Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Már Európában sincsenek biztonságban az újságírók: tavaly 65-en haltak meg

Már Európában sincsenek biztonságban az újságírók: tavaly 65-en haltak meg

Fekete napként vonult be Szlovákia történetébe 2018. február 26-a, amikor házukban holtan találták Ján Kuciakot és menyasszonyát. A fiatal oknyomozó újságíró halála alapjaiban rázta meg az országot, és bár a tetteseket még mindig keresik, a tömegtüntetések hatására nemcsak Robert Fico miniszterelnök, hanem Robert Kalinák belügyminiszter, majd az utódja és az országos rendőrfőkapitány is lemondott tisztségéről.

Bár a szlovák kormány kezdetben tagadta, hamar nyilvánvalóvá vált, hogy az újságírót azért gyilkolták meg, mert cikket írt az olasz maffia és a szlovák hatóságok kapcsolatáról. A közvéleményt azért is érintette mélyen az eset, mert az országban a rendszerváltás óta egyetlen újságírót sem gyilkoltak meg.

Mindannyian Janért jelentésű felirat egy pozsonyi kormányellenes tüntetésen 2018. március 9-én. A tüntetők Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa, Martina Kusnirová meggyilkolásának alapos kivizsgálását és a kormány átalakítását követelik. (MTI/AP/Ronald Zak)

Bár a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró-szervezet szerint az utóbbi időben némileg csökkent azoknak az újságíróknak a száma, akik munkavégzés közben vesztették életüket, a helyzet továbbra sem ad okot túl sok bizakodásra.

2017-ben összesen 65 riporter és újságíró halt meg, közülük 39-en célzott gyilkosság áldozatai lettek.

A többiek munka közben voltak rosszkor és rossz helyen, velük légicsapások, bombázások, vagy öngyilkos merénylők végeztek. Ez 18 százalékos csökkenés 2016-hoz képest, sőt a szervezet adatai szerint 2017 volt a legkevésbé halálos év az újságírók számára az elmúlt 14 évben.

A legtöbb újságíró még mindig Mexikóban, Szíriában, Afganisztánban és Irakban hal meg, de az utóbbi időben Európában is egyre több újságíró veszti életét, sokan közülük munkájuk miatt váltak célponttá.

AZ RSF egyébként a napokban adta ki legújabb jelentését a sajtószabadság helyzetéről a világban, ennek kapcsán pedig összegyűjtöttük az elmúlt időszak „legemlékezetesebb”, újságírók elleni támadásait.

Fej nélkül találták meg

Nemrégiben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték Peter Madsen feltalálót, aki a bíróság szerint megölte a 30 éves svéd újságírónőt, Kim Wallt. A nő azért szállt fel a férfi hajójára, hogy riportot készítsen a különc dán feltalálóval. Wallt augusztus 10-én este látták utoljára a 17 méter hosszú tengeralattjárón, amint az elhagyta a koppenhágai kikötőt. A süllyedő járműről még aznap kimentették Madsent, de az újságírónőt nem találták. Feldarabolt torzóját nem sokkal később vetette ki a víz.

Kim Wall holttestét kerékpározók találták meg a tengerparton. Fotó: MTI/EPA

Madsen tagadta a gyilkosságot, csak azt ismerte el, hogy feldarabolta a nő holttestét. Arról, hogyan halhatott meg Kim Wall, mindig más történetet adott elő. A nyomozók szerint a mérnök azért ölte meg a nőt, hogy kielégítse szexuális fantáziáit. A nyomozás során az is kiderült, hogy a tengeralattjáró tulajdonosa gyűjtötte az erőszakos videókat és különösen vonzódott a nők lefejezését ábrázoló jelenetekhez.

Pokolgép a kocsi alatt

Nem sokkal azután, hogy tavaly október 16-án Daphne Caruana Galizia újságíró elindult volna a máltai Mosta melletti otthonából, felrobbant a kocsijába szerelt bomba, és megölte. Az egyik fia otthon volt, ő rohant ki a házból, amikor meghallotta a robbanást.

Daphne Caruana Galizia máltai oknyomozó újságíróval autójába rejtett pokolgép végzett. Fotó: MTI/EPA/The Malta Independent

Az 53 éves újságírónő munkája sokaknak szúrta a szemét: ő volt az, aki miatt előrehozott választásokat kellett tartani az országban, mert nyilvánosságra hozta, hogy a miniszterelnök, Joseph Muscat is szerepel a Panama-aktákban, mégpedig azért, mert egy titkos számlára Azerbajdzsánból érkező kenőpénzt helyezett el. A botrányba Muscat nem bukott bele, sőt az előrehozott választáson újra hatalomba került.

