Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Közmunkatanács 2.0: Budapest arculati főnöke lehet az FTC-stadion és a Duna Aréna projektfelelőse

Közmunkatanács 2.0: Budapest arculati főnöke lehet az FTC-stadion és a Duna Aréna projektfelelőse

Ha nem is klasszikus formájában, de visszahoznák a főváros arculatáért és építkezéseiért felelős közmunkatanácsot, amelyet Fürjes Balázs jelenlegi kormánybiztos vezetne – értesült a Zoom.hu.

Számos értesülés kering a „bűnös város” – vö. Budapest – működési és szervezeti struktúrájának átalakításáról (egyáltalán: az önkormányzati rendszer átszabásáról), s lapunk tudomása szerint az elsődleges témák egyike az úgynevezett közmunkatanács valamilyen formájú visszaállítása. A Fővárosi Közmunkák Tanácsa Budapest közmunkáinak tervezésére és felügyeletére létrehozott testület volt, amely 1870-es alapításától – különböző névvel, némi szünettel – 1948-ig működött. Legszebb időszakában felügyelte a főváros valamennyi építési és építésrendészeti ügyét, utolsó időszakában viszont csupán jóváhagyta a főváros által készíttetett rendezési terveket.

A Zoom.hu – kormánypárti városházi képviselőktől – úgy értesült, hogy

nem csupán terítéken van a szervezet újjáélesztése, hanem annak vezetőjét is kiszemelték már: dr. Fürjes Balázst.

Fürjes 2016. július 1. óta „az egyes kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos”, s számos projektért felel(t): a sor a Papp László Budapest Sportarénától a Ferencváros-futballstadionján, a Duna Arénán, a Ludovika Egyetemi Központján, a Sorsok Házán át az Akvárium közösségi központig terjed, de ő irányítja a Puskás Ferenc Stadion teljes rekonstrukcióját. Mint forrásaink megjegyezték, Fürjes azok közé tartozik, akiknek a munkájával Orbán Viktor miniszterelnök maximálisan elégedett, így „abszolúte logikus lépés lenne, ha Balázs felelne Budapest teljes arculati képéért, építkezéseiért”.

Maga Fürjes – aki a főváros olimpiai pályázatának visszalövéséig a Budapest 2024 elnevezésű szervezet elnöke, a kandidatúra kormányzati felelőse is volt – a Zoom.hu kérdésére azt mondta:

„Kifutó modell vagyok, a kormánybiztosi megbízatás – a törvény erejénél fogva – a ciklus végén automatikusan lejár. Szereptévesztés lenne nekem beszélnem a jövőről. Az új ciklus tervezése a választóktól erős felhatalmazást kapott választott politikusok, elsősorban a miniszterelnök feladata és lehetősége. Türelem, már nem kell sokat aludnunk, és mindannyian megismerjük az új kormányzati struktúrát.”