Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Tovább zuhant Magyarország helye a sajtószabadság-indexen

Tovább zuhant Magyarország helye a sajtószabadság-indexen

Szomorú képet festett a magyar média helyzetéről a Riporterek Határok Nélkül (RSF) nemzetközi újságíró szervezet. Évente kiadott sajtószabadság-indexükön

Magyarország újabb két helyet rontott, 180 országból a 73.

Az Európai Unió országai közül csak Görögország és Bulgária áll hátrébb a rangsorban.

Mindent megszereznek

A jelentés Magyarországról szóló része rámutat, hogy az Orbán Viktor miniszterelnökhöz közel álló üzletemberek nemcsak új sajtótermékeket vettek 2017-ben, hanem még azokat a külföldi médiavállalatokat is sikerült kiszorítaniuk a magyar médiapiacról, melyek pénzt fektettek az országba. Külön kiemelték, hogy

a kormánynak tavaly nyáron sikerült az utolsó három regionális lap felett is átvennie a hatalmat.

Az RSF szerint mindezek ellenére a magyar médiapiac még mindig sokszínű, és a nyomtatott, valamint az online lapok is gyakran nyomoznak a Fidesz és a kormányzati szereplők állítólagos korrupciós ügyei után.

Megfogalmazásuk szerint Magyarországon jelenleg két médiabuborék él egymás mellett. Az egyiket a kormány- és Fidesz-közeli médiaválallatok generálták, melyek folyamatosan Magyarország megvédésével, a migrációval, valamint a Soros György elleni gyűlöletkampánnyal vannak elfoglalva. A másik buborék fő témája a korrupciós botrányok felgöngyölítése.

A Magyarországról szóló jelentést némileg felülírta az élet, hiszen még megemlíti, hogy Simicska Lajosnak nagyban köszönhető a kormánykritikus lapok túlélése. Nyilván, ekkor még nem számítottak rá, hogy Simicska április 10-én bezárja a Magyar Nemzetet.

A jelentés szerint a kormány most két nagy, velük kritikus médiumra vetett szemet, az RTL Klubra és az Indexre.

A Riporterek Határok Nélkül 2002 óta készíti el listáját a nemzetközi média helyzetéről, melyben 180 országot vizsgálnak. Az élen idén Norvégia, Svédország és Hollandia áll, mögöttük következik Finnország, Svédország, Jamaica, Belgium, Új-Zéland, Dánia és Costa Rica áll.

Magyarország 2011-ben a 40. helyen állt, azóta viszont egyre lejjebb csúszik az indexen.