Tisztelt Olvasók! A zoom.hu internetes híroldal 2018. december 21-én megszűnt. A domain a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül és az egyes írások nem kommentelhetőek. - STRAT-POL Kft.

Nyílt levélben estek neki a tanárok Orbán Viktornak

Nyílt levélben estek neki a tanárok Orbán Viktornak

A Tanítanék mozgalom egy nyílt levélben fordult Orbán Viktorhoz, hátha így el tudják érni, hogy a miniszterelnök foglalkozzon az oktatás helyzetével. „Egy rendes demokráciában persze elég lenne ez ügyben az oktatásügyi miniszterhez fordulni. Mert egy rendes demokráciában ilyen is van. Magyarországon csak egy Önhöz maximálisan lojális református lelkész van, egy Balog Zoltán nevű ember, az emberi erőforrások minisztere, jelentsen ez bármit is. De hát Magyarországon elvileg ő felel – az egészségügy, a szociális szféra, a civil szervezetek és a kultúra mellett – az oktatásügyért is. A PISA-eredmények kapcsán még neki írtunk. Nekünk nem válaszolt, de a sajtóból úgy értesültünk, Balog Zoltán a felelősséget Önre hárította, ugyanis így nyilatkozott: „a mandátumát (…) a Fidesz elnökétől, Orbán Viktortól kapta (…), majd ő szól, ha akad ezzel kapcsolatban tennivaló, de nem szólt.” – érveltek a tanárok amellett, hogy miért Orbánnak címezték a levelüket.

Az alapvető probléma tehát az, hogy a PISA-eredmények után hazai felmérések is arra jutottak, hogy siralmas állapotban van az oktatás helyzete Magyarországon.

„[A]magyar gyerekek és fiatalok szövegértési és matematikai készségei rettenetesen gyengék. Különösen a leszakadó régióban élők gyermekeinek képzése mutat komoly, rendszerszintű problémákat, valamint a szakképzésben tanulóké – pedig hát a szakképzés az Ön szívügye, azt mondják. A kormányzati stratégia szerint diploma, sőt, még az érettségi megszerzése helyett is a szakképzés felé kell „terelni” gyermekeinket. Meg is tesznek ez ügyben mindent. […] A szakközépiskolában tanuló, 10. osztályos tanulók kompetenciaeredményei nem érik el a 6. osztályos gyerekek országos átlagát” – írj a Tanítanék mozgalom a nyílt levelében.

Természetesen nem kergetnek hiú ábrándokat, tudják, hogy Orbán nem fog reagálni erre a megkeresésre sem. „Tudjuk, hogy nekünk nem fog válaszolni. De válaszoljon legalább saját magának. Nem az a baj, hogy Ön állítólagos „liberálisból” állítólag „nemzeti” lett. Nincs az a liberális és nincs az a keresztény-konzervatív értékrend, mellyel az oktatás lebutítása, a gyerekek esélyeinek lerombolása összeegyeztethető lenne. És nincs az a hatalom, amiért megérné. Szerintünk” – írják.

A levelet teljes terjedelmében ezen a linken lehet elérni. A levelet még azelőtt írta a mozgalom, hogy Balog Zoltán hétfő este bejelentette: a jövőben nem lesz miniszter.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédéhez készül az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából rendezett díszünnepségen az Országház előtti Kossuth Lajos téren 2018. március 15-én.
MTI Fotó: Sóki Tamás