Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

A női fociban is érvényesül az univerzum végső törvénye

A női fociban is érvényesül az univerzum végső törvénye

Igen, tudom én, hogy szexista világban élünk, de én úgy nőttem fel, hogy a foci az, amikor 22 férfi szaladgál a pályán, születik pár gól, eladnak néhány meccset, a fociuniverzum végső törvénye pedig az, hogy a Diósgyőr soha nem nyer semmit. Ezért aztán különösebben nem is érdekelt a magyar futball női ága, ennek megfelelően a nemzetközi szinten is maximum aludni tudtam az egészre mondván, hogy ha rossz focit akarok látni, akkor azt a hazai férfiaktól is megkaphatom.

A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Közben viszont úgy alakult, hogy a DVTK férfi focistái idén se voltak képesek elérni legalább egy szerencsétlen Magyar Kupa-döntőt, az új stadion átadása előtt épp kirúgták Bódog Tamás edzőt, bármikor benne van a kiesés, ellenben lányaink bejutottak a kupadöntőbe, amit ráadásul épp az egyik ősellenség Fradi ellen játszanak, és mivel a miskolci szervezett szurkolói csoportok ideiglenesen bojkottálják a férfiak meccseit, ők is megérkeztek az Új Hidegkuti Nándor stadionba hangulatot csinálni.

Már így sem lehetett volna kérdés, hogy ott a helyem, de amikor kiderült, hogy a férfi amatőr kupa döntőjét is az ország arányaiban legdrágább stadionjában játssza a Sényő és a Nagykanizsa, már nem is lehetett kérdés, hogy ott a helyem ezen a futballünnepen, amihez stílusosan egyetlen profi magyar focistának se volt köze.

A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Eleve érdekes kérdés, hogy mi történik egy a focihoz hasonlóan maszkulin közegben akkor, amikor nagyon hülyén jön ki, ha férfias küzdelemről beszélünk, és a “szép volt fiúk” skandálás is inkább sértő. A szurkolók is sokféle emberek, de valószínűleg a csütörtök este a stadionban lévő nézők egyikét sem foglalkoztatta a gender kérdés, valamit viszont mégis kell azzal valamit kezdeni, hogy most nem kritika, ha lányoknak hívják a csapatot, hiszen tényleg lányok játszanak benne, és a magyar lelátók legőszintébb korszakából itt maradt “Zsuzsi” gúnynév sem adható a hosszú hajú játékosoknak, hiszen simán lehet tényleg Zsuzsi.

Az biztos, hogy a nézők hozzáállásban nem szexisták, hiszen a stadionnal szemben lévő Netovább sörözőben épp olyan lelkesen rúgott be az arra fogékony réteg, mintha férfiak meccsére gyúrnának.

A kupa formátumnak a bajnoksággal szemben megvan az az előnye, hogy akár háttérismeretek nélkül is izgalmas: az egy dolog, hogy Sényőről és Nagykanizsáról is csak keresés után tudom megmondani, hol vannak, de természetesen se a Diósgyőr, se a Fradi női csapatából sem tudtam volna még a meccs előtt sem akár egy nevet mondani, de hát ez nem az emberi történetekről szól, hanem arról, hogy ezen az egy meccsen valakik a csúcsra érhetnek, az pedig még akkor is izgalmas, ha maga a női focira még magasabb szinten sem a bivalyerős lövések és brutális hátulról becsúszások jellemzőek.

A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Az utóbbit érdemes kiemelni, mert persze hajtott mindkét csapat, akarták a győzelmet és egyéb közhelyek, de magyarázhatja a bizonyítványt Csányi Sándor, tippre valahol a NB III. szintjén mozgott a meccs, a helyzetek nagyrésze ide-oda pattogó labdákból született, nagyon nehéz volt bármiféle tudatos taktikát felfedezni a játékban, és nagyon úgy tűnik, a női foci legfontosabb ismérvei tényleg a gyenge lövések. Nem kritika ez, nyilván nem BL-döntőt várt az a nagyjából ezer néző, aki megnézte a produkciót, de azért fontos megjegyezni, hogy aki szerint a női csapatok már lassan elérik a férfiak szintjét, az hazudik.

A meccshangulatra nem lehetett viszont panasz, az egy ideje már újra a lelátón szurkoló fradisták nagyjából megtöltötték a saját szektorukat, a velük ellentétes sarkot megkapó diósgyőriek is jó számban jelentek meg, úgyhogy végre újra mehettek az olyan klasszikus szerzemények, mint a “parasztok, nincsen hangotok”, vagy a “faszszopó Ferencváros”, ezeket a slágereket mindenhol nagyon szereti fiatal és öreg szurkoló egyaránt.

A mérkőzés képeiért kattintson a fotóra! Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

A meccset végül 3-1-re nyerte a Ferencváros, akik így sorozatban negyedik alkalommal húzták be a kupát, a miskolciak a jól megszokott módon vereség után is megtapsolták a csapatukat, én pedig arra jutottam, hogy próbálkozhat bármit kommunikálni az MLSZ, egy meccsnek csak és kizárólag az adhat rangot, ha vannak nézői. Ennek most volt pár, és jó szórakozás is volt annak ellenére, hogy inkább a megsüvegelendő akaratot láthattunk, mint focit, de azért egy percig se legyenek senkinek se kétségei afelől, hogy nem a női foci lesz a következő őrület, ami leigázza a világot, de a futball általam ismert alapszabálya itt is érvényesült, hiszen megint nem nyert semmit a Diósgyőr.