Az ügyben tavaly decemberben három férfit vádoltak meg: Vince Muscat és testvérei, Alfred and George Degiorgio tagadják, hogy közük lenne a gyilkossághoz.

Bírálta Putyint, agyonverték

Nyikolaj Andruscsenko a Novij Petyerburg című lap újságírója Szentpéterváron sétált az utcán, amikor tavaly március 9-én ismeretlenek támadtak rá és agyba-főbe verték. A 73 éves férfi egy hónap múlva a kórházban vesztette életét. A főleg jogvédelemmel foglalkozó Andruscsenko Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik leghangosabb kritikusa volt, munkája sok vitát váltott ki: rágalmazás, uszítás, illetve a hatóságok megsértése miatt is folyt ellene eljárás.

Andruscsenko az orosz elnök egyik legnagyobb kritikusa volt.

A hvg.hu szerint 2007-ben a „Miért megyünk el november 25-én az Ellenkezők menetére” című, Putyin ellenzékével szimpatizáló cikke miatt felforgatás vádjával letartoztatták, majd egy fagyos cellában tartották fogva, megtagadva tőle az orvosi ellátást. Andruscsenko a börtönben súlyosan megbetegedett, majd miután az embertelen bánásmód miatti panaszait figyelmen kívül hagyták, a politikai elnyomás elleni tiltakozásul lemondott orosz állampolgárságáról.

Bár az ügyben a hatóságok nyomozást indítottak, a tetteseket soha nem találták meg.

A rendőri korrupcióról írt

Oroszország egyébként is „előkelő” helyen áll az újságírók elleni merényletek képzeletbeli listáján. Nem sokkal Nyikolaj Andruscsenko halála után egy helyi lap főszerkesztőjét, Dmitrij Popkovot találták holtan Krasznojarszktól 440 kilométerrel délre található Minuszinszkban, háza kertjében. Testén öt lövésnyomot találtak, de a tettesek a mai napig nincsenek meg.

Popkovval több lövéssel végeztek az ismeretlen tettesek. Fotó: sreda24.ru

Az orosz hatóságok azt elismerték, hogy a 42 éves férfit a munkája miatt ölhették meg, az általa vezetett Ton-M című helyi lap gyakran írt rendőri korrupcióról. Mottójuk is az volt: mi megírjuk, amiről mások hallgatnak.

Kiestek az ablakon

Idén is történtek gyanús esetek Oroszországban. Április 12-én zuhant ki jekatyerinburgi lakása ablakán a 32 éves Makszim Borogyin oknyomozó újságíró, a Novij Gyeny munkatársa. Bár a hatóságok szerint nem történt bűncselekmény, a férfi főszerkesztője szerint Borogyin nem lett öngyilkos. Az újságíró korrupciós és bűnügyekről írt, halála előtti hetekben olyan orosz zsoldosok ügyével foglalkozott mélyrehatóan, akiket Szíriában öltek meg.

Borogyin félt tőle, hogy valaki meg akarja ölni, de a hatóságok szerint öngyilkos lett.

Főszerkesztőjét halála napján azzal hívta fel, hogy a háza környéke tele van furcsa emberekkel, akik terepszínű ruhát és maszkot viselnek. Arra gyanakodott, hogy át fogják kutatni a lakását és kérte, hogy szerezzenek neki ügyvédet. Egy óra múlva ismét telefonált, ekkor azt mondta, valószínűleg tévedett. Ekkor beszéltek utoljára.

Nem ő volt az egyetlen, aki Oroszországban kiesett lakása ablakából. Tavaly a pénzmosás után kutakodó Nyikolaj Gorohov ügyvéd is így járt, aki egy orosz börtönben elhuny Szergej Magnyitszkij családjának képviseletét látta el.

Médiavezetők is veszélyben

Nem csak újságírók, hanem a média vezetői sincsenek mindig biztonságban. Tavaly április 9-én Isztambulban lőtték agyon a Gem TV iráni adó vezetőjét, Szaíd Karimiant és kuvaiti üzletfelét. A török hatóságok nyomozást indítottak az ügyben, a rendőrség a gyilkossághoz használt autót később kiégve találta meg.

A Gem TV nyugati tévéműsorokat fordított perzsára és sugározta Iránban. Emiatt Karimiant a távollétében hat év börtönre ítélték, külföldi propaganda terjesztésének a vádjával. Az eredetileg Londonban alapított, de már dubaji székhelyű tévének 17 perzsa nyelvű csatornája mellett egy kurd, egy azeri és egy arab nyelvű adója is van – írta a 444.hu.