023-as atlétikai világbajnokságra tervezett budapesti pályázat alapját adja.

Ahogy a Zoom.hu nemrég összeszedte, a kormány olimpiai pályázat nélkül is felépíti az az infrastrukrtúrát, amely a játékok megrendezéséhez kell és ehhez eddig 750 milliárd forintot költött el, vagy tervez elkölteni.