Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Végtelenül elszomorító jelentés készült a magyar média helyzetéről

Végtelenül elszomorító jelentés készült a magyar média helyzetéről

Borzasztó helyzetben és veszélyben van Európában a sajtó, s vele a sajtószabadság – derül ki a Riporterek Határok Nélkül (RSF) szervezet jelentéséből. A szervezet listáján Magyarország megint lejjebb csúszott.

A szervezet Népszava által ismertetett jelentése szerint a világ egyetlen másik régiójában sem fenyegeti olyan veszély a sajtószabadságot, mint Európában. Rámutatnak, hogy a média egyre erőteljesebben van kitéve „a kormányzatok és vezetők médiaellenes hecckampányának”.

Annak aztán végkép nem lehet örülnünk, hogy a világ 180 országát felölelő kutatás szerint Magyarország a sajtószabadság tekintetében csupán a 73. helyen áll. Ez az elmúlt évhez képest további lecsúszást jelent. Egy éve még a büszkeségre szintén sok okot nem adó 71. helyen álltunk. Az Európai Unió tagállamaként ennek aligha lehet örülni, hiszen olyan államok előzik meg Magyarországot, mint Szenegál, Tonga vagy például Botswana.

A kormányfő által számos alkalommal emlegetett Lengyelország 58. helyével, Horvátországban sem nagyon örülhetnek az eredménynek, hiszen a 69. helyen állnak. Mindent elmond a magyar sajtószabadság helyzetéről, hogy Szerbiában, ahol a sajtó nagyrészt a kormányzati támogatásokból él, alig lemaradva mögöttünk a 76. helyet foglalja el.

A jelentés megállapítja, hogy 2017-ben az Orbán Viktorhoz közel álló üzletemberek újabb médiumokat kaparintottak meg és elűzték a külföldi befektetőket. A dokumentum emlékeztet arra, hogy megszerezték a vidéki napilapokat is. Aprócska örömre az adhat okot, hogy a jelentés megjegyzi: a magyar médiahelyzet ettől függetlenül nem maradt egysíkú, egyes lapok rendszeresen számoltak be a kormányzat korrupciós ügyeiről. A jelentés utal arra, hogy a kormányhoz közeli média migránsellenes és Soros György magyar származású amerikai üzletember ellen uszít. A jelentés szerint a kormány célkeresztjében két médium áll: az RTL Klub, valamint az Index portálja.