Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nem váltottak kormányt a világ legnagyobb szigetén sem

Nem váltottak kormányt a világ legnagyobb szigetén sem

A kormányzó szociáldemokraták nyerték a parlamenti választást Grönlandon: Kim Kielsen kormányfő Előre (Siumut) pártjának a szavazatok 27,2 százalékát sikerült megszereznie a szerda reggeli végleges eredmények szerint. Az Előre győzelme ellenére a párt támogatottsága visszaesett; négy évvel ezelőtt a körülbelül 40 ezer választópolgár 34 százaléka szavazott a balközép politikai erőre.

A miniszterelnök tömörülése vagy a 25,5 százalékkal második helyen végző – és a leköszönő koalíciós kormány tagjának számító, Népi Közösség (Inuit Ataqatigiit, IA) nevű baloldali párttal -, vagy a 20 százalékot szerző demokratákkal alakíthat kormányt. A 31 fős grönlandi parlamentben 16 mandátumra van szükség a kormányképes többséghez.

A világ legnagyobb szigetének számító, de mindössze 56 ezer lakosú, sarkvidéki Grönland Dániához tartozik, de az elmúlt évtizedekben már szinte teljesen önállóvá vált. Koppenhága hatáskörébe már csak a grönlandi védelmi és külpolitika tartozik és a sziget 1985 óta már az Európai Uniónak sem tagja. Grönland összes pártja a teljes függetlenséget szeretné elérni, csak az ennek menetrendjéről alkotott elképzeléseik térnek el egymástól, a kormány a lassabb elszakadás híve.

A grönlandiak mindenekelőtt a halászatból élnek, és a reményeiket paradox módon a klímaváltozás táplálja. Grönland ugyanis geopolitikailag egyre vonzóbbá válik, mert az olvadó jég alatt hatalmas nyersanyagkészletek rejtőzhetnek: olaj, urán, ritkaföldfémek. (MTI)