Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Kormánykritikus lap munkatársait ítélték börtönre Törökországban

Kormánykritikus lap munkatársait ítélték börtönre Törökországban

Cumhuriyet (Köztársaság) török napilap tizennégy munkatársát terrorista szervezetek támogatásának vádolták.

Az isztambuli Silivri kerületének bíróságán kilenc hónapja zajló perben született ítélet nem jogerős, a védők már korábban bejelentették, hogy fellebbezni fognak az elmarasztaló ítéletek ellen. A vádlottak a fellebbezési eljárás ideje alatt szabadlábon védekezhetnek. Az eddig egyedüliként még vizsgálati őrizetben tartott Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnöke is feltételesen szabadlábra kerülhetett. A Reuters hírügynökség közlése szerint a napilap 14 munkatársát ítélték el, hármukat azonban felmentették. Az ügyben eredetileg vádlottként szereplő – de külföldön tartózkodó – két személy, a Németországban élő Can Dündar volt főszerkesztő és a szökésben lévő Ilhan Tanir elleni eljárást elkülönítve folytatják.

Az AFP francia hírügynökség tudósítójának közlése szerint a lap munkatársait két és fél évtől nyolc évig terjedő börtönbüntetésekre ítélték. A legtovább terjedő büntetéseket Murat Sabuncura, a lap főszerkesztőjére, Aki Altay, a Cumhuriyet igazgatótanácsának elnökére, Ahmet Sik oknyomozó újságíróra és Aydin Engin újságíróra szabta ki az ítélőszék, ők egyenként több mint 7 év börtönt kaptak – olvasható a Cumhuriyet internetes felületén. A dpa német hírügynökség értesülése szerint Altayt nyolc év egy hónap és tizenöt nap szabadságvesztésre ítélték, Sabuncu és Sik hét és féléves börtönt kapott – írja az MTI. A többi vádlottat rövidebb tartamú szabadságvesztésre ítélték. A Reuters ugyanakkor kiemelte, hogy az egyik vádlott, Ahmet Kemal Aydogdu nem is dolgozott a napilapnak, mégis ő kapta a legsúlyosabb büntetést, tíz év szabadságvesztést. A férfi a Twitteren folytatott tevékenysége miatt került a vádlottak padjára – mondta Ozden Ozdemir, az egyik védőügyvéd.

A Cumhuriyet munkatársait azzal vádolták, hogy védelmezik és támogatják az Ankara által terrorista szervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) kurd szakadár szervezetet, a szélsőbaloldali Forradalmi Népi Felszabadítási Párt-Frontot (DHKP-C), valamint a 2016-os puccskísérletért felelőssé tett Fethullah Gülen mozgalmát. Emre Ipernek, a lap könyvelőjének a bűnösségét viszont terrorpropaganda terjesztéséért állapította meg a törvényszék.

Sabuncu az ítélethirdetésen kijelentette: “Az újságírás nem bűncselekmény, mi csak újságírást végeztünk”.