Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Súlyos visszaélést és csalásgyanút talált a „zöld dossziés” Horváth András

Súlyos visszaélést és csalásgyanút talált a „zöld dossziés” Horváth András

A NAV-visszaéléseket tartalmazó zöld dossziéjáról ismerté vált egykori adóhivatali ellenőr Hódmezővásárhelyen dolgozik a közbeszerzések átvizsgálásán. Nem bűnösöket keresnek, hanem azt szeretnék elérni, hogy az uniós és az állami forrásokból kiírt munkákra minél több helyi vállalkozónak esélye lenne. Az immár Márki-Zay Péter vezette városban már a második gyanús ügy bukkant fel, ezúttal a Zöld város program keretében.

„Nem boszorkányüldözést folytatunk! A korábban zajló gyakorlat átvilágításával azt szeretnénk elérni, hogy a Hódmezővásárhelyhez köthető közbeszerzések minél több helyi vállalkozás számára elérhetővé váljanak, s az ezt akadályozó elemek kikerüljenek a rendszerből” – mondta a Zoom.hu-nak a NAV-os visszaélésekről szóló zöld dossziéjáról ismertté vált Horváth András.

Márki-Zay Péter, az alföldi város februárban megválasztott polgármestere – többek között – a szombati kormányellenes tüntetésen beszélt arról, hogy a helyi rendszer átalakítására és visszaélések felkutatására felkérte az adóhivatal egykori revizorát. Horváth lapunknak ennek keretfeltételeiről annyit mondott, hogy megbízási szerződéssel látja el feladatát.

A munkát már az országgyűlési választások előtt elkezdte. Az eddigi tapasztalatokkal kapcsolatban általánosságban kifejtette: egyelőre azt lehet látni, hogy számos területen megvan az a vállalkozó, aki egyértelműen hozzáférhet a közbeszerzési eljárásokhoz.

Akár nyílt, akár meghívásos tenderről beszélünk, a verseny lényegében ki van zárva.

Létezik az a kör is, megállapodnak olyanokkal, akik eleve vesztesként szállnak be a folyamatba, lényegében az a feladatuk, hogy a látszatot fenntartsák. A közbeszerzésekhez hozzáférő vállalkozók, vállalkozások bennfentes információkat is kapnak.

Márki-Zay Péter hívta a városba Horváth Andrást. Fotó: Ivándi-Szabó Balázs

Nem az a baj, hogy ezek a társaságok rendszeresen nyernek – tette hozzá. Az a probléma, hogy a közbeszerzés alapvető feladata a verseny, s így a megfelelő minőség mellett a minél olcsóbb beszerzés lehetősége veszik el. Hozzátette (amiről egyébként már Márki-Zay Péter tájékoztatott is), hogy az első feljelentést a hónap elején megtették.

Ez a város hulladékgazdálkodási közbeszerzéseihez köthető. A pályázatot a Kupola 2000 Kft. nyerte meg. A cégnek mintegy tucatnyi hulladékgyűjtő autót és egy szoftverrendszert is szállítania kell/kellett. Egy probléma látszik: a vállalkozásnak ezen tender előtt a területen az égvilágon semmilyen tapasztalata nem volt. Ellenben a vezetőjének – a cégbírósági adatok szerint Paragi István – olyan érdekeltségei is vannak, amelyek sorra nyerték a város magasépítési munkáira szóló megbízásokat. Horváth András szerint több probléma is adódik, de az egyik legfontosabb, hogy nem bontották részekre a pályázatot, így több, megfelelő profilú cég is jelentkezhetett volna.

Szerinte összességében körülbelül 300 millió forint bukott a város a tenderen, amit feljelentésbe be is írtak.

Friss fejleményként nevezte meg, hogy az összegyűlt információk alapján a Modern Városok Program – amelynek tárca nélküli minisztere Kósa Lajos – részét jelentő, tavaly kiírt Zöld város-programban is furcsa fejleményekre akadtak. Ennek a tendernek a keretében parképítési és zöldterület rendezési munkákat végeznek el. A kiírt eljárásban egy System Service Kft.-t hoztak ki győztesnek – magyarázta Horváth. Ugyanakkor ez a vállalkozás ilyen feladatokat még sosem csinált az önkormányzatnak korábban. Ezzel olyan nagy baj még nem is lenne, az viszont már igen meglepő, hogy

a társaság Hódmezővásárhelynek eddig villamos-szerelési, gyenge áramú munkákat végzett el, illetve térfigyelő kamerákat telepített.

A Zöld városok-program keretében viszont így is sikerült nagyjából 600 millió forint közötti összeget „tereprendezésre” elnyernie. Nem kell nagy ügyesség hozzá, hogy az ember hamar ráakadjon a System Service Kft. nevére állami vagy uniós forrásból finanszírozott tenderek kapcsán. Az MTI két nappal a választások előtt tette közzé: a mintegy 3000 lelket számláló Csongrád megyei Apátfalván – a település 30-35 kilométerre fekszik Hódmezővásárhelytől – 938 millió forintos beruházás keretében nemzetközi futsalmérkőzések rendezésére is alkalmas sportcsarnokot adtak át. A költségekből 660 millió TAO-támogatás keretében érkezett. A kivitelezést a System Service Kft. bonyolította.

Horváth András véleménye szerint a „parkosítási-ügyben” döntés csak a teljes pályázati dokumentum átvilágítása után születik. Amennyiben ott a versenyt kizáró szabálytalanságra bukkannak, akkor új közbeszerzési eljárást írnak ki.

A System Service Kft. által elnyert pályázatot egyébként a város számára egy jól ismert cég, az Ész-Ker Kft. – amely azóta részvénytársasággá alakult – bonyolította. Utóbbi vállalkozás vezetője Kárpáti Péter György, aki közös cégben van (Eupro Projektmenedzsment Kft.) Tiborcz István elhíresült egykori üzlettársával, Hamar Endrével – írta a 24.hu. A Ész-Ker egyébként Lázár János erőterében mozog, a lap éppen a múlt héten számolt be róla, hogy egy elnyert pályázat keretében a társaság közbeszerzési tanácsokat ad majd a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak 841,5 millió forintért.

Felvetésünkre a volt NAV-revizor kifejtette, hogy Márki-Zay Péter megválasztása óta folyamatosak a civil bejelentések. Ám – sajnos – névvel nem mindig merik vállalni a vállalkozók, városi polgárok az átadott információt. Ezzel együtt valószínűnek tetszik, hogy ezekből is jöhet elő a már említett ügyekhez hasonló.